Διεθνή

Τουρκία – αριθμοί σοκ: Έως 100 δισ. δολάρια η ανοικοδόμηση – Πάνω από 40.000 οι νεκροί – Χιλιάδες θαμμένοι στα ερείπια

Η ανοικοδόμηση της τεράστιας περιοχής στην Τουρκία που καταστράφηκε από τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας θα απαιτήσει την αποκατάσταση άνω του 1 εκατομμυρίου κτιρίων και θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, γράφουν οι Financial Τimes.

Ενώ ο πλήρης απολογισμός του σεισμού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οι τοπικές αρχές και οι πολεοδόμοι έχουν αρχίσει να τους σχεδιασμούς γι’ αυτό που πιθανότατα θα είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια ανοικοδόμησης στη χώρα από την ίδρυση της δημοκρατίας το 1923.

Τα μισά από τα 3,4 εκατομμύρια κτίρια στην πληγείσα περιοχή της νότιας Τουρκίας μπορεί να χρειαστεί να κατεδαφιστούν, δήλωσε ο Eyüp Muhçu, επικεφαλής του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων στην Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων.

«Για να ανοικοδομήσεις αυτά τα σπίτια, πρέπει επίσης να χτίσεις υποδομές και δημόσιες εγκαταστάσεις, επομένως μπορούμε να μιλήσουμε για ένα προκαταρκτικό εκτιμώμενο κόστος ανοικοδόμησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε, προσφέροντας έναν πρόχειρο υπολογισμό του οικονομικού κόστους.

Ο Lütfü Savaş, δήμαρχος της ιστορικής πόλης της Αντιοχείας που επλήγη σκληρά από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, μιλά επίσης ένα ποσό ανοικοδόμησης ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εκτιμήσεις εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά λόγω περιορισμένων πληροφοριών για το μέγεθος της ζημιάς. Ένας ειδικός μοντελοποίησης καταστροφών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, τοποθέτησε το κόστος ανοικοδόμησης μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οικιστικά ακίνητα, σχολεία, νοσοκομεία, εμπορικά κτίρια, αεροδρόμια, τζαμιά και άλλοι χώροι λατρείας θα πρέπει είτε να επισκευαστούν, είτε να ξαναχτιστούν, δήλωσε ο Ezgi Orhan, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τσάνκαγια της Άγκυρας που ειδικεύεται στην ανοικοδόμηση καταστροφών. Ζωτικής σημασίας υποδομές όπως αυτοκινητόδρομοι και υπόγεια δίκτυα σωλήνων έχουν επίσης καταστραφεί, πρόσθεσε.

Η επενδυτική τράπεζα JPMorgan ανέφερε ότι το άμεσο κόστος από τις κατεστραμμένες κατασκευές θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας.

Η Rossetto, επισημαίνει ότι οι επιθεωρητές συνήθως τοποθετούν τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές σε μία από τις τρεις κατηγορίες: εντελώς κατεστραμμένα, επισκευάσιμα και κατοικήσιμα. Εάν αυτή η αξιολόγηση γίνει γρήγορα, θα είναι ευκολότερο να επαναπατριστούν οι άνθρωποι και να καταγραφεί η κλίμακα της ανακατασκευής που απαιτείται στην περιοχή.

Η Sara Shneiderman, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας που μελέτησε πώς το Νεπάλ ανέκαμψε μετά τον σεισμό του 2015, είπε ότι η κατασκευή από το κράτος μπορεί να είναι ταχύτερη, αλλά λιγότερο επιτυχημένη στο να γυρίσουν πίσω οι κάτοικοι. «Με την ανοικοδόμηση από πάνω προς τα κάτω, χτίζονται κατοικίες, αλλά συχνά δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουν οι άνθρωποι… και καταλήγεις με πολλά χαμένα δολάρια».

Ο Gencay Serter, πρόεδρος του επιμελητηρίου πολεοδόμων της Τουρκίας, είπε ότι μία από τις παγίδες της προσπάθειας ανοικοδόμησης που ακολούθησε τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία ήταν η δημιουργία αστικών περιοχών που δεν συνδέονται σωστά με τις μεγάλες πόλεις. «Ως αποτέλεσμα βιαστικών αποφάσεων, εμφανίστηκαν προαστιακές πόλεις, μερικές φορές σε αγροτικές εκτάσεις, αποκομμένες από τις πόλεις… Αυτό οδήγησε σε κοινωνικά προβλήματα εκεί».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις έχει δεσμευτεί να «ολοκληρώσει τις κατασκευές και την ανάκαμψη της περιοχής εντός ενός έτους». Αντιμετωπίζει εκλογές τον Μάιο, μια ψηφοφορία που σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να είναι η πιο σκληρή των δύο δεκαετιών στην εξουσία του.

Η Shneiderman χαρακτήρισε ένα χρονοδιάγραμμα 12 μηνών «φανταχτερό… η ανοικοδόμηση είναι μια πολυετής διαδικασία», ενώ η Rossetto είπε ότι είναι «εντελώς μη ρεαλιστικό».

«Ένα πράγμα είναι η ανοικοδόμηση με τον τρόπο που έκαναν στο παρελθόν, ένα άλλο είναι η ανοικοδόμηση με τρόπο που είναι πιο ασφαλής», πρόσθεσε η  Rossetto.

Οι αριθμοί του τρόμου

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των μέχρι τώρα νεκρών σε Τουρκία και Συρία, αποτέλεσμα των πρόσφατων ισχυρών σεισμών, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός αυτών που παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 39.672.

Επίσης στη Συρία ο επίσημος αριθμός των θυμάτων υπερβαίνει τους 6.000, πράγμα που σημαίνει ότι επίσημα οι νεκροί από τον σεισμό στις δύο χώρες, ξεπερνούν τους 45.000.

Παράλληλα, εκατομμύρια εκτοπισμένοι δίνουν μάχη για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους, με τον υγειονομικό κίνδυνο να είναι ορατός, ενώ ένα νέο κύμα προσφύγων, βασικά από τη Συρία, άρχισε να κινείται προς την Ευρώπη.

Όσον αφορά τις υλικές ζημιές, στην Τουρκία 82.000 κτήρια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και κρίνονται ακατάλληλα για κατοίκηση.

Συνεχίζονται τα θαύματα

Εν τω μεταξύ τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ανασύρθηκαν σήμερα ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίου στην Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, 296 ώρες μετά τον σεισμό. Ωστόσο ο ένας από τους τρεις επιζώντες πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά από τη διάσωσή του, μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι άλλοι δύο που ανασύρθηκαν από τα ερείπια 13 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, ο ένας εκ των οποίων είναι παιδί, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Χθες, Παρασκευή, το βράδυ κι άλλος επιζών, ένας άνδρας ηλικίας 45 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια 278 ώρες μετά τον σεισμό, στην επαρχία Χατάι, στην οποία βρίσκεται η Αντάκια, η οποία υπέστη μεγάλη καταστροφή από τον σεισμό.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu