Πολιτική

Τσίπρας: Δεν πρόκειται να κάνω πίσω

Στην αποδόμηση της αντίληψης, «όλοι ίδιοι είναι» (στα θέματα διαπλοκής) έχτισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με δύο σκέλη: αφενός να αποδείξει ότι δεν υπάρχει «αριστερή διαπλοκή», αφετέρου, και κατά βάση αυτό, να καταδείξει ότι η διαπλοκή είναι, και σήμερα και διαχρονικά, ταυτισμένη με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (αλλά και του ΠΑΣΟΚ). Η φράση του για «μιντιακό πραξικόπημα» προκάλεσε αίσθηση, ενώ έκλεισε την ομιλία του με προσωπικά ερωτήματα προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σχέση του με την εταιρεία Siemens.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προέβη στην καταγγελία για «μεταμοντέρνα μορφή πραξικοπήματος», όχι στρατιωτικού όπως κάποτε στο παρελθόν, αλλά μιντιακού, και με όπλα του τη συκοφαντία και την προπαγάνδα. Αυτή είναι η τρίτη πράξη απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, υποστήριξε, καθώς είχαν προηγηθεί η πρώτη προσπάθεια υπό συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας το καλοκαίρι του 2015 και μετά η δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές-αξιολόγηση, τότε που «παρακαλούσατε τον κ. Τόμσεν να κρατήσει γερά».

Η τρίτη αυτή προσπάθεια έχει το χαρακτήρα «τα δίνω όλα», δεδομένου ότι η οικονομία παίρνει τα πάνω της (θετικό πρόσημο ανάπτυξης, αποκλιμάκωση ανεργίας). Στο σημείο αυτό εξάλλου ο πρωθυπουργός έδωσε την είδηση, ότι «σύντομα θα εκταμιευτούν τα χρήματα της πρώτης αξιολόγησης», κατηγορώντας ταυτοχρόνως τους πολιτικούς του αντιπάλους για υποκρισία, αφού «το τρίτο δάνειο το πήραμε, για να πληρώσουμε τα δικά σας σπασμένα». Αλλά, ως κορωνίδα στο σημείο αυτό, «θα μείνετε για πολλά χρόνια ακόμη μακριά από τα κυβερνητικά έδρανα» -και ήταν ένα από τα πολλά σημεία στα οποία καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Συνεχίζοντας με τα θέματα οικονομικής πολιτικής, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει ταυτιστεί με τις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και ως μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για συνταξιούχους καθώς και την προσπάθεια του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός) είτε και τώρα, υπό την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ. Και ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε το κρυφό σχέδιο της άλλης πλευράς για περικοπή 2 δισεκατομμυρίων από Υγεία και Παιδεία, επίσης την κατάργηση των προγραμμάτων για την ανθρωπιστική κρίση.

«Ήλθε η ώρα να αποδείξετε τη… Συμφωνία Αλήθειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας στο θέμα της σημερινής συζήτησης και… «σκοπεύω να μιλήσω με ονόματα και διευθύνσεις». Αφού χαρακτήρισε «ύβρι» το να επιχειρήσει κανείς να λερώσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και της κυβέρνησης αυτής, αντεπιτέθηκε σημειώνοντας πως το Σύνταγμα είχε καταντήσει «κουρελόχαρτο» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Επί 27 χρόνια… Αλλά και σήμερα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης υπονόμευσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από την πρώτη μέρα προεδρίας του.

Και έκανε λόγο για απειλές και μπούλινγκ κατά των υπουργών, των υπαλλήλων που διεξήγαγαν τον τηλεοπτικό διαγωνισμό και τους δικαστικούς λειτουργούς. Ενώ στη συνέχεια της ομιλίας του ανταπάντησε στα περί «αριστερής διαπλοκής και ΣΥΡΙΖαίου καναλάρχη», ο οποίος όμως, συμπλήρωσε, είχε την ίδια τύχη με εκείνα τα κανάλια που αποκλείστηκαν από τη διαδικασία.

Αλλά, και αυτό ήταν ένα σημείο στο οποίο απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, προέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρωτήσει τον συνεργάτη του κ. Θεοδωρικάκο αφού ο εν λόγω καναλάρχης (ο κ. Καλογρίτσας δηλαδή) ήταν επί χρόνια συνέταιροι (σ.σ. στην εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO).

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ενθουσιασμένος για δύο λόγους: πρώτον, γιατί αυτοί οι ογκόλιθοι τάχα, ήταν επί τρία μερόνυχτα στη Γ.Γ. Ενημέρωσης. Αλλά αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση αυτή: Ότι ο νόμος τηρείται. Και δεύτερον, για τους «σκελετούς» που βγαίνουν στον «τόπο μαρτυρίου σας», όπως ο πρωθυπουργός αποκάλεσε την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και μέσων ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις παραδοχές εκδοτών -ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, αλλά έκλεισε την αναφορά του λέγοντας, «θα παρελάσουν και άλλοι». Έκανε δε, εκτενή αναφορά στον Δημήτρη Κοντομηνά, με την επισήμανση ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται τιμητής της δημοκρατίας και της νομιμότητας κάποιος που είναι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για απάτη και απιστία κατά του ελληνικού Δημοσίου, κάποιος που στέλνει δημοσιογράφους με περούκες για να χρεώσουν το λογαριασμό του υπουργού Επικρατείας.

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι δεν έχει να φοβηθεί από τίποτε και κανέναν, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω –και αυτό έχει την εξήγησή του. «Δεν μας έχει κανείς στο τσεπάκι, δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν, όσο και αν ψάξετε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε εξοπλιστικά, μίζες, θαλασσοδάνεια».

Εστιάζοντας στο σημείο αυτό, στο θέμα των δανείων, μίλησε για την attica bank και πώς είχε τοποθετηθεί επικεφαλής αυτής ο Γκίκας Μάναλης, άνθρωπος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Ενώ μία από τις αποφάσεις του κ. Μάναλη ήταν η πρόσληψη του δημοσιογράφου κ. Μουσά, που σήμερα κατηγορείται ως εγκέφαλος κυκλώματος εκβιαστών.

Κατηγόρησε όμως και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση (στην κυβέρνηση Παπαδήμου), γιατί ενώ οι δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστά 19% και 12% αντιστοίχως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έφερε εν τούτοις τροπολογία με την οποία τους έδωσε τη δυνατότητα να «ενθυλακώσουν» ακατάσχετη την κρατική επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων, παρά δηλαδή τα δάνεια που ήδη είχαν πάρει.

Και ρώτησε προσωπικώς την κ. Γεννηματά και τον κ. Μητσοτάκη αν σκοπεύουν να αποπληρώσουν τα δάνεια των κομμάτων τους. «Θα συνεχίσετε να ζείτε παρασιτικά», ήταν το ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ. Ενώ κατηγόρησε για «θράσος» την ΝΔ όταν μιλά για διαπλοκή. Αλλά μιλώντας για «δανεικά και αγύριστα» δάνεια, ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι σκοπεύει να κάνει με δάνειο 300.000 που είχε πάρει για την εφημερίδα «Κήρυκα Χανίων». Και, επικαλούμενος τη συζήτηση για την επίμαχη τροπολογία στη Βουλή, θύμισε πως τότε η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Αυγενάκης την είχαν καταγγείλει.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης τη νομική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να απαλλάξουν από ποινικές ευθύνες τα τραπεζικά στελέχη που είχαν χορηγήσει τα επίμαχα δάνεια, θέτοντας έτσι στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη και τις διώξεις που ήταν έτοιμες να απαγγελθούν κατά 45 στελεχών τραπεζών και 15 πολιτικών προσώπων.

Όμως, ο πρωθυπουργός είχε και μία ερώτηση ειδικά για το ΠΑΣΟΚ. «Δεν ξέρω αν θα απαντήσετε εσείς, κ. Γεννηματά, ή ο κ. Βενιζέλος», αλλά τι απέγιναν τα 16 εκατομμύρια που οι ορκωτοί ελεγκτές βρήκαν στα ταμεία.

Ανοίγοντας το κεφάλαιο των παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός με έμφαση είπε πως «υπάρχουν ανοιχτές δικογραφίες». Αλλά κατά την κυβέρνηση, «όλοι ξέρουν ποιος σήκωνε τηλέφωνα» για να επηρεάσει δικαστικές αποφάσεις, την ώρα που αυτή η κυβέρνηση, δεσμεύτηκε, θα σταθεί αρωγός σε κάθε δικαστή που σηκώνει το ανάστημά του, κατ’ απαίτηση της κοινωνίας. Η κυβέρνηση εννοεί τα περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης, επέμεινε εξάλλου, κατηγορώντας παραλλήλως τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παριστάνει το συνήγορο στους κ.κ. Βγενόπουλο, Παπασταύρου. Ενώ αναρωτήθηκε γιατί ο άλλοτε επικεφαλής της UBS στην Ελλάδα, κ. Σκλαβούνης αξιοποιήθηκε εν συνεχεία ως υπεύθυνος Ανάπτυξης στο κόμμα της ΝΔ. Εν κατακλείδι, και όσον αφορά τη φοροδιαφυγή «το πάρτι έχει τελειώσει».

Πριν κλείσει την ομιλία του υποστήριξε πως το κόμμα του αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να μπει τάξη στον τόπο στα θέματα διαφθοράς, και σε πιο προσωπικό τόνο στο τέλος, «αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων –και πράγματι είμαι- εσείς, κ. Μητσοτάκη, είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής. Να έρθετε στο Βήμα, μετά από μένα, και να απαντήσετε σε ένα ερώτημα: «Υπήρχε σκάνδαλο Siemens ή όχι;»

—-

Μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στενοί συνεργάτες του υπογράμμιζαν τη στάση των βουλευτών της αντιπολίτευσης: «Περιμέναμε περισσότερες αντιδράσεις», σημείωναν. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu