Πολιτική

Τσίπρας: Δεν θέλω εκλογές

Την άποψη πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η απαρχή του τέλους της Ευρωζώνης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί εκλογές και ότι η κυβέρνηση του δεν θα προδώσει τον ελληνικό λαό.

Στη συνέντευξη του ο κ.Τσίπρας και με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει αύριο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande τονίζει ότι στη συνάντηση αυτή θα γίνει μια συζήτηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ήδη στις διαπραγματεύσεις.

«Θα προσδιορίσουμε το χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία.
Έχουμε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει  το κοινό έδαφος που επιτεύχθηκε από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις με το Brussels Group.
Θα εργαστούμε για την εξάλειψη των αποστάσεων στα δημόσια οικονομικά, παρουσιάζοντας εναλλακτικές προτάσεις, εκεί όπου υπάρχουν αιτήματα μη λογικά, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Αυτό βέβαια θα έχει νόημα, εάν από την πλευρά των θεσμών υπάρξει η επιθυμία να βρεθούν σοβαρές λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Θέλουμε να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στη συζήτηση για το Grexit, η οποία εδώ και χρόνια «φρενάρει» την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και ανακυκλώνεται κάθε έξι χρόνια» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Σε ερώτηση για τα ποια μέτρα έχουν αποδεχθεί οι δανειστές και που υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις ο κ.Τσίπρας εκτιμά ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων ετών», επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια θετική προσέγγιση και για τις εναλλακτικές προτάσεις αναφορικά με τα αιτήματα σχετικά με τη μείωση των συντάξεων και την επιβολή υφεσιακών μέτρων.
«Στόχος μας είναι τα μέτρα που θα ληφθούν να περιέχουν το στοιχείο της αναδιανομής του πλούτου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μια συμφωνία όχι μόνο για να κλείσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά για να υπάρξει μια νέα ημέρα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές με μια ανταγωνιστική οικονομία.
Κεντρικό ρόλο σε αυτό θα έχει η εύρεση μιας λύσης για το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορούν να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και ταυτόχρονα θα προσφέρουν μια βιώσιμη προοπτική μεσοπρόθεσμα όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους, με την οποία η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, ενδεχομένως και πολύ πιο γρήγορα από ότι μπορείτε να φανταστείτε» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Σε ερώτηση γιατί δεν αρέσει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους θεσμούς, ο κ.Τσίπρας τονίζει ότι το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων πέντε ετών που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα απέτυχε, διότι αυτό θα είχε κόστος.
«Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα απέτυχε.
Δεν είναι μια απόφαση εύκολη, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε το οικονομικό κόστος μιας διαρκούς κρίσης ή ακόμα χειρότερα το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας» τονίζει ο κ.Τσίπρας.

Ερωτηθείς γιατί δεν άρεσε στην ελληνική κυβέρνηση η πρόταση των θεσμών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τις συμφωνίες που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της διαπραγματεύσης.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που ξεκάθαρα έχει αποτύχει.
Δεν είναι δυνατό να μας ζητούν να εφαρμόσουμε μέτρα που κανείς δεν έχει εφαρμόσει στην Ευρώπη ή να απαιτούν από την Ελλάδα να κινηθεί σαν να μην έχουν γίνει εκλογές πριν τέσσερις μήνες στην χώρα, οι οποίες άλλαξαν την κυβέρνηση.
Είναι ένα ζήτημα αρχής αλλά και ουσίας.

Ύστερα από πέντε χρόνια λιτότητας είναι αδιανόητο ότι μας ζητείται να καταργήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις και τις επιδοτήσεις που δίνονται στους φτωχότερους πολίτες.

Ή να αυξήσουμε κατά 10% το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις οικογένειες, σε μια χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ρεύμα.
Ή να καταργήσουμε τις επιδοτήσεις στη θέρμανση, την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο.

Πρόκειται για προτάσεις που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όχι μόνο διότι δεν εμπίπτουν στα όρια της λαϊκής εντολής που λάβαμε αλλά και γιατί εάν τις αποδεχθούμε, θα επιφέραμε ένα ισχυρότατο χτύπημα στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης, στην οποία κάποιοι από εμάς εξακολουθούμε να πιστεύουμε με πάθος» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu