Οικονομία

Τρόφιμα: Επιπτώσεις από την απαγόρευση εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία

Ποιες χώρες θα επηρεάσει η απαγόρευση.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο και απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού (εκτός τύπου μπασμάτι)  στις 20 Ιουλίου. Η κυβέρνηση επιδιώκει να τιθασεύσει τις αυξανόμενες εγχώριες τιμές των τροφίμων και «να εξασφαλίσει επαρκή εγχώρια διαθεσιμότητα σε λογικές τιμές».

Η απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους με τους Ασιάτες και Αφρικανούς καταναλωτές να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Εκτός από την Ασία, πολλά κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι επίσης ευάλωτα στην απαγόρευση των εξαγωγών.

«Η Μαλαισία φαίνεται να είναι η πιο ευάλωτη σύμφωνα με την ανάλυσή μας», δήλωσε η Barclays σε πρόσφατη έκθεσή της, τονίζοντας την σημαντική εξάρτηση της χώρας από το ινδικό ρύζι.

Η Σιγκαπούρη είναι πιθανό να επηρεαστεί επίσης, με την έκθεση να δείχνει ότι η Ινδία αποτελεί περίπου το 30% των εισαγωγών ρυζιού της πολιτείας πόλης.

Η Barclays σημείωσε ότι η Σιγκαπούρη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων γενικά, όχι μόνο από το ρύζι. Η χώρα βρίσκεται επί του παρόντος στο να ζητάει εξαίρεση από την απαγόρευση της Ινδίας.

Οι τιμές του ρυζιού κυμαίνονται επί του παρόντος στα υψηλά της δεκαετίας , με το El Nino να θέτει περαιτέρω κινδύνους στην παγκόσμια παραγωγή και σε άλλους μεγάλους ασιατικούς παραγωγούς ρυζιού όπως η Ταϊλάνδη, το Πακιστάν και το Βιετνάμ.

Η Barclays επεσήμανε ότι οι Φιλιππίνες θα είναι οι «πιο εκτεθειμένες στην αύξηση των τιμών του ρυζιού παγκοσμίως», δεδομένου του πως η στάθμιση του ρυζιού είναι η υψηλότερη στο καλάθι του ΔΤΚ (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) της χώρας. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών ρυζιού στις Φιλιππίνες προέρχεται από το Βιετνάμ.

Άλλες πληγείσες περιοχές

Οι αγορές που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στους εξαγωγικούς περιορισμούς της Ινδίας είναι συγκεντρωμένες στην υποσαχάρια Αφρική, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), δήλωσε η BMI, μια ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions. Η εταιρεία ανέφερε το Τζιμπουτί, τη Λιβερία, το Κατάρ, την Γκάμπια και το Κουβέιτ ως τα «πιο εκτεθειμένα».

Η απόσυρση από την Ινδία του λευκού ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι, έρχεται μετά την απαγόρευση του περασμένου Σεπτεμβρίου στις αποστολές σπασμένου ρυζιού . Αυτό σημαίνει ότι έως και το 40% των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας είναι πλέον εκτός σύνδεσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του BMI.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ινδία επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών σε ρύζι, αλλά ο αντίκτυπος αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι πιο εκτεταμένος από πριν.

Τον Οκτώβριο του 2007, η Ινδία επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές ρυζιού μη μπασμάτι, μόνο για να άρει προσωρινά την απαγόρευση και να την επιβάλει ξανά τον Απρίλιο του 2008, στέλνοντας τις τιμές σχεδόν 30% υψηλότερες για να φτάσουν στο υψηλό ρεκόρ των 22,43 $ ανά εκατό βάρος (cwt).

Οι τιμές τριπλασιάστηκαν σε διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με μια εταιρεία γεωργικών ερευνών, το International Potato Center (CIP).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu