Επιχειρήσεις

TotalEnergies: Πτώση καθαρών κερδών 6% στα 4,7 δισ. το β’ τρίμηνο

Η Total επιβεβαίωσε ότι θα αγοράσει μετοχές έως και 2 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο

Η TotalEnergies ανακοίνωσε την Πέμπτη πτώση 6% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, χειρότερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία επλήγη από τις χαμηλότερες πωλήσεις διυλισμένων προϊόντων και φυσικού αερίου και καθώς τα ευρωπαϊκά περιθώρια διύλισης έπεσαν.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου ήταν 4,7 δισ. δολάρια, από 4,96 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και 5,1 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα έσοδα θα παραμείνουν αμετάβλητα στα 4,96 δισ. δολάρια σε μια συναίνεση εκτιμήσεων που καταρτίζει η LSEG.

Παρόλα αυτά, η Total επιβεβαίωσε ότι θα αγοράσει μετοχές έως και 2 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

Ο Biraj Borkhataria, επικεφαλής της έρευνας για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση στην RBC Europe, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν «μετρίως απογοητευτικά».

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωναν πτώση 1,7% στα 61,4 ευρώ νωρίτερα.

Η Total, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την παραγωγή και τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι η πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία της Δύσης που ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.

Τα κέρδη τα τελευταία τρίμηνα έχουν μειωθεί από τα ρεκόρ του 2022 -όταν είχαν ενισχυθεί από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- αλλά παραμένουν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, ιδίως για το θαλάσσιο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Τα έσοδα της Total από την παραγωγή πετρελαίου ήταν κατά 14% υψηλότερα από πέρυσι, αντανακλώντας την υψηλότερη τιμή του αργού, αλλά τα κέρδη από τη μονάδα διύλισης και χημικών μειώθηκαν κατά 36%, ενώ η ολοκληρωμένη επιχείρηση υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 13%.

Η εταιρεία είπε ότι οι απώλειες προήλθαν από την υποτονική ζήτηση ντίζελ στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές καθώς ομαλοποιείται η αστάθεια της αγοράς από τη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.

Το μέσο περιθώριο κέρδους διύλισης των 44,90 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, αν και ελαφρώς υψηλότερο από πέρυσι, αντιπροσωπεύει πτώση 37% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu