Διεθνή

Τραμπ: Ανακοινώνει σήμερα δασμούς σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ

Financialreport.gr

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για το μέγεθος και τον στόχο των δασμών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει το σχέδιο επιβολής δασμών σε μια εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 16.00 το απόγευμα (23.00 ώρα Ελλάδας).

Εχει μάλιστα χαρακτηρίσει την ημέρα ως «Ημέρα Απελευθέρωσης», αν και για  εκατομμύρια καταναλωτές και παραγωγούς θα είναι ημέρα περιορισμών.μ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς

Με τους νέους δασμούς θα αποκομίσει 6 τρισ. δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στους Αμερικανούς πολίτες, είπε η εκπρόσωπος του Λ. Οίκου

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για το μέγεθος και τον στόχο των δασμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, οι σύμβουλοι του Τραμπ επεξεργάζονται ένα σχέδιο με το οποίο θα αυξηθούν οι δασμοί στα προϊόντα κατά περίπου 20% σχεδόν για όλες τις χώρες, αντί για την πιο στοχευμένη προσέγγιση που εξεταζόταν επίσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι με τους νέους δασμούς θα αποκομίσει 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στους Αμερικανούς πολίτες.

Ένας σύμβουλος είπε πάντως ότι οποιαδήποτε αναφορά πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις δεν είναι παρά «απλή εικασία».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και αύξησε τους δασμούς για όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, επιτείνοντας τις εντάσεις με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.

Τα σενάρια 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει φόρους στις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων «αμοιβαίων» δασμών που θα αντιστοιχούν στους συντελεστές που επιβάλλουν άλλες χώρες και θα λαμβάνουν υπόψη άλλες επιδοτήσεις. Ο Τραμπ έχει μιλήσει για φορολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νότιας Κορέας, της Βραζιλίας και της Ινδίας, μεταξύ άλλων χωρών.

Καθώς ανακοίνωσε δασμούς 25% για τα αυτοκίνητα την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι η Αμερική έχει εξαπατηθεί επειδή εισάγει περισσότερα αγαθά από όσα εξάγει.

«Αυτή είναι η αρχή της Ημέρας της Απελευθέρωσης στην Αμερική», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα χρεώσουμε τις χώρες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και παίρνουν τις δουλειές μας, παίρνουν τον πλούτο μας, παίρνουν πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν πάρει τόσα πολλά από τη χώρα μας, φίλοι και εχθροί. Και, ειλικρινά, ο φίλος ήταν συχνά πολύ χειρότερος από τον εχθρό».

Σε συνέντευξή του το Σάββατο στο NBC News, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν τον ενοχλεί αν οι δασμοί προκαλέσουν αύξηση των τιμών των οχημάτων, επειδή τα αυτοκίνητα με περισσότερο αμερικανικό περιεχόμενο θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές. «Ελπίζω να αυξήσουν τις τιμές τους, γιατί αν το κάνουν, ο κόσμος θα αγοράζει αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν με νοιάζει καθόλου, γιατί αν οι τιμές στα ξένα αυτοκίνητα ανέβουν, θα αγοράσουν αμερικανικά αυτοκίνητα».

Ο Τραμπ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα είναι ευέλικτος με τους δασμούς του, λέγοντας ότι θα συμπεριφερθεί σε άλλα έθνη καλύτερα από ό,τι συμπεριφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά έχει ακόμα πολλούς άλλους φόρους που έρχονται στις εισαγωγές.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σχεδιάζει να φορολογήσει τα εισαγόμενα φαρμακευτικά σκευάσματα, τον χαλκό και την ξυλεία. Έχει προωθήσει δασμό 25% σε κάθε χώρα που εισάγει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, παρόλο που το ίδιο κάνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εισαγωγές από την Κίνα επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο 20% λόγω του ρόλου της στην παραγωγή φαιντανύλης. Ο Τραμπ έχει επιβάλει ξεχωριστούς δασμούς σε αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό. Ο Τραμπ επέκτεινε επίσης τους δασμούς του 2018 για τον χάλυβα και το αλουμίνιο στο 25% σε όλες τις εισαγωγές.

Ορισμένοι σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι οι δασμοί είναι εργαλεία διαπραγμάτευσης για το εμπόριο και την ασφάλεια των συνόρων, ενώ άλλοι λένε ότι τα έσοδα θα βοηθήσουν στη μείωση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ λέει ότι θα αναγκάσουν τα άλλα έθνη να δείξουν στον Τραμπ «σεβασμό».

Η ΕΕ ετοιμάζει αντεπίθεση σε Big Tech και αμερικανικές τράπεζες για τους δασμούς του Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο μάχης, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επιβάλει τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς σε όλους τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής.

Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες έχουν παίξει σύμφωνα με τους παραδοσιακούς κανόνες του εμπορικού πολέμου, αντιστοιχίζοντας τους ευρύτερους δασμούς του Τραμπ στα βιομηχανικά μέταλλα με ισοδύναμες εισφορές σε εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Harley-Davidson. Η απάντηση «tit-for-tat» έχει ως στόχο να ταιριάξει ή να «καθρεφτίσει» τις κινήσεις της κυβέρνησης – αλλά όχι να κλιμακώσει.

Τώρα, με την Ουάσινγκτον να απειλεί να τιμωρήσει περαιτέρω την ΕΕ, όχι μόνο για τους υφιστάμενους δασμούς, αλλά και για όσα θεωρεί μη δασμολογικά εμπόδια, όπως οι κανονισμοί της στον τομέα της τεχνολογίας, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ανεβάσουν τους τόνους.

«Θα προσεγγίσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις από μια θέση ισχύος», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, την παραμονή της μεγάλης ανακοίνωσης του Τραμπ για τους δασμούς. «Η Ευρώπη κατέχει πολλά χαρτιά. Από το εμπόριο μέχρι την τεχνολογία, μέχρι το μέγεθος της αγοράς μας. Αλλά αυτή η δύναμη βασίζεται επίσης στην ετοιμότητά μας να λάβουμε αποφασιστικά αντίμετρα. Όλα τα μέσα είναι στο τραπέζι».

Στοχεύοντας τις αμερικανικές υπηρεσίες, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να σκέφτονται τις τράπεζες της μεγάλης κατηγορίας, όπως η J.P. Morgan ή η Bank of America, ή τους τεχνολογικούς παίκτες, όπως το κοινωνικό δίκτυο X του Elon Musk, τον γίγαντα της αναζήτησης Google ή την Amazon, τον μεγαλύτερο διαδικτυακό λιανοπωλητή στον κόσμο.

«Σίγουρα δεν αποκλείουμε μια μεγαλύτερη απάντηση, μια καλύτερη απάντηση και μια ακόμη πιο δημιουργική απάντηση μέσω υπηρεσιών, μέσω [των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας]», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δημοσιογράφους στα μέσα Μαρτίου.

Η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας αυτοκινήτων, φαρμάκων και τροφίμων προς τις ΗΠΑ, αλλά είναι καθαρός εισαγωγέας υπηρεσιών – και αυτό της δίνει μεγαλύτερη επιρροή σε μια εμπορική διαμάχη. «Οι τεχνολογικοί γίγαντες της Αμερικής, η χρηματοπιστωτική βιομηχανία και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν βαθιές ρίζες στην Ευρώπη. Αν το παρατραβήξουν, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να σφίξουν τα λουριά: ψηφιακές εισφορές στη Silicon Valley, ρυθμιστικές αγκυλώσεις στη Wall Street ή φόρους στις αμερικανικές εξαγωγές φαρμάκων», δήλωσε ο Tobias Gehrke, ανώτερος συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Η Αμερική μπορεί να κρατάει το μεγαλύτερο ρόπαλο, αλλά η Ευρώπη έχει πολλές αιχμηρές πέτρες να ρίξει».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu