Διεθνή

Τουρκία: Το υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της 5ετίας

Το πλεόνασμα ανήλθε στα 4,3 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, έναντι αναθεωρημένου πλεονάσματος 778 εκατ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα

Τον Αύγουστο η Τουρκία εμφάνισε το υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών των τελευταίων πέντε ετών, χάρη στην άνοδο του τουρισμού που συνέβαλε στην αντιστάθμιση του εμπορικού κενού της χώρας.

Ειδικότερα, το πλεόνασμα ανήλθε στα 4,3 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, έναντι αναθεωρημένου πλεονάσματος 778 εκατ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν πλεόνασμα 4,2 δισ. δολαρίων.

Ο κύριος μοχλός ήταν το καθαρό πλεόνασμα υπηρεσιών ύψους 8,7 δισ. δολαρίων. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο των αγαθών διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. δολάρια.

Η απότομη βελτίωση των στοιχείων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δείχνει πώς η περιοριστική νομισματική πολιτική συμβάλλει στη μείωση της ζήτησης για ξένα αγαθά μέσω του υψηλού κόστους δανεισμού και του περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης στο εσωτερικό. Οι εισαγωγές χρυσού – που προηγουμένως συνέβαλαν σημαντικά στα ελλείμματα, καθώς οι Τούρκοι αναζητούσαν καταφύγιο από τον πληθωρισμό – έχουν επίσης μειωθεί φέτος.

Oι αυστηρές πολιτικές έχουν μέχρι στιγμής «περιορισμένο» αντίκτυπο στις εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών, έγραψε σε σημείωμά του ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Η συνολική επιβράδυνση των εισαγωγών γίνεται κυρίως μέσω της μείωσης των εισαγωγών ενδιάμεσων αγαθών και κεφαλαιουχικών αγαθών», ανέφερε.

Τον Αύγουστο, η λίρα ήταν μεταξύ των νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές που παρακολουθούσε το Bloomberg, λόγω της πτώσης των παγκόσμιων αγορών και της αυξανόμενης ζήτησης δολαρίων μεταξύ των ντόπιων – γεγονός που υπογραμμίζει την εύθραυστη εμπιστοσύνη στο νόμισμα παρά τις πολιτικές που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της αποταμίευσης σε τοπικό νόμισμα.

Η ζήτηση ξένου νομίσματος αντανακλάται στα στοιχεία για τα συναλλαγματικά αποθέματα του Αυγούστου, με μείωση κατά 2,5 δισ. δολάρια μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες αύξησης. Τα καθαρά σφάλματα και παραλείψεις, ή χρήματα άγνωστης προέλευσης, κατέγραψαν εκροές ύψους 3,7 δισ. δολαρίων.

«Για μια πιο βιώσιμη πορεία του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η ανάπτυξη που καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση πρέπει να αντισταθμίζεται επίσης από δημοσιονομικά μέτρα για τις δαπάνες, εκτός από τις νομισματικές και μακροπροληπτικές πολιτικές», δήλωσε ο Burumcekci.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu