Τράπεζες

Τράπεζες: Στις ΗΠΑ σφίγγουν το ζωνάρι των κανόνων, στην Ελλάδα ψάχνουμε τα λεφτά της Attica Bank

Νέοι κανόνες για πρόσθετους κεφαλαιακούς κανονισμούς μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, στους οποίους αντιστέκονται λομπίστες και στελέχη του κλάδου

Την ώρα που στην Ελλάδα η ρυθμιστική αρχή Τράπεζα της Ελλάδος, κάνει περίπου τα στραβά μάτια ως προς τους κινδύνους των μικρότερων τραπεζών γι΄αυτό και συνεχίζουν να απασχολούν τον κλάδο φαινόμενα τύπου Attica Bank, όπου έχουν εξαφανιστεί σχεδόν περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και λήψης δανείων από φυσικά και νομικά πρόσωπα παρακάπτοντας την συνήθη τραπεζική πρακτική, οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για πρόσθετους κεφαλαιακούς κανονισμούς μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Σε αυτό αντιστέκονται οι λομπίστες του τραπεζικού κλάδου καθώς θεωρούν τους κανόνες ενοχλητικούς , συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων απαιτήσεων διαχείρισης κινδύνου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και να περιορίσουν τον δανεισμό.

Oι τρεις κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές τραπεζών των ΗΠΑ διατύπωσαν μια κοινή πρόταση στις 27 Ιουλίου για αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και που συνολικά θα απαιτούσε από τις τράπεζες να διαθέσουν επιπλέον 16% για τα κεφάλαιά τους,  κάτι που οι ρυθμιστικές αρχές πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυξάνοντας τον βαθμό κινδύνου που αποδίδεται σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, οι προτεινόμενοι κανόνες θα απαιτούσαν από τις τράπεζες να διατηρούν αναλογικά περισσότερα κεφάλαιων μειώνοντας τις αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων και των κερδών. Ομάδες λόμπι του κλάδου όπως το Financial Services Forum (FSF), το Bank Policy Institute και η Securities Industry and Financial Markets Association υποστήριξαν ότι αυτό θα καταστήσει δυσκολότερο τον δανεισμό προς τους καταναλωτές και προειδοποιούν ότι θα επιβραδύνει την οικονομία.

Αν και την άνοιξη του 2023 σημειώθηκαν τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες τραπεζικές χρεοκοπίες στην ιστορία των ΗΠΑ, το FSF αντέδρασε στην πρόταση λέγοντας ότι τα τεστ αντοχής της ίδιας της Federal Reserve δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες ήταν υγιείς και καλά κεφαλαιοποιημένες, κάνοντας την πρόταση “μια λύση χωρίς πρόβλημα”.

Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη δημόσια ευημερία είναι η οικονομική αστάθεια.

Οι εκπρόσωποι της Fed κατά την ανακοίνωση της πρότασης και συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Fed και υπέθυνος για την εποπτεία Μάικλ Μπαρ είπε ότι «εκτεταμένη ανάλυση» έδειξε ότι τα οφέλη ενός ισχυρού χρηματοπιστωτικού συστήματος «αντισταθμίζουν το κόστος που σχετίζεται με την οικονομική δραστηριότητα», που μπορεί να προκύψει από τη διατήρηση περισσότερων κεφαλαίων.

Οι μεγάλες τράπεζες σχολίασαν με φειδώ την πρόταση. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase  Jamie Dimon είπε στο CNBC ότι ήταν «τεράστια απογοητευτικό», υποστηρίζοντας ότι ήταν κακώς σχεδιασμένο και θα μείωνε την πρόσβαση σε πίστωση στους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις.

Η Wells Fargo δεν έκανε κάποιο σχόλιο  πέρα ​​από μια πρόταση την 1η Αυγούστου στην οποία είπε ότι οι προτάσεις είναι πιθανό να αλλάξουν τους δείκτες κινδύνου για δανεισμό και να οδηγήσουν σε καθαρή αύξηση των κεφαλαιακών της απαιτήσεων.

Χρ. Ιωάν.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu