Η διαβούλευση και με τα τρία χωριά-δήμο δεν πήγε καλά - Η διαδικασία τώρα μεταφέρεται για γνωμάτευση στην Περιφέρεια ενώ την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για την αδειοδότηση του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της εταιρείας Εγνατία Εκμετάλλευση και Διαχείριση Ακινήτων Μον. ΙΚΕ, 100% θυγατρικής της Metlen (πρώην Μυτιληναίος).
Ο όμιλος Metlen έλαβε τρία ισάριθμα «όχι» από τις κοινότητες της Νέας Μεσημβρίας και του Ξηροχωρίου και από το δήμο Χαλκηδόνας, δηλαδή από τους τοπικούς φορείς της περιοχής στα βορειοδυτικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου.
Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλκηδόνας, η οποία αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά. Η συνεδρίαση έγινε σε μία κατάμεστη αίθουσα από πλήθος κατοίκων της περιοχής, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος .
Στην παρέμβασή της, η εκπρόσωπος του ομίλου Metlen, Σοφία Χαλκίδου προσπάθησε να πείσει για την σκοπιμότητα και τη νομιμότητα του έργου, προβάλλοντας επιστημονικά δεδομένα, όπως είπε, αλλά δεν τα κατάφερε.
Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε στα Κουφάλια εξελίχθηκε επεισοδιακά. Ο πρόεδρος του δήμου Χαλκηδόνας, Σταύρος Αναγνωστόπουλος (ο οποίος δεν ψηφίζει αλλά εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο) ενώ εισηγήθηκε αρνητικά, στάθηκε ιδιαίτερα στα αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο (και στα έσοδα και παρουσίασε μία νέα πρόταση, δίχως όμως κάτι τέτοιο να είναι αντικείμενο ούτε του φακέλου της αδειοδότησης, ούτε βεβαίως της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ούτε καν (ακόμα) …πρόταση της εταιρείας.
Όπως είπε, «το μέγεθος του έργου, είναι πράγματι πολύ μεγάλο αλλά από τα 4.500 στρέμματα κατεβήκαμε στα 3.800 και από τα 1.400 στρέμματα πάνελ πήγαμε στα 1.000 στρέμματα» και πρόσθεσε «πως διεκδικούμε επιπλέον μείωση άλλων 600 στρεμμάτων, που σημαίνει μείωση άλλων 150 στρεμμάτων σε πάνελ. Εάν γίνει δεκτό το αίτημά μας, πάμε σε περίπου 3.200 στρέμματα γης από τα οποία τα 800 στρέμματα είναι πάνελ».
Η πρόταση του δημάρχου ήταν αυτή που άναψε τα αίματα. Προκάλεσε ένταση και διαμαρτυρίες και τελικά απέσυρε την πρόταση ενώ διατήρησε την αρνητική εισήγηση για την αδειοδότηση του φωτοβολταϊκού.
Όλο το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα αρνητικά στη γνωμοδότηση για το έργο.
Από την κρητική του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων δεν έμειναν εκτός οι υπουργοί της κυβέρνησης (ο πρόεδρος πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία) που εγκρίνουν «στρατηγικές επενδύσεις», δίχως να γνωρίζουν τίποτα, χωρίς κανέναν χωροταξικό σχεδιασμό, μεταθέτοντας προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.
Είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες τα επίσης ομόφωνα «όχι» της κοινότητας Νέας Μεσημβρίας και του Ξηροχωρίου.
Ιστορικό
Αρχικά η εταιρεία Εγνατία είχε υποβάλει φάκελο αδειοδότησης την περίοδο 2021 και 2022, τεμαχίζοντας σε μικρότερα τμήματα το έργο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ, επιτυγχάνοντας αδειοδότηση απ’ ευθείας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρακάμπτοντας έτσι την διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Ο δήμος Χαλκηδόνας με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προσέφυγε εναντίον του έργου, ζητώντας ακύρωση της αδειοδότησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και καταγγέλοντας τον τεμαχισμό του.
Ξαφνικά τον περασμένο Δεκέμβριο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ειδοποίησε τους κρατικούς φορείς και την περιφέρεια ότι ο φάκελος του έργου ξανατέθηκε σε διαβούλευση προκειμένου να αδειοδοτηθεί το έργο πλέον ως ενιαίο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περνώντας από την βάσανο της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.
Μετά την αρνητική γνωμάτευση της περιβαλλοντικής άδειας από τις τοπικές κοινότητες και τον δήμο, ο φάκελος της αδειοδότησης για γνωμάτευση μεταφέρεται σε επίπεδο Περιφέρειας και εν συνεχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση.
Η αρνητική γνωμάτευση από τις τοπικές κοινότητες και τον δήμο δεν δεσμεύει την περιφέρεια. Όμως, αποτελεί έναν μοχλό πίεσης στην περιφέρεια και στο υπουργείο.
Επίσης, η γνωμάτευση της περιφέρειας δεν είναι δεσμευτική για το υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση οι γνωματεύσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν έναν μοχλό πίεσης και προς την εταιρεία, η οποία εμφανίζεται να υποστηρίζει τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και υιοθετεί πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Λεπτομέρεια με σημασία: ο φορέας του έργου, δηλαδή η εταιρεία Εγνατία Εκμετάλλευση και Διαχείριση Ακινήτων Μον. ΙΚΕ, του ομίλου Metlen, εκτός από το ότι το έργο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, έχει καταφέρει και έχει υπογράψει σύμβαση δανειοδότησης και χρηματοδότησης με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 110 εκατ. ευρώ για διάφορα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Χρήστος Ιωάννου
[email protected]
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στη μάχη των ψηφιακών πληρωμών: Επενδύσεις και νέα προϊόντα από Cosmote, Viva, Nexi, Revolut και Viber
- Τρία «όχι» σε Metlen (Μυτιληναίος) από τις τοπικές κοινωνίες για τα φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλονίκη
- Amit Aburman: Ποιος είναι ο Ισραηλινός Entepreneur που θέλει να μετατρέψει την Πειραιώς σε μικρό Μανχάταν
- Γαλλία: Δεν πέρασε η πρόταση μομφής κατά Μπαϊρού – Πέρασε ο προϋπολογισμός 2025
- Υποκλοπές: Αίτημα Ανδρουλάκη – Κουκάκη σε Άρειο Πάγο να ανασυρθούν οι μηνύσεις τους μετά τις απαντήσεις της Εθνικής
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συζητάμε και με Motor Oil για την Ήρων
- Ρουβίκωνας: Έκανε «έφοδο» μέσα στη Βουλή για τα Τέμπη
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μικρά κέρδη – Άλμα 8% από Banco Santander
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις