Ποιοι είναι οι τέσσερις θεματικοί πυλώνες των επόμενων τριμήνων
Σε πρόσφατη έκθεσή της για τον τραπεζικό τομέα, η ΑΧΙΑ τονίζει την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζικών ομίλων που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι επιδόσεις τους παραμένουν ισχυρές παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις και την αβεβαιότητα που προκαλούν οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και οι μεταβολές στις προβλέψεις για τα επιτόκια.
Τρία σημεία-κλειδιά βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών και των αναλυτών: η κατεύθυνση των επιτοκίων, η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης και οι αποδόσεις για τους μετόχους.
Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι για τη Eurobank τα 3,40 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 7,20 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 10,90 ευρώ και για την Τράπεζα Κύπρου τα 7,10 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου από 17% (ΕΤΕ) έως το 39% (Eurobank). Οι συστάσεις είναι «αγορά» για όλες τις τράπεζες.
Με μια πιο επιφυλακτική στάση, οι εκτιμήσεις προσαρμόζονται σε σταθεροποίηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 2,00% για την περίοδο 2025-2027, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα επιχειρηματικά πλάνα των τραπεζών. Οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές: οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/B στις 0,80 φορές και δείκτη P/E στις 5,14 φορές για το 2026, σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών SX7P (0,89 φορές και 7,74 φορές, αντίστοιχα). Παράλληλα, η μέση μερισματική απόδοση των ελληνικών τραπεζών φτάνει το 9,2%, προσφέροντας premium 260 μονάδων βάσης έναντι του SX7P.
Τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2024 και τα επιχειρηματικά πλάνα για την περίοδο 2025-2027 επιβεβαιώνουν τη σταθερή βάση του κλάδου. Η καθαρή επιτοκιακή επίδοση (NII) ενισχύεται από τον καλό συνδυασμό ενεργητικού και τη δυναμική παραγωγή δανείων και συναλλαγών. Παράλληλα, τα έσοδα από προμήθειες ενισχύονται, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να επιταχύνουν τις αποδόσεις προς τους μετόχους, με στόχο payout ratios έως και 70% επί των κερδών του 2025 – μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.
Οι τέσσερις θεματικοί πυλώνες των επόμενων τριμήνων
1. Ανθεκτικό NII ως βασικό στήριγμα κερδοφορίας: Όλες οι εισηγμένες τράπεζες κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις στο NII, ενισχυμένες από υψηλούς όγκους δανείων, συνετή τιμολόγηση και επανεπενδύσεις σε αποδοτικά ομόλογα. Με τα επιτόκια της ΕΚΤ να εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σταθερά στο 2% έως το 2027, οι καθαρές επιτοκιακές αποδόσεις (NIMs) του κλάδου διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 2,4%, ξεπερνώντας αισθητά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,8%.
2. Πιστωτική επέκταση με επίκεντρο την πραγματική οικονομία: Η αυξημένη δραστηριότητα επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ετήσια αύξηση δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 6% (CAGR) έως το 2027. Οι χαμηλότεροι ρυθμοί επιτοκίων ενισχύουν περαιτέρω τη ζήτηση, ειδικά στους τομείς υποδομών, πράσινης ενέργειας και τουρισμού.
3. Διεύρυνση εσόδων από προμήθειες: Καθώς τα έσοδα από τόκους τείνουν να εξομαλύνονται, οι τράπεζες επενδύουν συστηματικά στη διεύρυνση των εσόδων από προμήθειες. Αναμένεται αύξηση περίπου 7% ετησίως έως το 2027 — υπερδιπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρότι αναμένονται ρυθμιστικές παρεμβάσεις από το 2025, το bundling προϊόντων και η ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών μπορούν να λειτουργήσουν εξισορροπητικά.
4. Πλεονάζον κεφάλαιο ίσον στρατηγική ευελιξία και υπεραξία για μετόχους: Η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών συνεχίζει να ενισχύεται ταχύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, μειώνοντας την εξάρτηση από τους αναβαλλόμενους φόρους (DTCs) και αυξάνοντας τις δυνατότητες για αποδόσεις. Οι υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου και τακτικές επαναγορές μετοχών εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως βασικοί διαφοροποιητικοί παράγοντες ανάμεσα στα τραπεζικά ιδρύματα.
Προκλήσεις από το διεθνές εμπόριο
Οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο ενδέχεται να πλήξουν τη ζήτηση και τις εξαγωγές, με πιθανές επιπτώσεις στη δανειοδοτική δραστηριότητα σε εξωστρεφείς κλάδους και ΜμΕ. Ωστόσο, η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών παραμένει περιορισμένη. Παράλληλα, η εσωτερική δυναμική της οικονομίας – με θετικές εξελίξεις στην ανεργία, το διαθέσιμο εισόδημα και την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων – προσφέρει ένα ισχυρό αντίβαρο. Προς το παρόν, η βασική πρόβλεψη δεν ενσωματώνει σοβαρές επιπτώσεις από τις εμπορικές εντάσεις, αλλά η κατάσταση παρακολουθείται στενά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωκοινοβούλιο: Νομοσχέδιο για ευελιξία των κανόνων αποθήκευσης φυσικού αερίου
- Πυροβολισμοί στο Χαλάνδρι: Ένας νεκρός έξω από ιατρικό κέντρο
- Uber και Volkswagen θα αναπτύξουν τα ηλεκτρικά αυτοοδηγούμενα βαν ID Buzz στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Πιθανή συνάντηση Φον ντερ Λάιεν – Τραμπ στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
- Τραμπ για τις επιθέσεις στο Κίεβο: «Βλαντίμιρ, ΣΤΑΜΑΤΑ!»
- Αλλαξε λογότυπο η Cosmote, προσθέτοντας το T, της (Deutsche) Telekom
- Δημόσιο: Καταργούνται ως δικαιολογητικά τα πιστοποιητικά Γέννησης και Οικογενειακής κατάστασης
- Συνάντηση Μητσοτάκη στο Μαξίμου με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις