Δεν βλέπουν οι αρμόδιοι ότι αυτή η κατάσταση με τις διακυμάνσεις στην τιμή του ρεύματος δεν μπορεί να συνεχιστεί!
Η τιμή της μεγαβατώρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, δηλαδή στη χονδρεμπορική αγορά, σημείωσε νέα αύξηση για την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 και διαμορφώθηκε στα 190,13 ευρώ. Η αύξηση σε σύγκριση με την Πέμπτη 11 Ιουλίου μπορεί να δείχνει μικρή 2,89% αλλά σε σύγκριση με την προχθεσινή τιμή η αύξηση ανέρχεται σε 65%. Ετσι, η Ελλάδα παραμένει στις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης στην ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή του ρεύματος στα τιμολόγια του Αυγούστου μπορεί να ξεπεράσει τα 20 λεπτά η κιλοβατώρα. Το δεύτερο που σημαίνει είναι ότι μέσα σε τρεις μήνες οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν αυξήσεις τς τάξεις του 80% έως 100%.
Ούτε ρωσική εισβολή έχουμε ούτε μεγάλη άνοδο στο φυσικό αέριο
Αυτή τη φορά δεν υπάρχει ούτε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ούτε έχει αυξηθεί τόσο πολύ η τιμή του φυσικού αερίου, που επηρεάζει τόσο πολύ την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην ολλανδική πλατφόρμα TTF όπου αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη η τιμή του φυσικού αερίου από τα 36 ευρώ η μεγαβατώρα έχει υποχωρήσει στα 30-31 ευρώ.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF
Αυτή τη φορά οι λόγοι είναι άλλοι και έχουν να κάνει με την διιασύνδεση με τις βαλκανικές χώρες και την Ουγγαρία.
Αυτά βέβαια δεν συμβαίνουν σε αυτό το βαθμό σε άλλες κανονικές ευρωπαϊκές χώρες αλλά στην Ελλάδα όπου ο καταναλωτής έχει μετατραπεί σε επαγγελματία κερδοσκόπο, καθώς έχει αναγκαστεί από την πολιτεία να αναζητά κάθε μήνα καλύτερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτά στην Ελλάδα τα επιτρέπει η πολιτεία, η οποία δεν μπορεί να καταλάβει ότι η αγορά ενέργειας έχει μετατραπεί σε τρενάκι του τρόμου για τον καταναλωτή. Και η δουλειά της πολιτείας είναι ακριβώς αυτή : να μην επιτρέπει τέτοιες διακυμάνσεις ή όπου συμβαίνει να επεμβαίνει και να κάνει την παροχή υπηρεσιών πιο ανεκτή, φιλική και με την καλύτερη τιμή στον καταναλωτή. Εδώ έχει συμβεί το αντίθετο. Γίνεται αφαίμαξε πλούτου από τους πολλούς στους λίγους χωρίς λόγο. Κάποιοι εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν πλουτίσει από τις διακυμάνσεις της τιμής.
Για την ιστορία οι συνθήκες που επκρατούν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος είναι ανεξέλεγκτες. Την Πέμπτη (σ.σ. για να βγουν οι τιμές της Παρασκευής) η ανώτατη τιμή ήταν 550 ευρώ. Καταγράφηκε στις 8 το βράδυ με τις μονάδες φυσικού αερίου να δίνουν 3.982 MWh προς 550 ευρώ ανά MWh. Όσοι κάλυψαν τις ανάγκες πληρώθηκαν συνολικά με το ποσό των 2.910.100 ευρώ το κόστος παραγωγής με φυσικό αέριο ήταν στα 45 ευρώ ανά MWh. Το κόστος παραγωγής ήταν στα 179.190 ευρώ και εισέπραξαν περίπου 2,5 εκατ ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ΑΠΕ και συγκεκριμένα οι αιολικές μονάδες έδωσαν 1558 MWh. Tο έσοδο για τις ΑΠΕ ήταν 856.900 ευρώ όταν το κόστος ανά MWh είναι από 70 έως 85 ευρώ ανά MWh.
Τα έσοδα διπλασιάστηκαν για τους παραγωγούς ενέργειας αφού μία ώρα αργότερα υπήρξε ζήτηση με την ίδια τιμή των 550 ευρώ ανά MWh. Τα φ/β πήραν τιμές από 88 έως 116 ευρώ ανά MWh.
Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας [πηγή: ΡΑΑΕΥ]
Σκυλακάκης για έκρηξη τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα: Ελπίζουμε για ομαλοποίηση σε τρεις μέρες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΟΑΣΘ: Εφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα 15 από τα 41 νέα λεωφορεία
- Επίλεκτος: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Αθανάσιος Σκορδάς
- Λαγκάρντ: «Κατεπείγουσα η ανάγκη για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών μας»
- Σολτς: Δεν εγκαταλείπει την ηγεσία του SPD, παρά τις πιέσεις
- Το κράτος θα αποκαταστήσει την πολυκατοικία που επλήγη από τη βόμβα στους Αμπελοκήπους
- ΝΑΤ: Παρατείνεται η αρμοδιότητά του σε θέματα συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών
- Αψιμαχίες Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για το 1,5 δισ. ρύπων (σε αξία) που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την απανθρακοποίηση των νησιών
- Ντε Γκίντος: Σε πορεία μείωσης των επιτοκίων η ΕΚΤ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις