Διεθνή

Τραμπ: Υπέγραψε το διάταγμα για τους «αμοιβαίους» δασμούς – «Αν μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε»

Οι δασμοί αυτοί ωστόσο δεν θα επιβληθούν άμεσα - Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί

Υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το διάταγμα για τους «αμοιβαίους» ή «ανταποδοτικούς» δασμούς σε χώρες που επιβάλλουν υψηλότερα τέλη εισαγωγής στα αμερικανικά προϊόντα από αυτά που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Οι δασμοί αυτοί ωστόσο δεν θα επιβληθούν άμεσα.

«Μας επιβάλλουν φόρους ή δασμούς και τους επιβάλλουμε κι εμείς», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε ότι άλλες χώρες θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς ή να τους εξαλείψουν, ώστε να εξαλειφθούν αντίστοιχα και οι αμερικανικοί δασμοί στα προϊόντα τους.

Οι χώρες που χρησιμοποιούν σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας θα το θεωρούν ως δασμολόγιο και η αποστολή εμπορευμάτων μέσω άλλης χώρας για την αποφυγή δασμών δεν θα γίνεται αποδεκτή, πρόσθεσε ο Τραμπ.

Παράλληλα, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι νέοι δασμοί βρίσκονται καθ’ οδόν, συμπεριλαμβανομένων και δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, σύμφωνα με το Reuters.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι δασμοί θα επιβληθούν σε κάθε χώρα ξεχωριστά μετά από εξέταση στοιχείων για το διμερές εμπόριο.

Πρώτες στη σειρά θα είναι οι χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα, τόνισε σύμφωνα με τους Financial Times ο αξιωματούχους.

Οι δασμοί θα επιβληθούν σε «ώρα Τραμπ», είπε ο αξιωματούχος, «δηλαδή πολύ γρήγορα». «Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα εβδομάδων ή λίγων μηνών», πρόσθεσε.

Το υπόμνημα που υπέγραψε ο Τραμπ περιέγραφε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ως απειλή για την εθνική και οικονομική ασφάλεια, προετοιμάζοντας το έδαφος για να μπορέσει ο Τραμπ να χρησιμοποιήσει μια σειρά από νόμους εθνικής ασφάλειας για να επιβάλλει δασμούς χωρίς να χρειάζεται να πάει στο Κογκρέσο.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα χρησιμοποιήσει διαφορετικές νομικές εξουσίες για την εφαρμογή των δασμών, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 301 του νόμου περί εμπορίου και του νόμου για τις διεθνείς έκτακτες οικονομικές εξουσίες.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Τραμπ είχε ανεβάσει τους τόνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας στο Truth Social:

«ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ: ΑΜΟΙΒΑΙΟΙ ΔΑΣΜΟΙ!!!»

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου τους οποίους επικαλείται το CNBC, οι νέοι δασμοί δεν θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, αλλά θα εφαρμοστούν σε λίγους μήνες.

Οι νέοι δασμοί θα προστεθούν σε αυτούς που ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δασμοί σε Καναδά και Μεξικό έχουν προσωρινά «παγώσει», αφού οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

«Αν μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε»

Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι η νέα αυτή πολιτική θα αφορά κάθε χώρα που επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα.

«Είναι πολύ απλό: αν μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε», δήλωσε την Κυριακή μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, σύμφωνα με το NBC News.

Ποιες χώρες θα επηρεαστούν

Πριν την υπογραφή του διατάγματος, αναλυτές υποστήριζαν ότι ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να πλήξει συμμάχους των ΗΠΑ σε Ασία, Νότια Αμερική και άλλες περιοχές, όπου ισχύουν υψηλοί δασμοί.

Ωστόσο, κάποιες χώρες θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι επιβάλλουν χαμηλότερους μέσους δασμούς σε διάφορα αγαθά από ό,τι οι ΗΠΑ. Ίσως, μάλιστα, επιχειρήσουν να διεκδικήσουν μείωση των αμερικανικών δασμών που τους αφορούν.

Η Ινδία στο προσκήνιο

Αναλυτές τόνιζαν ότι οι «ανταποδοτικοί» δασμοί θα αφορούν κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, με την Ινδία να είναι μία από τις πιο σημαντικές.

Εκτός από την Ινδία, χώρες όπως η Βραζιλία, που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν ισχυρό οικονομικό πλήγμα, μαζί με αντιπάλους όπως η Κίνα.

Ωστόσο, καμία χώρα δεν βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση από την Ινδία. Η ομάδα του Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα δυσαρέσκεια για τους δασμούς που επιβάλλει η Ινδία, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να αποτελέσει ένα αναπόφευκτο ζήτημα στη συνάντηση του Τραμπ με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 27 Ιανουαρίου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα να κινηθούν «προς μια πιο δίκαιη διμερή εμπορική σχέση», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Μια παλιά εμμονή του Τραμπ

Η πολιτική των αμοιβαίων δασμών δεν είναι νέα για τον Τραμπ. Από την προηγούμενη προεδρία του, είχε υποστηρίξει ότι η ιδέα του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» πρέπει να ισχύει και στο διεθνές εμπόριο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιμετωπίζονται δίκαια και αμοιβαία», είχε γράψει ο Τραμπ ήδη από το 2017.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2024 επανέφερε το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αναγκάσει άλλες χώρες να μειώσουν τους δασμούς τους.

«Ξέρετε τι θα συμβεί;», είχε δηλώσει σε μια από τις ομιλίες του. «Δεν θα μας επιβάλλουν δασμούς».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu