Τράπεζες

Τουρκία: Εξαιρεί τις τράπεζες από την προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό λογιστική 

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 61,53% τον Σεπτέμβριο

Η Τουρκία θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των λογιστικών προτύπων προσαρμόζοντάς τα στον πληθωρισμό, αλλά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να εξαιρεθούν από την πρακτική αυτή, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης 31 Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι ισολογισμοί των τουρκικών εταιρειών από το τέλος του 2023 έως το 2026 θα είναι προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, λόγω των προβλέψεων, μια αλλαγή που οι αναλυτές ανέφεραν ότι θα επηρεάσει περισσότερο τις τράπεζες της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ

Η διοίκηση εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών δημοσίευσε αυτό το μήνα σχέδιο κανονισμού που περιγράφει λεπτομερώς τη μετάβαση στη λογιστική του πληθωρισμού.

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία σκαρφάλωσε στο 61,53% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι εταιρείες προσπάθησαν να προστατευθούν από τον υψηλό πληθωρισμό αγοράζοντας πάγια περιουσιακά στοιχεία αντί να αφήνουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Εκείνες που στράφηκαν σε μη νομισματικά πάγια περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να λάβουν υψηλότερα κέρδη και να πληρώσουν αντίστοιχα υψηλότερους φόρους το 2024.

Οι τουρκικές τράπεζες, οι οποίες είδαν τις μέσες αυξήσεις των κερδών τους να επιβραδύνονται στο 50% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μετά από μια εκτίναξη 366% το 2022, θα είναι μεταξύ εκείνων που θα επηρεαστούν πιο αρνητικά από τη μετάβαση σε λογιστική προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, ανέφεραν οι αναλυτές.

“Οι τράπεζες θα αναφέρουν ίσως το ένα τέταρτο των κερδών που συνήθιζαν να αναφέρουν”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Soner Gokten, επίκουρος καθηγητής λογιστικής και χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Baskent της Τουρκίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu