Πολιτικούς που έχουν σκληρές θέσεις για την γενική πολιτική της Κίνας, φαίνεται να επιλέγει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
Πολιτικούς που έχουν σκληρές θέσεις για την γενική πολιτική της Κίνας, φαίνεται να επιλέγει ο Ντόναλντ Τραμπ για τους βασικούς ρόλους στο νέο υπουργικό του συμβούλιο.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο Μάικλ Γουόλτς, συνταξιούχο αξιωματικό της Εθνοφρουράς του στρατού και βετεράνο του πολέμου, να γίνει σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ανέφεραν πολλά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι New York Times και το Reuters ανέφεραν ότι ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο είναι φαβορί για υπουργός Εξωτερικών.
Ο Γουόλτς είναι επίσης μέλος της ομάδας εργασίας των Ρεπουμπλικανών για την Κίνα και θεωρείται “γεράκι” -υποστηρίζει δηλαδή μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική- όταν πρόκειται για τη συγκεκριμένη χώρα.
Ζήτησε να μποϊκοτάρουν οι ΗΠΑ τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο λόγω της, όπως τη χαρακτήρισε, «καταστολής» των πληροφοριών σχετικά με το ξέσπασμα του Covid-19 στη Γουχάν και της συνεχιζόμενης κακομεταχείρισης της μειονότητας του μουσουλμανικού πληθυσμού των Ουιγούρων.
Από την άλλη, ο Ρούμπιο είναι ένα από τα κορυφαία «γεράκια» της Κίνας στη Γερουσία. Πιο συγκεκριμένα, κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών το 2019 να ξεκινήσει μια επανεξέταση εθνικής ασφάλειας της εξαγοράς της Musical.ly από τη δημοφιλή κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok.
Ως ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας, απαίτησε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να μπλοκάρει όλες τις πωλήσεις στη Huawei νωρίτερα φέτος, αφού η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, κυκλοφόρησε έναν νέο φορητό υπολογιστή που τροφοδοτείται από τσιπ επεξεργαστή Intel AI.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ υποσχέθηκε να επιβάλει δασμούς 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αγαθά αξίας 500 δισ. δολαρίων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα διορίσει τον Λι Ζέλντιν ως επικεφαλή της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι ο πρώην βουλευτής της Νέας Υόρκης και υποψήφιος κυβερνήτης θα επικεντρωθεί στη μείωση των κανονισμών.
Ο Τραμπ, ο οποίος επέβλεψε την κατάργηση περισσότερων από 100 περιβαλλοντικών κανόνων όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Ζέλντιν είναι ένας «πραγματικός μαχητής για τις πολιτικές “Πρώτα η Αμερική”» και ότι «θα διασφαλίσει δίκαιες και γρήγορες αποφάσεις απορρύθμισης».
Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η ρεπουμπλικανή βουλευτής της Νέας Υόρκης Ελίζ Στεφάνικ θα διοριστεί ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στην κυβέρνησή του. «Θα είναι μια απίστευτη πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, που θα προσφέρει ειρήνη μέσω της δύναμης και πολιτικές εθνικής ασφάλειας America First!», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του. Επισήμανε επίσης τις προσπάθειές της κατά του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.
Ο Τραμπ φέρεται να επέλεξε τον επί μακρόν σύμβουλο Στίβεν Μίλερ, έναν σκληροπυρηνικό υποστηρικτή της μετανάστευσης, για να γίνει αναπληρωτής επικεφαλής πολιτικής στη νέα του κυβέρνηση. Ο Μίλερ είναι ένας από τους μακροβιότερους συνεργάτες του Τραμπ και έχει αποτελέσει κεντρικό πρόσωπο σε πολλές από τις πολιτικές αποφάσεις του, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση.
Μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μίλερ διετέλεσε πρόεδρος της America First Legal, μιας οργάνωσης πρώην συμβούλων του Τραμπ που διαμορφώθηκε ως μια συντηρητική εκδοχή της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.
Ο γερουσιαστής της Οκλαχόμα Μαρκουέιν Μούλιν φέρεται να εξετάζεται για μια θέση επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών ή των Υποθέσεων Βετεράνων στην κυβέρνηση Τραμπ.
Το Axios ανέφερε ότι ο απεσταλμένος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ρον Ντέρμερ, συναντήθηκε με τον Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο την Κυριακή και ότι ο Ντέρμερ συναντήθηκε επίσης με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΑΑΔΕ: Από 1η Απριλίου μηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ νεοσύστατων επιχειρήσεων με απλογραφικό σύστημα
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ σημειώνει πτώση 0,06% στα 1,0824 δολάρια
- Λαγκάρντ: «Όλοι χάνουν σε έναν εμπορικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ»
- Τέμπη: Καταθέτουν για τη σιδηροδρομική τραγωδία επιβάτες του Intercity
- Πειραιώς: Οι δασμοί Τραμπ πιέζουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων – Πως κινήθηκαν τον Μάρτιο
- Eurostat: Αυξήθηκαν κατά 24% οι απελάσεις μεταναστών από την ΕΕ το δ τρίμηνο του 2024
- Huawei: Ισχυρά έσοδα (118,2 δισ. δολάρια) αλλά μεγάλη πτώση (28%, στα 8,63 δισ. δολάρια) στα κέρδη το 2024
- Έρευνα ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ: Οι γονείς ξόδεψαν 614 εκατ. ευρώ για φροντιστήρια γενικής εκπαίδευσης το 2023
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις