Οικονομία

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία σε Ελλάδα, ευρωζώνη

H Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα σχολιάζοντας τις τελευταίας εξελίξεις στην οικονομία

Στο σημείωμα αναφέρει πως μετά από πολύ ισχυρή ανάπτυξη το 2022, η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με ικανοποιητικό αν και πιο αργό ρυθμό το 2023
(2,0%), ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Η χαλάρωση των τιμών της ενέργειας μείωσε τον πληθωρισμό το 2023 μετά από υψηλά ποσοστά ρεκόρ το 2022·  Ο ΕνΔΤΚ μειώθηκε περαιτέρω στο 3,1% τον Φεβρουάριο του 2024.

Στην αγορά κατοικίας, οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς το 2022 και το 2023.

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν θετικές, με την ανεργία να μειώνεται και την απασχόληση να αυξάνεται αν και με επιβραδυντικό ρυθμό.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών μειώθηκε σημαντικά το 2023, μετά τη διεύρυνση το 2022.

Σχετικά με την πιστωτική επέκταση από την κορύφωσή της στα τέλη του 2022, μετριάστηκε σημαντικά λόγω της χαμηλότερης ζήτησης δανείων.

Ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα συνέχισε να επιβραδύνεται, υπό την αρνητική επίδραση του πληθωρισμού και της ασθενέστερης εταιρικής πιστωτικής ανάπτυξης.

Τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών έχουν αυξηθεί σημαντικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, λόγω της νομισματικής πολιτικής.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει καθώς μετριάστηκαν από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ευρωζώνη:

Όσον αφορά το μέλλον, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την ευρωζώνη (Μάρτιος 2024), αναμένεται η ανάπτυξη να επιταχυνθεί οριακά το 2024 και το 2025 κυρίως με γνώμονα τις επενδύσεις, που υποστηρίζονται από τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους και την ιδιωτική κατανάλωση. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2024 στο 2,8% λόγω της περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού στα τρόφιμα, των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών.

Αναμένεται η δημοσιονομική επέκταση το 2024 να είναι ελαφρώς επεκτατική, λόγω των αυξημένων επενδυτικών δαπανών που χρηματοδοτούνται από το RRF.

Κίνδυνοι: Η επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές ανάπτυξης καθώς αυξάνει την αβεβαιότητα και ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές της ενέργειας.

Νέες οικονομικές πληροφορίες για την ΕΛΛΑΔΑ που τις τελευταίες δύο εβδομάδες:

 Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση το 2023: Δ’ τρίμηνο (0,2% τ.μ., ΕΛΣΤΑΤ, προσωρινά, στοιχεία α.ε.) λόγω της θετικής συνεισφοράς της ιδιωτικής κατανάλωσης (1,3 π.μ.), των εξαγωγών υπηρεσιών (0,8 π.μ.) και της δημόσιας κατανάλωσης (0,5 π.μ.). Αντίθετα, ο σχηματισμός κεφαλαίου και οι εξαγωγές αγαθών συνέβαλαν στην ανάπτυξη (-0,9 π.μ. και -0,3 π.μ., αντίστοιχα).
 Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,0% το 2023 κυρίως λόγω της θετικής συμβολής του εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και ιδιωτική κατανάλωση (1,5 π.μ. και 1,3 π.μ., αντίστοιχα).
 Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 10,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2024, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (34% σε ετήσια βάση)
και της μεταποιητικής παραγωγής (5,4% σε ετήσια βάση).
 Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2024, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πτώσης του τζίρου στην ηλεκτρική ενέργεια τομέα προμήθειας.
 Ο μετρικός πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ μειώθηκε στο 3,1% τον Φεβρουάριο του 2024 από 3,2% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων ετήσιων ρυθμών

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu