Οικονομία

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις τιμές του σιταριού – Νέα απειλή πληθωρισμού

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον λιμενικών υποδομών και αποθηκών στη νότια Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν την Πέμπτη, αφού η Ρωσία απείλησε τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια ως στρατιωτικούς μεταφορείς φορτίου, εντείνοντας τους φόβους για παγκόσμια επισιτιστική  κρίση.

Το συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade ήταν υπό διαπαγμάτευση περίπου 1,4% υψηλότερα στα 737,6 σεντς ανά μπουσέλ, σημειώνοντας υψηλό τριών εβδομάδων.

Προηγήθηκε άλμα 8,5% στην προηγούμενη συνεδρίαση, που ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια αύξηση σε περισσότερο από ένα χρόνο, λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Ωστόσο, οι τιμές του σιταριού παραμένουν αρκετά κάτω από τα ανώτατα επίπεδα των 1.177,5 λεπτών ανά μπουζέλ που σημειώθηκαν τον Μάιο του περασμένου έτους.

Η άνοδος ακολουθεί την απόφαση του Κρεμλίνου τη Δευτέρα να αποχωρήσει από την Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας , μιας κρίσιμης σημασίας συμφωνίας εν καιρώ πολέμου που παρείχε έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «λυπάται βαθιά» για την απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει την πρωτοβουλία.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

«Αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι αυτό θα δημιουργήσει μια μεγάλη και τεράστια επισιτιστική κρίση στον κόσμο», δήλωσε ο Μπορέλ πριν από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ.

Επιθέσεις σε τερματικούς σταθμούς σιτηρών

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εκτεταμένες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον λιμενικών υποδομών και σιτηρών στη νότια Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ότι πιστεύει ότι οι πρόσφατες επιθέσεις είναι πιθανό να επιβεβαιώσουν εκ νέου τις αντιρρήσεις της Ρωσίας για την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και να εμποδίσουν την ικανότητα του Κιέβου να εξάγει γεωργικά προϊόντα.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στο λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν 60.000 τόνους σιτηρών καθώς και ζωτικής σημασίας υποδομές.

Ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα θα επαναφέρει αμέσως τη διεθνή συμφωνία για τα σιτηρά εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ρωσίας. Αυτά περιλαμβάνουν την άρση των περιορισμών που περιορίζουν την πλήρη αποστολή των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων και τον τερματισμό των κυρώσεων στη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα.

Από τότε που υπογράφηκε τον Ιούλιο του περασμένου έτους, τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν ότι η Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα επέτρεψε την εξαγωγή περισσότερων από 32 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας – την Οδησσό, το Chornomorsk και το Pivdennyi, παλαιότερα γνωστό ως Yuzhny – σε 45 χώρες παγκοσμίως.

«Περαιτέρω πίεση στις προμήθειες»

Ο ΟΗΕ είπε ότι η συμφωνία είχε διαδραματίσει «απαραίτητο ρόλο» στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ενώ οι αναλυτές είπαν ότι στήριξε τη σταθερότητα των τιμών και απέτρεψε τις ελλείψεις σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Η Ουκρανία θα αναγκαστεί τώρα να εξάγει τα περισσότερα σιτηρά και ελαιούχους σπόρους της μέσω των χερσαίων συνόρων της και των λιμανιών του Δούναβη. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς και θα συσσωρεύσει περαιτέρω πίεση στα κέρδη των Ουκρανών αγροτών», δήλωσε τη Δευτέρα ο Carlos Mera, επικεφαλής των αγορών γεωργικών προϊόντων στην ολλανδική τράπεζα Rabobank.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu