Πολιτική

Τσίπρας: Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος».

Τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε ότι ήταν μια «σημαντική, εποικοδομητική και φιλική συζήτηση».

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν σχετικά με τη συνάντηση ότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υπάρχει η διαδικασία με τους τρεις θεσμούς που ακόμα επιτρέπει την έγκαιρη εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι τις επόμενες ημέρες θα παραμείνουν σε επικοινωνία.

Νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως αίσθησή της είναι ότι υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.  Κάθε ημέρα μετράει, ανέφερε η Μερκελ εκφράζοντας την ελπίδα «να γίνουν όλα σωστά».

Εν τω μεταξύ έχοντας ως δεδομένο ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως τη λήξη της τρέχουσας παράτασης, οι Τσίπρας Μέρκελ και Ολάντ συναντήθηκαν χτες, παρά το φημολογούμενο παρασκήνιο που ήθελε ακύρωση της εν λόγω συνάντησης, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και να επανεκκινήσουν οι προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος των δύο πλευρών.

Κάτι που ως ένα βαθμό φαίνεται να επιτεύχθηκε καθώς ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο πως «βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο προσγείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα.

Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αίτημα για εννιάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, με σαφείς και άμεσες λύσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας καθώς και εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει τους μελλοντικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu