Επιχειρήσεις

Τσαμάζ: Αντί να διαπραγματευτώ άλλη μια τριετία στον ΟΤΕ, πήρα ένα καλό πακέτο…

Αυτό που έγινε με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom, είναι ότι σε αντίθεση με ότι συνέβαινε με τις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ που κάθε φορά που άλλαζε κυβέρνηση άλλαζε και η διοίκηση, σταμάτησε, είπε πρόεδρος και CEO του Ομίλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ περιέγραψε μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πως κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης και να καταφέρουν να εξυγιάνουν την εταιρεία και να την θέσουν σε τροχιά ανάπτυξης και να την εκσυγχρονίσουν. Ο Μιχάλης Τσαμάζ μίλησε ακόμα και για την είσοδο της τεχνολογίας και τις αλλαγές που θα φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και πως αποφάσισε να αποχωρήσει από Διοικητής του ΟΤΕ αλλά δεν αποκάλυψε ποιο θα είναι το επόμενο του βήμα.

Πράγματι είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις στη χώρα και η εταιρεία έπρεπε να τη ξεπεράσει και να διασωθεί, τόνισε στην αρχή της συζήτησης και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: Κάθε ηγέτης εταιρείας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις και να αναλάβει ευθύνες. Την κρίση ή την φοβάσαι, τρομοκρατείσαι γίνεσαι αδρανής και αμυντικός και ελπίζεις ότι θα περάσει ή βλέπεις μέσα από τις κρίσεις ευκαιρίες για να πετύχεις οράματα και στόχους εταιρείας.

Έτσι κι εμείς όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του ΟΤΕ είχαμε να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα συν ότι η κρίση της οικονομίας της χώρας δημιουργούσαν συνδυασμό προβλημάτων.

Απαντώντας στη συνέχεια ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε τόνισε ότι τη περίοδο της κρίσης έπρεπε να φτιάξουμε στρατηγικό πλάνο. Μοιραστήκαμε τα οράματά μας και τα πιστέψαμε και αρχίσαμε να τα υλοποιούμε. Δώσαμε σύντομες μικρές μάχες που κερδίσαμε. Αποτέλεσμα της εξυγίανσης του ΟΤΕ οφείλεται στις επενδύσεις στα δίκτυα χονδρικής.

Μεγαλύτερη πρόκληση και πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν μέσα στην κρίση βρέθηκα με ένα τεράστιο δανεισμό τις χρηματοδοτήσεις να έχουν κλείσει από τις τράπεζες. Την ίδια στιγμή η ρυθμιστική αρχή μας επέβαλε να είμαστε πιο ακριβοί από τους ανταγωνιστές. Μεγάλο θέμα ήταν ακόμα να βρούμε τρόπους να μειώσουμε τα κόστη λειτουργίας. Η μισθοδοσία ήταν τότε 1 δισ. ευρώ και έπρεπε να κατέβει. Πως θα μειώναμε το προσωπικό κατά 10.000; Εκεί σχεδιάσαμε μια προσέγγιση τη συζητήσαμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τελικά καταφέραμε να τους πείσουμε ότι ήταν η μόνη διέξοδος. Τους κερδίσαμε και δέχτηκαν την απόφαση. Δε μείναμε όμως στις αποχωρήσεις αλλά ταυτόχρονα προσλάβαμε 3.000 εργαζομένους κι αυτός ήταν ένας συνδυασμός να φύγουν οι παλιοί και να έρθουν νέοι άνθρωποι που έχουν καλύτερη σχέση με τεχνολογία. Συνδυάσαμε έτσι μείωση του κόστους και καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη.

Αναφερόμενος στους Γερμανούς μετόχους της Deutsche Telekom και αν τους διευκόλυνε ή τους δυσκόλεψαν και αν είχαν παρεμβάσεις τόνισε ότι αυτό που άλλαξε ήταν ότι σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στην Ελλάδα με τις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ που κάθε φορά που άλλαζε κυβέρνηση άλλαζε και η διοίκηση πριν προλάβει να υλοποιήσει τα σχέδια που είχε. Πριν λοιπόν ο διοικητής προλάβει να αλλάξει σχέδια είχε αλλάξει εδώ όμως προστατεύτηκα κι εγώ και οι συνεργάτες μου.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα της τεχνολογίας και απαντώντας αν είναι ακριβό σπορ τόνισε χαρακτηριστικά: Η τεχνολογία δεν είναι ακριβό σπορ, θα γίνει πιο ακριβό αν δεν την ακολουθήσεις.

Μιλώντας στη συνέχεια για τη τεχνητή νοημοσύνη ήταν ξεκάθαρος ότι θα αλλάξει τα πάντα σε όλους τους τομείς. Μπαίνουμε σε νέα κατάσταση όπου θα πρέπει ανάλογα με την εξειδίκευση που έχει ο καθένας να ξέρει και τι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν, αλλά αυτό θέλει νέα φιλοσοφία εκπαίδευση.

Καταλήγοντας για το πως αποφάσισε να κλείσει το κεφάλαιο στη Διοίκηση του ΟΤΕ σημείωσε ότι πρέπει να ξέρεις το κατάλληλο timing για να φύγεις. Νομίζω είναι η καλύτερη στιγμή. Η εταιρεία είναι τακτοποιημένη, νοικοκυρεμένη, στο peak των επιδόσεων και αποδόσεων, οπότε είναι σημαντικό ότι αφήνω τη σκυτάλη έχοντας λύσει πολλά από τα προβλήματα. 

«Έτσι, αντί να διαπραγματευτώ άλλη μια τριετία με τους βασικούς μετόχους διαπραγματεύτηκα να… πάρω ένα καλό πακέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει– αν και ρωτήθηκε- το νέο κεφάλαιο που πρόκειται να ανοίξει για τον ίδιο: «Δεν μπορώ να πω», ήταν η καταληκτική δήλωσή του.

Όσον αφορά τη «συνταγή της επιτυχίας» επισήμανε ότι είναι συνδυασμός πολλά πραγμάτων και τόνισε συγκεκριμένα πρέπει να έχει όραμα, στόχους, επιμονή, να μην απογοητεύεσαι από αποτυχίες, ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια, να χτίζεις εμπιστοσύνη. Πρέπει να μπαίνεις στη θέση του άλλου και είναι σημαντικό να φέρεσαι στο συνεργάτη όπως θέλεις να σου φέρονται. Το μάνατζμεντ είναι κοινή λογική.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu