Ειλικρινή συζήτηση για όλο το εύρος των θεμάτων, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν, αποφάσισαν να έχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην Καγκελαρία.
Ειδικότερα, στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη θεαματική απόδοση των εσόδων και την επιστροφή στην ανάπτυξη, φράσεις που προκάλεσαν το ενδιαφέρον της κ. Μέρκελ.
Με την κρίσιμη σημείωση, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ότι όραμα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο τη στατιστική, αλλά και τους ανθρώπους που έκαναν τόσες θυσίες τα τελευταία χρόνια και τις πληγές τους.
Γι? αυτό και ζήτησε ο πρωθυπουργός «γενναίες αποφάσεις» από όλους τους εταίρους, προκειμένου «να μην ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα», στέλνοντας το αντίστοιχο σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Με την Γερμανίδα καγκελάριο να επιμένει στην άποψή της, ότι το Βερολίνο δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, αυτές λαμβάνονται στους θεσμούς και το Eurogroup. Μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε, πως το ελληνικό ζήτημα είναι σε καλά χέρια. Ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε, πως «δεν είχαμε πάντα εύκολες συζητήσεις, αλλά ήταν πάντα ειλικρινείς».
Και τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει ότι «δεν ήταν εύκολες οι συζητήσεις, αλλά στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται οι ισχυρές σχέσεις. Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους».
Αλλά απαιτείται νέο όραμα και καλή πίστη μεταξύ των εταίρων, με τελικό στόχο να σφυρηλατήσουν από κοινού όλοι τις δημοκρατικές αξίες και την κοινή πεποίθηση για την ισχυρή Ευρώπη, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Υπογραμμίζοντας, παραλλήλως, την κοινή απειλή από τη ραγδαία άνοδο των ρατσιστικών φωνών στην Ευρώπη, κοινή απειλή για το ευρωπαϊκό μέλλον.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, ξεκινώντας τις δηλώσεις της, εξέφρασε τη χαρά της γιατί οι δύο ηγέτες συναντώνται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες (χθες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ), σήμερα όμως, τόνισε, θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα που θα δουλέψουν από κοινού. Η καγκελάριος θύμισε το ευρύ πεδίο διμερών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τη γερμανική βούληση για συνδρομή σε διμερές επίπεδο.
Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο προσφυγικό -μεταναστευτικό και τις «τεράστιες προκλήσεις» που δέχεται η Ελλάδα, ούσα χώρα με εξωτερικά σύνορα. Έτσι, το κλείσιμο της βαλκανικής οδού είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 400.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, όπως είπε. Συμπέρασμα; «Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα. Να μην την αφήσουμε μόνη». Βούληση που διατυπώθηκε και στη χθεσινή Ευρωπαϊκή Σύνοδο.
Αναγνώρισε ακόμη, ότι οι ευρω-τουρκικές σχέσεις δεν έχουν την ταχύτητα που θα ήθελε η ευρωπαϊκή πλευρά. Ταυτοχρόνως, εξήρε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την αποτροπή δράσης των δουλεμπορικών.
Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύτηκε, ότι θα στηρίξει την Κύπρο. Αλλωστε, είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη χθες, ενώ αναγνώρισε και το ρόλο που παίζει η Ελλάδα.
Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην κρίσιμη αυτή περίοδο που η Ευρώπη διανύει, υπάρχουν τρεις ανοιχτές προκλήσεις: Οικονομία -Ασφάλεια -Μεταναστευτικό. Ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα δυνητικά πεδία συνεργασίας, όπως είναι το Προσφυγικό, το Κυπριακό και την πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, υπάρχει συνεργασία για θετική δυναμική στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, που βρίσκονται σε άλλη φάση μετά το «αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου», καθώς από τότε οι ευρωτουρκικές σχέσεις διανύουν φάση έντασης.
Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Άγκυρα: η Αθήνα αποκρούει τη διόγκωση του εθνικισμού, ενώ απορρίπτει παντελώς κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Αλλά και την ίδια στιγμή, η Αθήνα ενισχύει τους ευρωπαϊκούς διαύλους με την Τουρκία, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. Και σε μια φράση -κλειδί, η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά με πλήρη συμμόρφωση των σχετικών κριτηρίων.
Κεντρικό ζήτημα ασφαλώς, το Κυπριακό, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Εκεί και θα δοκιμαστεί, τόσο το βάθος των ευρωτουρκικών σχέσεων, όσο όμως και η επιθυμία της Τουρκίας να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Λύση που στηρίζει η Ελλάδα, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό, χωρίς φόβο για κανένα Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελλαδική πλευρά. Με δύο λόγια, η λύση που προτείνει είναι ανεξάρτητη, επανενωμένη, ομοσπονδιακή δημοκρατία, που θα παίζει ρόλο εντός της ΕΕ.
Στο προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι συναποφασίστηκε η επιτάχυνση των ευρωπαϊκών δράσεων, επίσης ότι θα στηριχθούν τα νησιά, από τότε που έκλεισε η βαλκανική οδός και σήκωσαν όλο αυτό το βάρος.
Κλείνοντας, οι δύο ηγέτες ευχήθηκαν «καλές γιορτές», με τον πρωθυπουργό να κάνει ειδική αναφορά στο γιορτινό Βερολίνο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές και οι αυξήσεις
- Γεραπετρίτης: Υπάρχει μια καλή ευκαιρία να μπουν στη συζήτηση με την Τουρκία δύσκολα θέματα
- Phoenix Vega Mezz: Από 3 Δεκεμβρίου η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,0128 ευρώ ανά μετοχή
- Τράπεζα της Ελλάδος: Δωρεά 2 μηχανημάτων X-ray στην Ελληνική Αστυνομία
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Με απώλειες 4,4% η UniCredit
- Σταϊκούρας: Παρουσίασε στο Υπουργικό την οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρόμου
- Ευρώπη Holdings: Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής των νέων 70,36 εκατ. μετοχών στο Χρηματιστήριο
- Noval Property: Νέος Επιχειρησιακός Διευθυντής ο Γεώργιος Κουτσοποδιώτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις