Οικονομία

Τσακαλώτος σε Handelsblatt: Η Ελλάδα έχει αποδεχτεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική, οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Οι δηλώσεις του Ευ. Τσακαλώτου, ότι η παραμονή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί επιβεβαιώνουν τα όσα είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, όπου οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα τεθούν στο επίκεντρο.

Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ φαίνεται, μάλιστα, να υπογράμμισε ότι η παραμονή του ΔΝΤ αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης της χώρας.
Αναλυτικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ελλάδα θέλει να διώξει το ΔΝΤ ο έλληνας υπουργός ανέφερε πως «ο φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Alexander Stubb, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, και ο Wolfgang Schaeuble κατέστησαν σαφές πως ο ρόλος του ταμείου στο πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτος και όχι μόνο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας, αλλά και σε επίπεδο ενεργής συμμετοχής».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «ο Αλέξης {Τσίπρας} εξέφρασε την αγανάκτησή του, επειδή ορισμένες φορές το ΔΝΤ θέτει τον πήχη για μια επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος πολύ ψηλά».

Όπως πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το κλιμάκιο του ΔΝΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, περισσότερο από ό,τι είναι πολιτικά αποδεκτό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχουν κάποια όρια στις μεταρρυθμίσεις, συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «οι άνθρωποι σε μία χώρα στην οποία υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις θέλουν να δουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αυτών, προτού ξεκινήσει ο δεύτερος».

«Αλλά το ΔΝΤ πιέζει και χώρες, όπως η Γερμανία, στο ζήτημα του ελληνικού χρέους για να κάνουν περισσότερα από όσα επιθυμούν, οπότε είναι δύσκολο και για τις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο υπουργός, καταλήγοντας πως «η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί, είναι η δέσμευσή μας».

Κληθείς να σχολιάσει το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μπορεί να γίνει σε μέρες, ο Jeroen Dijsselbloem είπε ότι μπορεί να πάρει μήνες.
Αυτό που λέω εγώ είναι ότι ανάμεσα στους μήνες και τις μέρες είναι οι βδομάδες.
Εκτιμώ ότι αυτή είναι μια καλή πρόβλεψη.

Βλέπω ότι υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές, οπότε θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία ίσως σε τέσσερις εβδομάδες».
Ως προς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το βασικότερο για την ελληνική πλευρά είναι να γίνουν όλα στον σωστό χρόνο.

«Το πρώτο βήμα ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δεύτερο η αξιολόγηση του προγράμματος και το τρίτο η αναδιάρθρωση του χρέους.
Εφόσον αυτά γίνουν την κατάλληλη στιγμή, τότε θα ξεκινήσουν οι επενδύσεις στη χώρα, οι πολίτες θα αρχίσουν να καταναλώνουν, οι καταθέτες να αποταμιεύουν ξανά, τοποθετώντας τα χρήματά τους στον τραπεζικό τομέα, η ανάπτυξη θα είναι ευκολότερη και θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, προειδοποίησε πως αν τα βήματα καθυστερήσουν, τότε η χώρα θα μπει ξανά σε έναν κακό κύκλο, όπου θα της ζητούνται συνεχώς περαιτέρω μέτρα.
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι βασικό να σταλεί το μήνυμα στους επενδυτές ότι η λύση στην οποία θα συμφωνήσουν κυβέρνηση και θεσμοί για το χρέος θα είναι βιώσιμη, ενώ επεσήμανε ότι αν όλα πάνε καλά τότε είναι λογική μια εκτίμηση για επιστροφή της χώρας στις αγορές στα τέλη του 2016.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu