Οικονομία

Τρία σχέδια για την Ελλάδα στο τραπέζι του Eurogroup

Tρεις επιλογές για την Ελλάδα θα συζητήσουν κατά το σημερινό Eurogroup οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει νέο αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σήμερα οι Ευρωπαίοι θα θέσουν τις βάσεις του σχεδιασμού για το πώς θα πορευτεί η χώρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης στα τέλη του 2014. Στόχος τους είναι να σταματήσουν κάθε πηγή ανησυχιών των αγορών, με ταυτόχρονη ικανοποίηση της ελληνικής πολιτικής σκηνής και της κοινωνίας, η οποία δείχνει έντονα τα σημάδια κόπωσης από την τετραετή λιτότητα.

Η πρώτη επιλογή περιλαμβάνει την επιστροφή των κεφαλαίων ύψους 11,4 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σήμερα στη διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό τη μορφή ομολόγων στον EFSF, ενώ η Ελλάδα θα κάνει χρήση μιας ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τον ESM.

Η προληπτική πιστωτική γραμμή θα συνοδευτεί από ένα μνημόνιο συνεργασίας, ενώ θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να κηρύξει το τέλος των μνημονίων, όπως αυτά έχουν εντυπωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων.

Ωστόσο, για την εφαρμογή αυτής της επιλογής απατούνται τουλάχιστον πέντε εβδομάδες για την ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους που θα τεθούν, η γραμμή θα ακυρωθεί.

Η δεύτερη επιλογή θέλει τη διάθεση των 11,4 δισ. ευρώ που βρίσκονται τώρα στο ΤΧΣ και πέραν του 2014, ενώ θα επιτραπεί αυτά τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους. Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο θα απαιτηθούν περίπου τρεις εβδομάδες.

Στο σχέδιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει πρωτεύοντα ρόλο, παρακολουθώντας την πρόοδο της Ελλάδας στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ενώ ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Τέλος, η τρίτη επιλογή αφορά την επέκταση του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από 6 μέχρι και 15 μήνες, με στόχο να έχει περισσότερο χρόνο η χώρα ώστε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να λάβει την τελευταία δόση από το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Η υλοποίηση αυτής της επιλογής θα χρειαστεί περίπου δύο με τρεις εβδομάδες, ενώ μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να κάνει χρήση των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu