Πολιτική

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρετάρει

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμα και η πανίσχυρη επικοινωνιακή και μιντιακή ομπρέλα δεν μπορεί να κρύψει τα κυβερνητικά σκάνδαλα και τη fake αριστεία της.
«Έχω την αίσθηση ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ρετάρει.
Τόσο που η πανίσχυρη μιντιακή και επικοινωνιακή ομπρέλα που έχει στηθεί για να τους προστατεύει δε μπορεί να πια να κρύψει ούτε τα σκάνδαλα, ούτε την ανικανότητα, ούτε την ασυνεννοησία, ούτε τη fake αριστεία.
Όλα αυτά βέβαια θα ήταν αντικείμενο σκωπτικής αντιμετώπισης, αν δεν αφορούσαν τις ζωές μας και αν δε λάμβαναν χώρα και σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη διαχείριση των κρίσιμων εθνικών μας θεμάτων ή της προσφυγικής κρίσης.
Διότι το να καλύπτει ψευδόμενους και απατεώνες υφυπουργούς ή διωκόμενους για σκάνδαλα συμβούλους και συνεργάτες ή να διορίζει παντού σε κρατικές θέσεις με κριτήρια αναξιοκρατίας και πελατειακής δοσοληψίας, ήταν αναμενόμενο.
Δε μας εκπλήσσει.
Αλλά το να χειρίζεται με τόση ανευθυνότητα κρίσιμα εθνικά θέματα, είναι κάτι που ξεπερνά τη δυνατότητα της ανοχής μας, ακόμη και της ανοχής και της σιωπής ενός στρατευμένου να υπηρετεί τη κυβέρνηση μιντιακού συστήματος.
Γιατί η ανευθυνότητα αυτή γεννά ανασφάλεια και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρούς εθνικούς κινδύνους» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας και στη στάση της κυβέρνησης.Προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν την τουρκική προκλητικότητα«Εδώ και πέντε μήνες παρακολουθούμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να υποβαθμίσει τη Τουρκική προκλητικότητα στη Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Αυτοί που μας κατηγορούσαν όταν τον Ιούνιο συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ για να συντονιστούμε στο πως θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, ότι δραματοποιούμε τις εξελίξεις.
Μόλις ανέλαβαν άρχισαν να κρύβουν κάτω από το χαλί τις εξελίξεις.
Και όταν στις 25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, συνάντησε τον Πρόεδρο Ερντογάν, έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην Ιστορία που δεν έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση διέρρευσε ότι η συνάντηση πήγε καλύτερα του αναμενομένου.
Τόσο καλά που επί δύο μήνες οι προκλήσεις σταματημό δεν είχαν.
Φανταστείτε να μην είχε πάει και καλά τι θα γινόταν.
Και όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να κρύβει τις προκλήσεις κάτω από το χαλί, να της αφήνει αναπάντητες, να μην ενεργοποιεί τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη και να ακολουθεί μια στρατηγική αδράνειας και κατευνασμού της Τουρκίας, με το βλέμμα στραμμένο στις προσφυγικές ροές. Αποκορύφωμα αυτής της στρατηγικής ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που ευθέως συνέδεαν το προσφυγικό με το Συριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εμείς εγκαίρως προειδοποιήσαμε, ότι αυτή πολιτική είναι λανθασμένη αν όχι καταστροφική.
Διπλά επιζήμια. Διότι και αχαλίνωτες θα γίνουν οι προκλήσεις και οι ροές θα ενταθούν.
Και δυστυχώς επαληθευτήκαμε» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Νομικά ανυπόστατη η συμφωνία Τουρκίας – ΛιβύηςΑναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για νομικά ανυπόστατη συμφωνία, η οποία παρακάμπτει την Κρήτη, τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και φυσικά το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο.
«Η κυβέρνηση όχι μόνο βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, που θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε προβλέψει τη πιθανότητα να συμβεί.
Όχι μόνο δεν είχε προετοιμάσει κανένα σχέδιο αντίδρασης, αλλά κατελήφθη από τον απόλυτο πανικό και άρχισε τις σπασμωδικές κινήσεις.
Βγαίνουν, λοιπόν χθες, επίσημες πηγές του Υπουργείου Άμυνας και διαρρέουν στο ΑΠΕ ότι με πρωτοβουλία της Αθήνας παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.
Και αυτό μια μόνο μέρα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Και λίγες ώρες αργότερα, βγαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και αδειάζουν το Υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για τα ΜΟΕ θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Ελληνικές “πηγές” εναντίον ελληνικών “πηγών”, λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήσει τον Ερντογάν.
Και διερωτώμαι:
Είναι αυτή εικόνα σοβαρής και υπεύθυνης κυβέρνησης που χειρίζεται κρίσιμα εθνικά θέματα;» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».Παράγοντας αποσταθεροποίησης η κυβέρνηση«Ποιος αποφασίζει για το αν θα ακυρωθούν ή όχι, αν θα παγώσουν, αν θα ανασταλούν τα ΜΟΕ με τη Τουρκία;
Υπάρχουν αρμόδια κυβερνητικά όργανα;
Υπάρχει το ΚΥΣΕΑ;
Υπάρχει ο Πρωθυπουργός ή ασχολείται μόνο να καλύπτει τα ρουσφέτια στο κρατικό μηχανισμό και τους ψευδόμενους υφυπουργούς που παριστάνουν τους πτυχιούχους χωρίς πτυχίο;
Έχουν τη στοιχειώδη γνώση να χειριστούν κρίσιμα εθνικά θέματα ή οι γνώσεις τους περιορίζονται μόνο στο πώς να διορίσουν κομματικά στελέχη και να νομοθετήσουν υπέρ της διαφθοράς;
Δεν μπορεί η ίδια η κυβέρνηση να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας.
Που είναι το επιτελικό κράτος που μας έταξαν;
Ποιος αποφασίζει και πως;
Δυστυχώς πολύ σύντομα αποδεικνύεται σαθρό το μοντέλο διακυβέρνησης και η ίδια η κυβέρνηση βρίσκεται σε βέρτιγκο.
Και οφείλουν γρήγορα να συνέλθουν.
Γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά και επαναλαμβάνω διαχειρίζονται εθνικά θέματα κρίσιμα.
Έστω τώρα, έστω και ετεροχρονισμένα, αφού δεν είπε τίποτα στην πρώτη τους συνάντηση τον Σεπτέμβριο, καλώ τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ζητήσει:
– Την ανάκληση της απαράδεκτης και νομικά ανυπόστατης συμφωνίας με τη Λιβύη, που προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.
– Τον τερματισμό της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο και
– Την τήρηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για την άμεση μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση και στο προσφυγικόΟ κ.Τσίπρας όμως επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το προσφυγικό αναφέροντας ότι «το βέρτιγκο της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στον πανικό και στην πρωτοφανή ασυνεννοησία στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού».
«Πέντε μήνες αλαλούμ και παλινδρομήσεις, πέντε μήνες δίχως σχέδιο.
Διότι πώς να έχουν σχέδιο, όταν πρέπει να εφαρμόσουν παράλληλα δύο στρατηγικές που συγκρούονται μεταξύ τους;
Από τη μία πλευρά, η στρατηγική που τονίζει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, που σέβεται τον άνθρωπο και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
Που όμως αποδεικνύονται εδώ και πέντε μήνες ανίκανοι να υλοποιήσουν.
Με ορατά τα αποτελέσματα στα νησιά και την ενδοχώρα.
Από τη άλλη πλευρά βρίσκεται η στρατηγική με την οποία κέρδισαν τις εκλογές, η ακροδεξιά ρητορική ότι «τους πρόσφυγες τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «θα τους ρίξουμε στη θάλασσα» ή «θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία.
Τους “λαθροεισβολείς”, όπως είπε και ο κ. Σαμαράς.
Και τη μια καταργούν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, την άλλη μετατρέπουν την ευθύνη σε μπαλάκι μεταξύ τεσσάρων υπουργών, και στο τέλος το μπαλάκι το πετάνε σε έναν υφυπουργό, που του δίνουν το συντονισμό» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση του διαχειρίστηκε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις στο μεταναστευτικό.
«Εμείς διαχειριστήκαμε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις.
Με χρηματοπιστωτική ασφυξία.
Με ροές των 5000 την ημέρα.
Με τη Τουρκία να προκαλεί είτε με τους δυο αξιωματικούς, είτε στο Αιγαίο.
Αλλά καταφέραμε και φέραμε εις πέρας τις δυσκολίες.
Ποτέ δε δώσαμε τέτοια εικόνα.
Ασυντόνιστης, ξεκούρδιστης μηχανής.
Και αυτή η εικόνα είναι θλιβερή για τη χώρα, όχι για τη κυβέρνηση.
Και αυτό είναι το χειρότερο. Είναι μια εικόνα ανικανότητας» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu