Πολιτική

Τσίπρας: Εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

“Σήμερα σε αυτή τη συνεδρίαση θα ειπωθούν πάρα πολλά και μαζεμένα”, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις. «Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει να ειπωθεί το ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν σκεφτήκατε καν ότι έτσι μόνοι σας θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε.

Καίρια ερωτήματα για την «περιβόητη παρέμβαση» Παπαγγελόπουλου και τις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι για την εν λόγω υπόθεση που αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο. Τρία ερωτήματα προκύπτουν εύλογα, είπε: Ποιος ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση για την οποία κατηγορείτε τον υπουργό για παρέμβαση, ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας;

Πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα και αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο ώστε να φτάσουν στα χέρια της κ. Τσατάνη;

Πώς είναι δυνατόν ο αντιεισαγγελέας του Α.Π. με έγγραφο του στις 22/42015 να γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς και στις 18/12/2015 ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί με νέο έγγραφο ότι οι δικογραφίες στις υποθέσεις Βγενόπουλου νομίμως αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα; Ρωτώ: Δεν υπάρχει εδώ μια προφανέστατη δικονομική αντίφαση;

Επισήμανε ότι για την υπόθεση και στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα σημεία της υπόθεσης, για το εάν υπήρξε μια επιχείρηση συγκάλυψης, και κατέθεσε στα πρακτικά τόσο την επιστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσιρώνη προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και την επιστολή του κ. Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Την κατάθεση τις επόμενες μέρες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και τα ΜΜΕ, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι το πόρισμα δεν θα βγει του «Αγίου Ποτέ», αλλά Θα βγει το αργότερο στα τέλη του Μάη.

«Θέλω να δεσμευτώ ότι η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας (σ.σ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα επειδή καταθέσατε μια τροπολογία σε μια νύχτα που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν», σημείωσε. Τόνισε ότι οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν κατά κεραίας.

Μεταξύ των συνολικά 13 παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και γενικότερα, που κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι και εκείνη που καταλογίζει για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Αθανασίου, που, όπως είπε, έγινε λίγο πριν από τις εκλογές τότε, για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του.

«Αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με το θράσος τους , για την απύθμενη υποκρισία», είπε εξαπολύοντας πυρά ιδιαίτερα στην τριετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη υπήρχαν πάντα, είπε, και τόνισε ότι όμως την 3ετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου «χάθηκε η μπάλα». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις πολλές φορές ακόμα και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση, για να σχολιάσει ότι «ήταν πολλές κι αυτές», φέρνοντας ως κορυφαίο παράδειγμα την «παράλειψη», όπως είπε, να παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές η λίστα Λαγκάρντ. Κατηγόρησε την τριετία για συγκάλυψη του μεταπολιτευτικού σκανδάλου της Ζίμενς και μίλησε για «απαράδεκτο» εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφτηκε ανάμεσα στο δημόσιο και την εταιρεία. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών διεκδικώντας την επαναδιαπραγμάτευση αυτού του συμβιβασμού με τη Ζίμενς και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε αυτή την επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση «πρέπει να τελειώσει οριστικά αυτή η ντροπή» του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και οι υπουργοί πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε πολίτης, τόνισε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπασταύρου μίλησε για τρανταχτό παράδειγμα που λειτουργεί ως σύμβολο του «ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος». Επικαλούμενος τις νέες πληροφορίες που προκύπτουν από έγγραφα που έχουν οι ελληνικές αρχές και είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, είπε ότι ο κ. Παπασταύρου εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της οφ σορ εταιρείας.

Απευθύνοντας «το κύριο πολιτικό ερώτημα που αφορά» τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός ρώτησε: «γιατί καλύπτεται αυτό το δίδυμο Σαμαρά-Παπασταύρου;». Τόνισε ότι δεν κατανοεί γιατί δεν παίρνει αποστάσεις από το «σκοτεινό πρόσφατο παρελθόν του κόμματός του», γιατί «τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή ακόμα σαν να ήταν δικός σας συνεταίρος;». Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ στην ομιλία του να διαλευκάνει αυτή την απορία, όπως επίσης και την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών. « Αντί να απειλείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με αγωγές επειδή σας ζητούν εξηγήσεις, θα σας πρότεινα να τις δώσετε», υπογράμμισε.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu