Επιχειρήσεις

Τράπεζες: Έρχονται μετοχικές ανακατάξεις 5 δισ. ευρώ – Τι αλλάζει στον κλάδο – To ημερολόγιο των αξιολογήσεων

Μετοχικές ανακατατάξεις στον κλάδο των τραπεζών πάνω από 5 δισ. ευρώ αναμένεται την προσεχή διετία η χρηματιστηριακή αγορά. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η επενδυτική βαθμίδα που αλλάζει τον χάρτη των funds τα οποία ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με την αποεπένδυση του ΤΧΣ ως το 2025.

_x000D_

Με επίκεντρο λοιπόν την επενδυτική βαθμίδα  αλλά και τους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  για σταδιακή διάθεση των ποσοστών του στις τράπεζες, σε ένα μετεκλογικό φόντο κινούνται πλέον τα funds. Με τρέχουσες αξίες μόνον το ΤΧΣ κατέχει στις τράπεζες άνω των 3,5 δις. ευρώ ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς  πως ανακατατάξεις κοντά στα 5 δις. ευρώ τουλάχιστον θα λάβουν χώρα στον κλάδο, μετοχικά την προσεχή διετία.

_x000D_

Θεωρώντας περίπου βέβαιο πως η απόκτηση  της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους θα αποτελέσει γεγονός, εκτιμώντας επίσης ότι οι τράπεζες από την ερχόμενη χρονιά θα εισέλθουν σε   διάθεση μερισμάτων αλλά και συνομολογώντας πως η ανακατάταξη μετόχων στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν θα αργήσει, τα road shows και το ημερολόγιο των raters αποκτά ξεχωριστή σημασία.

_x000D_

Αλλάζει η μετοχική σύνθεση των τραπεζών

_x000D_

Η μετοχική σύνθεση των ελληνικών τραπεζών – και όχι μόνον- αναμένεται να αλλάξει με ότι αυτό σημαίνει για τις τιμές των μετοχών του κλάδου μιας και η επενδυτική βαθμίδα θα  οδηγήσει κάποια funds να βγουν από το χαρτοφυλάκιό των πιστωτικών ιδρυμάτων ρευστοποιώντας τα κέρδη τους και κάποια άλλα που έχουν ως προϋπόθεση το investment grade της χώρας να τοποθετηθούν στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

_x000D_

Οι διαγωνισμοί του ΤΧΣ

_x000D_

Συγχρόνως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα αργήσει να ξεκινήσει τη διερεύνηση της αγοράς για να διαθέσει μέσα από διαγωνισμούς τα ποσοστά του στις τράπεζες ξεκινώντας από τη Eurobank η οποία ωστόσο θα προβεί στην επαναγορά του ποσοστού της στο Ταμείο (1,4% περίπου 80 εκατ. ευρώ) για να τις ακυρώσει. Ωστόσο και αυτό αποτελεί μια υπολογίσιμη για την αγορά μετοχική ανακατάταξη.

_x000D_

Το road show της Goldman Sachs

_x000D_

Και ενώ οι raters στις εκθέσεις τους συνηθίζουν να μιλούν με γρίφους, τα οικονομικά δεδομένα στη χώρα είναι τέτοια που όλοι συνομολογούν πως η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αποκτήσει την πολυπόθητη βαθμολογία νωρίτερα αν οι εκλογές δεν μετέθεταν τις “κρίσεις” τους.

_x000D_

Kαθόλου δεν αποκλείεται το μεγάλο χρηματοοικονομικό road show της Goldman Sachs προγραμματισμένο στο Παρίσι στις 13-15 Ιουνίου να  διενεργηθεί ενώ η χώρα θα έχει λάβει την επενδυτική βαθμίδα έχει και την επενδυτική σφραγίδα.

_x000D_

To ημερολόγιο των αξιολογήσεων

_x000D_

Η επόμενη κρίση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι από την Fitch στις 9 Ιουνίου η οποία έχει βαθμολογήσει τη χώρα μας με BB+/Stable και μπορεί είτε να μα δώσει την επενδυτική βαθμίδα  είτε να οδηγήσει την προοπτική της χώρας από σταθερή σε θετική.

_x000D_

Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε την κρίση της DBRS  προγραμματισμένη για τις 8 Σεπτεμβρίου όταν θα έχουν γίνει δηλαδή οι εκλογές αλλά και της S&P Global η οποία βαθμολογεί τη χώρα μας στις 20 Οκτωβρίου έχει ήδη δώσει θετικές προοπτικές και έχει τρόπο τινά εξαγγείλει την επενδυτική βαθμίδα αφήνοντας ωστόσο το χρονικό διάστημα απροσδιόριστο μιλώντας για περιθώριο 12 μηνών.

_x000D_

Στις 19 Ιουνίου η Moody ‘s, ο οίκος που έχει αφήσει αισθητά πίσω τη χώρα μας σε επίπεδο  αξιολόγησης  έρχεται στην Αθήνα και θα συναντήσει τράπεζες και οικονομικούς παράγοντες στις 18 και 19 Ιουνίου για τις καθιερωμένες συνεντεύξεις που θα οδηγήσει τον οίκο να δώσει τη νέα βαθμολόγησή του στις 15 Σεπτεμβρίου.

_x000D_

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα καινούριο επενδυτικό τοπίο το οποίο χτίζεται και θα συνεχίσει να  βρίσκεται σε κινητικότητα  στο προσεχές χρονικό διάστημα, ένα τοπίο νέων αποτιμήσεων και νέων διαστάσεων οι οποίες θα κατευθύνουν τις επενδυτικές επιλογές.

_x000D_

Επενδυτική βαθμίδα και επιτόκια

_x000D_

Ωστόσο η επενδυτική βαθμίδα δεν έχει μόνον την επενδυτική διάσταση αλλά θα κινηθεί μοιραία και στην πραγματική οικονομία επιτρέποντας στα πιστωτικά ιδρύματα να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια και στο τέλος της ημέρας να δανείζουν και αυτά με χαμηλότερα επιτόκια.

_x000D_

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu