Επιχειρήσεις

Τουρισμός: Το… ελληνικό πορτοφόλι στήριξε το «ελληνικό καλοκαίρι»

Ψήφο εμπιστοσύνης στο «ελληνικό καλοκαίρι» και την Ελλάδα, δίνουν φέτος ξένοι και Έλληνες επισκέπτες, πλημμυρίζοντας τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, με την πληρότητα κλινών να ξεπέρασαν σε πολλές περιπτώσεις το 85%.

_x000D_

«Mέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη και τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου. Τους τελευταίους δύο μήνες, φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τα 2 εκατ. επισκέπτες, μια επίδοση που είχαμε να δούμε από το 2019» σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

_x000D_

Προς επίρρωση των παραπάνω και τα πρόσφατα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας για τον μήνα Ιούνιο, καταγράφουν άνοδο κατά 317,1% στις αφίξεις τουριστών, καθώς ξεπέρασαν το 1 εκατ., με τις πρώτες θέσεις να έχουν οι Γερμανοί (237.000) και οι Γάλλοι (85.000).

_x000D_

Στο μεταξύ, οι τουριστικές εισπράξεις, πάντα σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο του 2021, αυξήθηκαν κατά 51% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ.

_x000D_

Στο πλαίσιο αυτό, φορείς της τουριστικής βιομηχανίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνουν λόγο για μια «ανάσα» οικονομική και μεταφέρουν το στοίχημα για την εφετινή περίοδο στο δίμηνο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και πώς αυτό θα εξελιχθεί σε αφίξεις.

_x000D_

Για το λόγο αυτό, ζητούν την ασφαλή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους, προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίζει να μαγνητίζει τους επισκέπτες της.

_x000D_

Δ. Φραγκάκης, γενικός γραμματέας ΕΟΤ:

_x000D_

Προσοχή στα υγειονομικά μέτρα, για ένα καλό ταμείο

_x000D_

Στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, τονίζει εμφατικά, ότι «η προετοιμασία μας στον ΕΟΤ για την φετινή σεζόν είχε ξεκινήσει ήδη από πέρυσι.

_x000D_

Με μία νέα καμπάνια, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, αλλά και εξαιρετικά ευέλικτη, αλλά και με συμφωνίες με αεροπορικές και tour operators, προετοιμαστήκαμε πολύ στοχευμένα στον τομέα της προβολής.

_x000D_

Η σεζόν ξεκίνησε αναγνωριστικά τον Ιούνιο, αλλά, όπως είχαμε εκτιμήσει, οι τουριστικές ροές κινήθηκαν εξαιρετικά καλά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

_x000D_

Για τον κ. Φραγκάκη, το ζητούμενο του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού ήταν και παραμένει η ασφάλεια. «Εκεί πρέπει να προσέξουμε πολύ όλοι, ώστε να έχουμε αντίστοιχα καλές ροές τον Σεπτέμβριο και, γιατί όχι, και τον Οκτώβριο.

_x000D_

Η τήρηση των μέτρων, η ενίσχυση των εμβολιασμών και η υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους, μπορούν να φέρουν ένα καλό “ταμείο” για τον τουρισμό μας στο τέλος της φετινής σεζόν», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ.

_x000D_

Αλ. Βασιλικός, πρόεδρος ΞΕΕ:

_x000D_

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τα έσοδα

_x000D_

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, παρουσιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εξέλιξη στα Βασικά Ξενοδοχειακά Μεγέθη, ανά μήνα, τονίζει ότι τον Ιούνιο η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων, στο σύνολο των ξενοδοχείων, ανήλθε σε 30,4%, τον Ιούλιο έφτασε το 58,4% και τον Αύγουστο, το διάστημα 1-15, προσέγγισε το 80%, φτάνοντας το 78,4%.

_x000D_

Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή διάθεσης ανά δωμάτιο, τα στοιχεία του ΞΕΕ κάνουν λόγο για 89 ευρώ τον Ιούνιο, 107 ευρώ τον Ιούλιο και 116 ευρώ την εξεταζόμενη περίοδο του Αυγούστου. Στην παρέμβαση του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, αφενός εκφράζει την ικανοποίηση του για την παρούσα εξέλιξη, αφετέρου στρέφει το βλέμμα στο επόμενο δίμηνο και πώς θα εξελιχθεί αυτό, που θα «κάτσει η μπίλια των εσόδων» όπως εξηγεί.

_x000D_

Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος ΞΕΕ:

_x000D_

Μια «ανάσα» στα ταμεία των ξενοδοχείων

_x000D_

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη, κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για μια «ανάσα» στα ταμεία των ξενοδοχείων, απόρροια του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, με πληρότητες σε ξενοδοχεία και πολλούς προορισμούς να ξεπερνούν και το 85%. Ένας τέτοιος προορισμός είναι και τα Ιόνια νησιά, που μετά το άνοιγμα της αγγλικής αγοράς, κινήθηκαν με υψηλές πληρότητες.

_x000D_

Ευχή και της αντιπροέδρου του ΞΕΕ είναι η Ελλάδα να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να είναι προτιμητέος προορισμός για τους δυνητικούς ταξιδιώτες.

_x000D_

Στο μεταξύ, η κ. Τετράδη παρατηρεί, ότι η φετινή σεζόν έχει και «ελληνικό άρωμα», αφού οι Έλληνες επισκέπτες συνέβαλαν στην τόνωση των τουριστικών ροών στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο. Τούτο, εξηγεί η κ. Τετράδη, επετεύχθη από την ανταπόκριση που είχαν στο ελληνικό κοινό τα προγράμματα του υπουργείου Τουρισμού και Εργασίας, για διακοπές στην Ελλάδα.

_x000D_

Ανδρέας Ανδρεάδης, επίτιμος πρόεδρος ΣΕΤΕ:

_x000D_

Η χώρα θα «πιάσει» άνετα τα 9 δισ. ευρώ εισπράξεις το 2021

_x000D_

Αναμφίβολα, η μεγάλη αγωνία για τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα, είναι η εξέλιξη των τουριστικών εσόδων για το 2021 και πώς αυτά θα διαμορφωθούν, μετά το 2019, χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, όταν αυτά είχαν ανέλθει στα 18,2 δισ. ευρώ, περίπου.

_x000D_

Απάντηση σε αυτή την αγωνία δίδει σε ανάρτηση του στο Twitter ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ikos/Sani, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος επισημαίνει ότι η χώρα μας θα «πιάσει» άνετα τα 9 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2021.

_x000D_

«Κυρίαρχη στην φετινή σεζόν θα είναι η υψηλή διψήφια αύξηση των, ανά επισκέπτη, εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα & υψηλή περίοδο. Τα έσοδα θα κινηθούν ακόμη καλύτερα από την πρώτη εκτίμηση μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.

_x000D_

Λύσσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων:

_x000D_

Οι τουρίστες κινήθηκαν με αυτόνομα πακέτα και όχι με οργανωμένα

_x000D_

Κρήτη, Ρόδος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Μύκονος, Πάρος, Νάξος και γενικότερα Κυκλάδες, και Νότιο Αιγαίο, πρωταγωνίστησαν στις ελεύσεις επισκεπτών, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων, Λύσσανδρος Τσιλίδης.

_x000D_

Ουσιαστικά δεν υπάρχει ελληνικός προορισμός που δεν δέχτηκε το ρεύμα της τουριστικής κίνησης, σημείωσε ο κ. Τσιλίδης και υπογράμμισε ότι αποδείχτηκε ότι πλέον οι διακοπές είναι ανάγκη για τους πολίτες και όχι πολυτέλεια.

_x000D_

Ωστόσο, παρά την άνθιση των αφίξεων στους ελληνικούς προορισμούς, τα τουριστικά γραφεία δεν έχουν μέρισμα σε αυτή την άνοδο, αφού, όπως εξηγεί ο κ. Τσιλίδης, οι επισκέπτες από τις αγορές του εξωτερικού κινήθηκαν με αυτόνομα πακέτα και όχι με οργανωμένα, όπως αυτά διακινούνται από τα τουριστικά γραφεία.

_x000D_

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του ΞΕΕ:

_x000D_

Δεν μπορούμε να μιλάμε για απόλυτη διόρθωση οικονομικών μεγεθών

_x000D_

Παραμένοντας στους παράγοντες που θα διαμορφώσουν την φετινή οικονομική εικόνα στα έσοδα, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του ΞΕΕ και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, σημειώνει ότι με τις βασικές μας αγορές, της Ρωσίας και της Αγγλίας να είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, «δεν μπορούμε να μιλάμε για απόλυτη διόρθωση των οικονομικών μεγεθών». Την ίδια στιγμή, σημειώνει ότι οι μέρες διαμονής των επισκεπτών σε σχέση με το παρελθόν είναι «κατά τι μειωμένες».

_x000D_

Ο κ. Αγγελόπουλος, με τη σειρά του, σημειώνει ότι η φετινή εξέλιξη των αφίξεων κινείται με βάση το αισιόδοξο σενάριο, ωστόσο ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος αναφορικά με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Αφενός μεν τα σχολεία θα ανοίξουν στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφετέρου τα ξενοδοχεία και οι προορισμοί δύσκολα μπορεί να ανταποκριθούν στα υγειονομικά μέτρα (κλειστοί χώροι κλπ)», εξηγεί.

_x000D_

Στα σημαντικά της φετινής τουριστικής χρονιάς για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας παραμένει το γεγονός ότι 140.000 θέσεις εργασίας έλειψαν από τα ξενοδοχεία της χώρας.

_x000D_

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, μεγάλος μέρος του εργατικού δυναμικού των ξενοδοχείων κατευθύνθηκε σε σούπερ μάρκετ, υπηρεσίες παράδοσης και εστίασης, ενώ ένα ποσοστό επέλεξε να φύγει στο εξωτερικό.

_x000D_

Τέλος, το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας των φορέων των ξενοδόχων, το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και των αρρυθμιών που προκαλεί, όπως εξηγούν, στην προσφορά των υπηρεσιών φιλοξενίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι σε κανένα κατάλυμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν εφαρμόστηκε κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως σημειώνουν. Την ίδια στιγμή, στους ξενοδοχειακούς χώρους, ούτε η μουσική δεν επιτρεπόταν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

_x000D_

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu