Οικονομία

Τρ. Πειραιώς: Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα προκάλεσαν σημαντική πτώση στα κρατικά και τραπεζικά ομόλογα

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τους τελευταίους δυο μήνες δημιούργησαν έντονη μεταβλητότητα και σημαντική πτώση στα κυβερνητικά και τραπεζικά ομόλογα, επισημαίνει στη μηνιαία ανάλυση της η Τρ. Πειραιώς.

Η αβεβαιότητα έγκειται στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου αλλά και των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

Από τις αρχές τους τρέχοντος έτους, ο Δείκτης Κυβερνητικών Ομολόγων στις 30 Ιανουαρίου σημείωσε πτώση της τάξης του 7,2%, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δείκτης στα τέλη Ιανουαρίου σημείωσε ιστορικό χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2013.

Παρομοίως, ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων (εκτός Τραπεζών) μειώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου κατά 2,78% σε μηνιαία βάση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση των δεικτών εταιρικών ομολόγων εμφάνισε μικρότερη ευαισθησία στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δυο μηνών.
Αντίστοιχα πτωτική πίεση εμφάνισε και ο Δείκτης Τραπεζικών Ομολόγων ο οποίος μειώθηκε κατά 19,45% σε μηνιαία βάση.

Τον Ιανουάριο είχαν πληρωμή τοκομεριδίου τα ομόλογα των Titan και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ τον Δεκέμβριο ο ΟΤΕ προχώρησε σε επαναγορά ύψους €15,8 εκ. του ομολόγου με λήξη το 2015.

Με έντονες απώλειες στην 3ετία και 5ετία της καμπύλης επιτοκίων

Ισχυρή καθοδική τάση για τα μεσοπρόθεσμα ομόλογα της καμπύλης επιτοκίων με την απόδοση στην λήξη της 3ετιας και 5ετιας να βρίσκονται στο 18.6% και 14,6% στις 30 Ιανουαρίου από 14% και 11,2% από τα τέλη του 2014 αντίστοιχα.

Η 10ετια αυξήθηκε κατά 168 μονάδες βάσης από τις αρχές του μήνα ενώ βρέθηκε να είναι κατά 316 μονάδες βάσης υψηλότερη σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου.

Μικρότερη αλλά εξίσου πτωτική τάση σημείωσε τον Ιανουάριο και το μακροπρόθεσμο μέρος της καμπύλης με την απόδοση στην λήξη της 15ετιας να αυξάνεται κατά 116 μονάδες βάσης στο 10,73% και της 20ετιας να αυξάνεται κατά 60 μονάδες βάσης από το επίπεδο του 9% στις αρχές του μήνα.

Η ενίσχυση της αντιστροφής της κλίσης της καμπύλης επιτοκίων από τα μέσα Δεκεμβρίου σηματοδοτεί τις ανησυχίες των αγορών για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι προσδοκίες για ενίσχυση της αρνητικής κλίσης της εκτιμημένης καμπύλης επιτοκίων παραμένουν

Από την εκτίμηση της καμπύλης επιτοκίων στις 30 Ιανουαρίου διαφαίνεται η ενίσχυση της αρνητικής κλίσης σε σχέση με την καμπύλη ένα μήνα πριν.
Πιο συγκεκριμένα το επιτόκιο για λήξεις στα 3 και 5 έτη αυξήθηκε κατά 340 και 200 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Μικρότερη ήταν η αύξηση των 10ετων επιτοκίων από το 8,93% στα τέλη Δεκεμβρίου στο 10.27% στις 30 Ιανουαρίου ενώ για τα επιτόκια λήξης άνω των 20 ετών σημειώθηκε πτώση.

Η σημαντική πτώση των προθεσμιακών επιτοκίων για τις μακροπρόθεσμες λήξεις συνοψίζουν τις μελλοντικές προσδοκίες (για τον επόμενο μήνα) των αγορών για περαιτέρω ενίσχυση της αρνητικής κλίσης στην καμπύλη επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, οι αγορές διαφαίνονται να έχουν προεξοφλήσει μια πτώση των επιτοκίων άνω των 350 μονάδων βάσης για λήξεις μεγαλύτερες των 20 ετών.
Επιπλέον, όπως φαίνεται και στο αντίστοιχο σχήμα, υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση στην 3ετια και το μεσοπρόθεσμο (10ετια) μέρος της καμπύλης μέσα στον επόμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσδοκώμενη πτώση κατά περίπου 5 μονάδες βάσης στην 5ετια δεν αναμένεται να αντιστρέψει την αρνητική κλίση της καμπύλης.
Συμπερασματικά, οι αγορές προεξοφλούν ότι η αρνητική κλίση στην καμπύλη επιτοκίων αναμένεται να συνεχίσει να υφίσταται και τον επόμενο μήνα, καταλήγει η Τρ. Πειραιώς.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu