Πρόσωπα

Τσάφος στο Power&Gas Forum: Θα χρησιμοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες για μια ομαλή μετάβαση

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος.

Μίλησε για ένα καυτό καλοκαίρι...

Την πρώτη του συνέντευξη έδωσε ο Νίκος Τσάφος ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του 6ου Power & Gas Forum, μιλώντας μεταξύ άλλων για πρώτη φορά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron, για την πολιτική των ΑΠΕ, το ενεργειακό κόστος αλλά και για την προετοιμασία ενός καυτού καλοκαιριού.

Αξιοποιώντας τους διαθέσιμους ενεργειακούς πόρους για μια ομαλή μετάβαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Μανιάτης στο Financial Report: Με τις έρευνες της Chevron ακυρώνεται το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και κατοχυρώνεται η ελληνική ΑΟΖ

Εθνική επιτυχία με τις ρίζες της στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη δεκαετία το ενδιαφέρον της Chevron, δηλώνει ο ευρωβουλευτής

Στην πρώτη συζήτηση με θέμα το γεωπολιτικό υπόβαθρο και το νέα ενεργειακό status μετά τις πρωτοβουλίες Τραμπ και σε ερώτηση των δημοσιογράφων Θοδωρή Παναγούλη και Γιώργου Φιντικάκη για το σημαίνει η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για έρευνες στα δύο μπλοκ ΝΑ Κρήτης, πρώτον  για τον ανταγωνισμό με την Exxon Mobil και δεύτερον από γεωπολιτική άποψη για την Ελλάδα, ο υφυπουργός τόνισε τη δυσκολία του πράγματος να εισέλθει μια εταιρία στη χώρα και να επενδύσει σε αυτή και σημείωσε πως «το να πείσεις μια εταιρία να εισέλθει στη χώρα είναι κάτι παραπάνω από ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα».

Εύλογα επίσης τέθηκε και το ερώτημα για το αν πέφτει η χώρα έτσι σε αντίφαση με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την πράσινη μετάβαση με το να ενθαρρύνει η ελληνική κυβέρνηση τις έρευνες και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων;

«Αν έχουμε αξιοποιήσιμους πόρους, θα τους χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχει ένα κενό στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Αγορά και το φυσικό αέριο θα το χρειαζόμαστε. Οπότε αν έχουμε απόθεμα γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε! Βλέπουμε το 2040 αλλά κάπως πρέπει να φτάσουμε εκεί. Δε βλέπουμε μια μετάβαση μόνο με τις ΑΠΕ. Πιστεύουμε σε μια λελογισμένη μετάβαση και το φυσικό αέριο θα βοηθήσει σε αυτό. Δε βλέπω καμία αντίφαση στους στόχους της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Μιλώντας για τη γεωπολιτική σημασία της εν λόγω δραστηριότητας της Chevron, δήλωσε πως «έχουμε δει από τη Λιβύη ενέργειες που δείχνουν ότι έχουν κι αυτοί παρόμοια εικόνα για το χώρο με εμάς», ενώ και η ίδια η εταιρία αναγνωρίζει την σημασία της περιοχής».

Εε ερώτηση σχετικά όμως με την επανέναρξη των εργασιών  για την τοποθέτηση του καλωδίου της ενεργειακής σύνδεσης, Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο υφυπουργός επισήμανε δύο φορές  πως δεν μπορεί να πει κάτι για αυτό δημόσια και πως «όταν έχουμε κάτι παραπάνω να πουμε θα το πούμε».

Ενεργειακό κόστος σε… σχήμα τριγώνου

Όπως είναι λογικό τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα του ενεργειακού κόστους,  τι μέτρα πρόκειται να υπάρξουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και αν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω οικονομικές ενισχύσεις Στην προσπάθειά του να εξηγήσει τις παραμέτρους του ενεργειακού κόστους ο υφυπουργός δήλωσε πως το παρομοιάζει με ένα τρίγωνο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου.

Στη μία γωνία, λοιπόν του τριγώνου ο υφυπουργός βλέπει την τιμή της χονδρικής.

«Όταν βλέπω την τιμή της χονδικής, αυτή είναι πολύ κοντά με την υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη. Η τιμή της χονδρικής πρέπει να τη δούμε περιφερειακά σε σχέση με π.χ. Βουλγαρία, Ουγγαρία», δήλωσε.
Στη δεύτερη γωνία του τριγώνου τοποθετείται το κόστος του συστήματος (από τη χονδρική στη λιανική). Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι διασυνδέσεις νησιών οι οποίες «έχουν μεγάλο κόστος και τεχνικές και μη τεχνικές απώλειες» καθώς και οι λογαριασμοί προσαυξήσεων. «Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι λίγο από το καθε μέρος, το συσσωρευτικό αποτέλεσμα θα είναι αποτελεσματικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην τρίτη γωνία, και συνεπώς τρίτη παράμετρο του ενεργειακού κόστους είναι οι συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών. «Έχουμε πάρει μέτρα για τους αγρότες, τις βιομηχανίες και για τους ευάλωτους. Αλλά πρεπει να ξαναδούμε (τους ευάλωτους και) τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή ένδεια που υπάρχει σε υψηλό ποσοστό», δήλωσε ο Υφυπουργός.

Συνωστισμός στις ΑΠΕ και η νέα Task Force

Με αφορμή των συνωστισμό νέων αιτημάτων στον ΑΔΜΗΕ το Μάρτιο και αν η νέα ηγεσία σκέφτεται να θέσει ένα στοπ στα νέα αιτήματα, ο Υφυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «βλέπουμε τι κάνουν άλλες χώρες αλλά δεν έχω να απαντήσω αν έχουμε νέο πλαίσιο για το πώς να χειριστούμε αυτά τα προβλήματα».

«Η διαχείριση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου έχουμε ένα δίκτυο που καταναλώνει 5.5 GW, με επενδυτικό ενδιαφέρος στα 50 ,60 κλπ GW η είναι μια εξίσωση πολύ δύσκολη. Δεν έχουμε ακόμα μέτρα για πώς να τη χειριστούμε».

Ο κ. Τσάφος δήλωσε ακόμα πως πρόκειται και για ένα θέμα ευρωπαϊκό, δηλαδή  θα πρέπει να δοθεί έμφαση το πώς θα δομηθεί μια αγορά διαφορετική από την παλιά αγορά των υδρογονανθράκων, για να μπορεί να λειτουργήσει όταν υπάρχει 70 ή 80 ή 90 % ΑΠΕ.

Και «όταν έχεις μεγάλο ποσοστό ΑΠΕ και δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη μορφή ενέργειας, ο ρόλος του φυσικού αερίου (σε αυτή τη μετάβαση της αγοράς) είναι καθοριστικός», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας για ακόμη μια φορά το ρόλο του φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη και την Ελλάδα.

Σε ερώτημα για το τι πρόκειται να γίνει ενόψει του καλοκαιριού και του Πάσχα για αποφυγή blackout καθώς και το ποια είναι η πορεία της νέας task force που παρουσίασε η Κομισιόν, ο υφυπουργός παρατήρησε ότι «στην ΕΕ υπάρχει πολύ κινητικότητα ενόψει του καλοκαιριού και από τις άλλες χώρες», γιατί «δεν μπορούμε να πάμε έτσι στο καλοκαίρι. Πρέπει να δείξουμε ότι κάτι μάθαμε από την περσινή εμπειρία και να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα».

«Η όλη συζήτηση επί task force προέκυψε από μια διάγνωση την οποία είχαμε μείς πέρυσι. Το καλοκαίρι είχαμε συντηρήσεις στα εργαστάσια της Κεντρικής Ευρώπης, στις διασυνδέσεις, οι οποίες δεν φαίνεται να ήταν αξιοποιημένες στο έπακρο, σύμφωνα με τον ACER. Υπάρχουν, λοιπόν κάποια δομικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν μπορούμε να πειράξουμε, αλλά (μπορούν να γίνουν) μικρότερα πράγματα τα οποία σωρευτικά μπορούν φέρουν αλλαγή», δήλωσε ο Υφυπουργός για την κατάσταση στην ΕΕ.

Ενόψει της προόδου της σύστασης της νέας Task Force που συζητήθηκε στο προηγούμενο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ο Υπουργός μίλησε για το ρόλο αυτής. «Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, θα μπορούμε να έχουμε παραπάνω capacity στο διασυνοριακό εμπόριο» και εκεί αναλαμβάνει ρόλο η νέα ομάδα της Κομισιόν.

Μαριάνθη Πελεκανάκη

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενέργεια

close menu