Διεθνή

Τρέχει τώρα η ΕΚΤ για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων – Χωρίς κανόνες η εξελισσόμενη «άγρια δύση»

Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προειδοποιήσει τις χώρες της ευρωζώνης για τους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωπες οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, εν μέσω εκκρεμών κανονισμών της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα, τονίζοντας τις δυσκολίες εισαγωγής αποτελεσματικής εποπτείας του ταχέως εξελισσόμενου τομέα της «άγριας δύσης».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα σε ένα σαρωτικό πακέτο προτύπων για τη βιομηχανία των crypto. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ανησυχεί για ένα ακατάστατο συνονθύλευμα εθνικών κανονισμών που αφορούν τράπεζες και εταιρείες crypto, προτού εφαρμοστεί πλήρως το ευρωπαϊκό πακέτο.

Η ΕΚΤ θα εγείρει την επείγουσα ανάγκη για «εναρμόνιση» στη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της την Τρίτη, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η ΕΚΤ εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ενδεχόμενη έκδοση αδειών που σχετίζονται με τον τομέα των crypto, οι οποίες επιδιώκονται από τράπεζες την ώρα που δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό πλαίσιο, δήλωσε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Θα συζητήσει αυτό το θέμα, αλλά και την ευρύτερη ανάγκη για εναρμόνιση των προσεγγίσεων της ευρωζώνης, με ρυθμιστικές αρχές από τα 19 κράτη-μέλη της στην αυριανή συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου.

«Είναι πολύ δύσκολο», είπε μια εθνική ρυθμιστική αρχή σε μια χώρα της ευρωζώνης. «Με το Mica [το πακέτο ψηφιακών ρυθμίσεων της ΕΕ] σε απόσταση 18 μηνών, μπορείτε να πείτε καλύτερα «μέχρι να μπει, κάντε ό,τι θέλετε, δεν υπάρχει κανονισμός» ή καλύτερα, «προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε»;

Η Γερμανία χρησιμοποίησε την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του 2020 για να απαιτήσει από τις εταιρείες που κατέχουν και διευκολύνουν τις συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων για λογαριασμό πελατών να υποβάλουν αίτηση για ειδικές άδειες βάσει της γερμανικής τραπεζικής νομοθεσίας.

Άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, επικέντρωσαν αρχικά τις προσπάθειές τους σε εγγραφές για συμμόρφωση κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά αρκετές εξετάζουν ευρύτερα μέτρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανέδειξε τη δυνατότητα χρήσης κρυπτονομισμάτων για παράνομα μέσα, όπως η αποφυγή κυρώσεων. Οι ανησυχίες για την προστασία των καταναλωτών έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η αξία του bitcoin, του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από το peak του.

Μια άλλη ρυθμιστική αρχή σε επίπεδο χώρας είπε ότι οι εθνικές αρχές «που πιέζονται από τον κλάδο, πρέπει να βρουν απαντήσεις». Ορισμένες τράπεζες ζητούν σαφήνεια σχετικά με το ποιες δραστηριότητες μπορούν να ακολουθήσουν με ασφάλεια, ενώ ορισμένες εταιρείες κρυπτονομισμάτων πίεσαν για ρύθμιση για να ενισχύσουν την αξιοπιστία του κλάδου τους.

Ο Αντρέα Ένρια (στη φωτογραφία), πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου τραπεζών της ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα είπε στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει «διαφορές στο τι ισχύει σε κάθε κράτος-μέλος γύρω από τον τομέα των κρυπτονομισμάτων» και ότι «θα ήταν σημαντικό» να υπάρχει ισότιμος ανταγωνισμός. Είπε ότι «θα επικεντρωθεί σε εσωτερικές αρχές για να διασφαλίσει μια ομαλή διαδικασία αδειοδότησης και για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς».

Η παρέμβαση μπορεί να αντιμετωπίσει αντίσταση από χώρες που θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω μόνες τους, αλλά ορισμένες είναι πιθανό να στηρίξουν την προσπάθεια της ΕΚΤ. «Υπάρχει σαφώς ζήτημα εναρμόνισης και χρονοδιαγράμματος, η πλήρης εφαρμογή του Mica θα πάρει αρκετό χρόνο, επομένως είναι σημαντικό να δράσουμε σύντομα», είπε ένα άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu