Πολιτική

Τριγμοί από το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο: «Αποκαθήλωση» Καϊλή – Τι ανακοινώνουν οι Βελγικές αρχές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις επίσημες ανακοινώσεις από τις βελγικές Αρχές για το σκάνδαλο διαφθοράς στον Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο εμπλέκεται και το όνομα της Εύας Καϊλή.

Μετά τις αποκαλύψεις περί δωροληψίας ευρωβουλευτών από το Κατάρ για επηρεασμό της πολιτικής της ΕΕ, αναστάτωση προκλήθηκε σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της βελγικής εισαγγελίας για χρηματισμό αξιωματούχων από το Κατάρ, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής 11/12 αναμένονται οι ανακοινώσεις των δικαστικών Αρχών του Βελγίου για την υπόθεση, σχετικά με την πορεία των ερευνών και την εμπλοκή των 5 προσώπων που έχουν κληθεί σε απολογία, μεταξύ των οποίων είναι η Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, και ο σύντροφός της, ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός συνεργάτης του κ. Panzeri, τώρα υπάλληλος της ομάδας S&D.

Ήδη, η κα Καϊλή τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με απόφαση του Προέδρου του κόμματος , Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και εκτός της Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρομπέρτα Μετσόλα.

Παράλληλα, υπάρχει κινητικότητα για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπρόεδρου της Ευρωβουλής.

Θα χρειαστεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων (τη Δευτέρα 11/12 η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της) με πλειοψηφία 60% και ακόλουθη έγκριση από την Ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου με τα 2/3 των ψήφων.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων

Τα βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι για την υπόθεση διαφθοράς με χρηματισμό από το Κατάρ κρατούνται από τις αρχές επτά άτομα.

Μεταξύ αυτών η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, ο πατέρας της και ο σύντροφος της F.G.
Υπενθυμίζεται ότι πριν την προσαγωγή της ευρωβουλευτού, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε σπίτι που έμενε στις Βρυξέλλες όπου εντοπίστηκαν σακούλες με μεγάλα χρηματικά ποσά.

Την Κυριακή (11/12/2022) το μεσημέρι (13:00), αναμένονται και οι γραπτές ανακοινώσεις από την Εισαγγελία στις Βρυξέλλες για την υπόθεση.

Τα ονόματα που φέρεται να εμπλέκονται

Αν και επίσημα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις βελγικές αρχές τα ονόματα όσων εμπλέκονται στην υπόθεση, στους πρωταγωνιστές είναι η Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, μία από τις 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου, μετά από έρευνες για δωροδοκία ευρωβουλευτών από το Κατάρ, αλλά και ο σύζυγός της, ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός συνεργάτης του κ. Παντσέρι, τώρα υπάλληλος της ομάδας S&D.

Την ίδια ώρα,  η Διεθνής Διαφάνεια καταγγέλλει, πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και κάνει λόγο για κουλτούρα ατιμωρησίας και απουσία ελέγχων.  

Πάντως, η Εύα Καϊλή βρίσκεται υπό κράτηση στα χέρια των βελγικών αρχών, ως ύποπτη για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία φέρονται να πρωταγωνιστούν ευρωβουλευτές και το Κατάρ.
Συνολικά συνελήφθησαν η κα Καϊλή και ο σύζυγός της, καθώς και  ακόμη 3 άτομα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι: ο Λούκα Βισεντίνι, νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Πιέρ – Αντόνιο Παντσέρι, αλλά και ο Νικολό Φίγκα – Ταλαμάντσα διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ, συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Panzeri, που είναι και ο ιδρυτής της ΜΚΟ «Fight Impunity» που ερευνά η βελγική αστυνομία, η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας,  βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Σακούλες με χρήματα στην οικία της – Ύποπτος και ο πατέρας της

Στο μεταξύ, η βελγική εφημερίδα L’echo, γράφει ότι στο σπίτι της Εύας Καϊλή  βρέθηκαν σακούλες με χρήματα.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει συλληφθεί και ο πατέρας της, ο οποίος φέρεται να ανακρίνεται από τις βελγικές Αρχές , καθώς εντοπίστηκε με χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα και έτοιμος να αναχωρήσει «αφότου είχε ενημερωθεί από συνεργούς του».

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη με  τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως και ο σύζυγός της,  μετά τις έρευνες της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της.

κ1_2.JPG

Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας “L’Echo”, η κα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η κα Καϊλή, αλλά και οι υπόλοιποι 4 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στις 9/12 σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.

Όλοι θεωρούνται αθώοι.

Στο μεταξύ, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, παρά μόνο σημειώνει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις».

Δεν κλήθηκαν για ανάκριση συνεργάτες της

Στο επίκεντρο των βελγικών αρχών βρίσκεται η υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Le Monde: Πολιτικός σεισμός με… συνέχειες το σκάνδαλο με την Εύα Καϊλή – Βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου

«Πολιτικό σεισμό σε… συνέχειες» θα ζήσει η Ευρώπη, σύμφωνα με την γαλλική Le Monde, καθώς «πολιτικό σεισμό» αποκαλεί το σκάνδαλο που εμπλέκει ευρωβουλευτές και πολιτικά πρόσωπα σε φερόμενο χρηματισμό από το Κατάρ.

«Οι αποκαλύψεις τάραξαν συθέμελα το Ευρωκοινοβούλιο», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «όσα έγιναν γνωστά ίσως δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου» και παραθέτει το λακωνικό σχόλιο του Ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με το οποίο «Το Κοινοβούλιο δεν σχολιάζει δικαστικές υποθέσεις εν εξελίξει.
Όπως πάντα συνεργάζεται απολύτως με τις αρμόδιες εθνικές Αρχές και θα πράξει το ίδιο στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Η Le Monde υπενθυμίζει ότι από το πρωί της Παρασκευής, 9 Δεκεμβρίου, πολλά άτομα προσήχθησαν για ανάκριση και πιθανόν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ειδικά αναφέρεται στην Εύα Καϊλή, 44 ετών, αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, μέλος των Ευρωσοσιαλιστών (S&D), τον Pier Antonio Panzeri, 67 ετών, Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή της ίδια ομάδας S&D και πρόεδρο της ΜΚΟ «Fight Impunity», τον Λούκα Βινσετίνι, γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικαλιστών (ITUC) και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθό του κ. Παντσέρι και σύντροφο της Εύας Καϊλή, με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί.

Επίσης, τα γραφεία των βοηθών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών της Ευρωσοσιαλιστικής ομάδας, του Μαρκ Ταραμπέλα και της Μαρί Αρένα δέχτηκαν την επίσκεψη ελεγκτών και αποκλείστηκαν.
Ένας βοηθός κοινοβουλίου της ομάδας του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος (PPE) εκλήθη από τον ανακριτή, αναφέρει η Le Monde.

Για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, η Le Monde αναφέρει ότι διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, μόλις έγινε γνωστή η προσαγωγή της από τις Αρχές, στο Βέλγιο και σημειώνει: «Η βελγική αστυνομία την συνέλαβε επ’ αυτοφώρω και αυτό δεν της επέτρεψε να κάνει χρήση της βουλευτικής της ασυλίας, αφού σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο σακούλες με μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της».

Και συνεχίζει: «Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι κοινοβουλευτικός βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή Andrea Cozzolino, της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών.

Προηγουμένως ήταν βοηθός του πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ – Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Κατάρ.

Ο Τζόρτζι και ο Παντσέρι ίδρυσαν μαζί το 2019 την ΜΚΟ «Fight Impunity», που έχει στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας διεθνώς.

Τα γραφεία της εν λόγω ΜΚΟ, η οποία στο διοικητικό της συμβούλιο περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως ο Μπερνάρ Καζνέβ, η Έμμα Μπονίνο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Φεντερίκα Μογκερίνι, ελέγχθηκαν από τις Αρχές».

01_44.JPG

Η σταδιοδρομία από τη δημοσιογραφία στην πολιτική

Η Εύα Καϊλή, γεννημένη πριν από 44 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και με πτυχίο αρχιτεκτονικής, μετά το πέρασμά της από τη δημοσιογραφία και την παρουσίαση ειδήσεων στο Mega Channel από τιο 2004 έως το 2007, μπήκε στην πολιτική.

Ήταν από τους νεότερους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέχθηκαν το 2007 στην ελληνική Βουλή, το 2014 έφτασε στο Ευρωεπιμελητήριο των Βρυξελλών, όπου συνάντησε τον σύντροφό της, τον Ιταλό Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μία κόρη.

Τον περασμένο Ιανουάριο η κα Καϊλή εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, με το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη οι σχέσεις δεν ήταν καλές.

Αποκαλυπτικός ήταν το Σάββατο 10/12 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέφερε σε συνέντεξή του στον ΑΝΤ1 ότι «από τις 26 Ιουλίου και μετά προέκυψε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που με οδήγησε σε μια απόφαση, την οποία είχα συζητήσει και σε επίπεδο ευρωομάδας. Ήταν το ζήτημα της κυρίας Καϊλή. Από την πρώτη ώρα που πήγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το Predator, όπως εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα. Καϊλή έκανε δηλώσεις ότι: “Eίναι κάτι σύνηθες, δεν είναι κάτι σοβαρό, συμβαίνει και σε άλλους”.

Υποστήριξε ότι έχει συμβεί και στην ίδια, ενώ γνώριζε όπως και άλλοι ευρωβουλευτές που αναπαρήγαγαν τα ίδια από τη Νέα Δημοκρατία, ότι είχαν ελεγχθεί τα κινητά τους και δεν είχε βρεθεί τίποτα.

Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή PEGA ότι η κυρία Καϊλή προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα. Στην Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου οπότε και κλήθηκα να μιλήσω για το θέμα στο Στρασβούργο, με ενημέρωσαν από την σοσιαλιστική ομάδα ότι προσπαθούσε να μη μπει προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Έμαθα επίσης ότι της είχαν πει να ψηφίσει αποχή στη ψηφοφορία για τον γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψήφισε τον εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος. Οπότε ενημέρωσα την Πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτιά μας μετά από αυτές τις επιλογές που δείχνουν ότι λειτουργούσε ως ένας δούρειος ίππος, ένας βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας, στην παράταξή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Επανερχόμενος στην έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισήμανε πως «δεν είμαι δικαστήριο. Δεν ξέρω τι θα γίνει σε αυτή την υπόθεση. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η τοποθέτηση της για το Κατάρ με βρήκε κάθετα απέναντι. Ψήφισα απέναντι σε αυτή την άποψη και δημοσίως είπα ότι είναι μακριά από τις αξίες της παράταξής μας».

Πρόσθεσε ότι «χθες το βράδυ πήρα την απόφαση να διαγραφεί, διότι το ποτήρι δεν είναι ούτε μισογεμάτο, ούτε μισοάδειο. Το ποτήρι ξεχείλισε. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Άρα, η διαγραφή γίνεται για πολιτικούς λόγους (…) Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξή μας, γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδια δούρειου ίππου, υπονομεύοντας τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι τον Δεκέμβριο και δείχνει να υπάρχει ανανέωση και ενίσχυση της παράταξή μας. Δεν θα δεχτώ κανένα εμπόδιο. Μηδενική ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα».

Αναφερόμενος στην απόπειρα συσχέτισης των αποκαλύψεων για την Εύα Καϊλή με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι φοβερό. Το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος. Από τη μια χρησιμοποίησε την κυρία Καϊλή για να υποβαθμίσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα χρησιμοποιεί την υπόθεση της κυρίας Καϊλή για να νομιμοποιήσει την παρακολούθησή μου. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει η προσπάθεια να αμπαλάρουν μέσω του ζητήματος της εθνικής ασφάλειας, μια παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και πολιτικού αρχηγού ενδιαμέσως της προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου με τις έρευνες ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπήκαν σε σπίτια ευρωβουλευτών και συνεργατών τους, διότι υπήρχαν πληροφορίες και βρήκαν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία οδηγούν στη δικαιοσύνη για λόγους εγκληματικής πράξης. Δεν καταλαβαίνω, τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης έχει να πει κάτι. Ας το πει δημοσίως (…) Επιχειρεί το σύστημα Μητσοτάκη να συνδέσει δυο άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις. Από τη μια τα «μπράβο» στην κ. Καϊλή από τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Δημητριάδη όσο προσπαθούσε να υποβαθμιστεί το θέμα της παρακολούθησής μου και τώρα εργαλειοποιείται η υπόθεσή της για να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση μου».

Το Κατάρ – Πως φτάσαμε στην κατηγορία της διαφθοράς

Αντιμέτωπη με την κατηγορία της διαφθοράς βρίσκεται η υπό κράτηση Εύα Καϊλή.
“Κλείδι” το Κατάρ και το Μουντιάλ του 2022. Πως όμως εμπλέκονται όλα αυτά μαζί;

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το κουβάρι των αποκαλύψεων έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται, έχοντας και πολιτικές διαστάσεις.

Λέξη-κλειδί είναι το Κατάρ και η διοργάνωση για το Παγκόσμιο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, για το οποίο επενδύθηκαν πάνω από 220 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν το πιο ακριβό στο παρελθόν  είχε φτάσει να κοστίζει το πολύ 18 δισ. ευρώ, αλλά και οι εκτιμήσεις των ερευνητών ότι τα τελευταία έξι χρόνια πάνω από 6.000 ξένοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους  για την κατασκευή των απαραίτητων έργων για το αθλητικό γεγονός.

Από τις Βρυξέλλες κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Και εδώ είναι το σημείο που ίσως εξηγεί τους λόγους που τελικά το Κατάρ  φαίνεται να δωροδόκησε πολιτικούς και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 είναι ένα ατελείωτο σκάνδαλο , που έχει τις ρίζες του στο 2010.

Πάντως, μόλις προ δύο ημερών ένας άλλος μετανάστης εργάτης πέθανε, τα συλλυπητήρια της FIFA (της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας) έφτασαν, αλλά η διοργάνωση συνεχίστηκε.

Η έρευνα της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας συνεχίζεται εδώ και μήνες, αν και οι υποψίες για διαφθορά που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ συνεχίζονται από το 2010, τότε που γεννήθηκε η ιδέα να γίνει το αθλητικό γεγονός στο εμιράτο.

Τότε πρόεδρος της UEFA, της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής οργάνωσης, ήταν ο Γάλλος Μισέλ Πλατινί , πρώην σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και φίλος του τότε Γάλλου προέδρου Σαρκοζί και σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, με την υποστήριξη της Γαλλίας ανατράπηκε η ισορροπία υπέρ του Κατάρ.

Η ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ έγινε το 2010. Όλες οι παγκόσμιες ομοσπονδίες συμφώνησαν να προτείνουν διπλή υποψηφιότητα. Το 2018 θα ήταν η σειρά της Ρωσίας ( αν και είχε προγραμματιστεί για την Αγγλία) , ενώ η διοργάνωση του 2022 θα κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, όταν έφτασε η ώρα των ανακοινώσεων στη Ζυρίχη η FIFA έδωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ και ακολούθησε ένταση.

Παρά τις παγκόσμιες έρευνες μέχρι στιγμής, καμία αρχή του Κατάρ δεν έχει κριθεί ένοχη για διαφθορά. Για τους Αμερικανούς ερευνητές, το Κατάρ εξασφάλισε το Παγκόσμιο Κύπελλο διαπραγματεύοντας τα υψηλότερα επίπεδα της διεθνούς πολιτικής, για παράδειγμα προσφέροντας μακροπρόθεσμες συνεργασίες στον ενεργειακό εφοδιασμό, ειδικά στο φυσικό αέριο, που είναι η πηγή του μεγάλου του πλούτου.

Παράλληλα, οι θάνατοι εργατών κατά την κατασκευή των έργων, έριξε…λάδι στη φωτιά.   

Η στήριξη Καϊλή  στο Κατάρ

Πλέον, η  αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  φέρεται να είχε υποστηρίξει τα συμφέροντα του Κατάρ, έχοντας λάβει χρήματα και δώρα ώστε να αλλάξει η αφήγηση για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Η κα Καϊλή παρείχε απλόχερη στήριξη στο Κατάρ και μάλιστα στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο και των αποκαλύψεων για θανάτους μεταναστών εργαζόμενων στα κατασκευαστικά έργα.

Οι κατηγορίες κατά της Καϊλή αφορούν την προσπάθεια «επηρεασμού των οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η έρευνα γίνεται εδώ και μήνες και οι 4 συλλήψεις έγιναν στις 9/12, που είναι η ημέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αφιερώνει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ η  αστυνομία κατέσχεσε περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά. Μόσο στο σπίτι του του πρώην ευρωβουλευτής του S&D Πιέρ – Αντόνιο Παντσέρι, η αστυνομία βρήκε 500.000 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά τα οποία κατασχέθηκαν.

Πάντως, ενδεικτικό της στήριξης της Καϊλή στο Κατάρ είναι η ανάρτησή της την 1η Νοεμβρίου στο Twitter, για τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Αλ μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι, με την αναφορά πως «η ευρωβουλευτής χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχεται καλή επιτυχία στο τουρνουά».

Τι προηγήθηκε – Η σύλληψη στις 9/12

«Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής (9/12/2022), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι βελγικές αρχές σφράγισαν και το γραφείο της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος
afp_2.JPG

k2_3.JPG
Όταν η Καϊλή στήριζε …Κατάρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη ομιλία της η κα. Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κατάρ και τη διοργάνωση του Μουντιάλ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς είχε εξάρει τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάστηκε η διοργάνωση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την είχε αδειάσει κάνοντας λόγο για άποψη που δεν εκφράζει τις προτεραιότητες παράταξης. «Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η κα. Καϊλή παρείχε απλόχερη στήριξη στο Κατάρ και μάλιστα στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο και των αποκαλύψεων για θανάτους μεταναστών εργαζόμενων στα κατασκευαστικά έργα. Τότε η κ. Καϊλή είχε ψέξει τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν επιθέσεις εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Διεθνής Διαφάνεια: Απουσία ελέγχων στο Ευρωκοινοβούλιο

Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).

«Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας (…) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».

Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l’ Europe της Μπριζ.
Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu