Οικονομία

Τώρα, που το έγραψε (και) η Τράπεζα της Ελλάδος θα το καταλάβει ο υπουργός Σκρέκας ή μήπως όχι;

Αριστερά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδς και δεξιά ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, που κυνηγάει τα περιθώρια κέρδους με το άσφαιρο πλαφόν.

Μπορεί και όχι, γιατί το να βαφτίζουν το κρέας ψάρι οι πολιτικοί είναι δεύτερη φύση τους, λέει ο λαός...

Δεν μπορούμε να μην επανέλθουμε στο θέμα με το περίφημο πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους που έχει επιβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης και στα πρόστιμα που συχνά-πυκνά ανακοινώνονται από το υπουργείο για να δείξει η πολιτική ηγεσία του ότι λαμβάνει μέτρα κατά της ακρίβειας.

Ευτυχώς,  ήρθε (και) η Τράπεζα της Ελλάδος και κατέγραψε στην έκθεση του Διοικητή για το 2023 (σελίς 131) το αναμφισβήτητο γεγονός: ότι ο πληθωρισμός οφείλεται σε κάποιο βαθμό στα αυξημένα επιχειρηματικά κέρδη και ότι βάσει των εθνικών λογαριασμών κατά την περίοδο 2021-2022 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των περιθωρίων κέρδους!  Επίσης,  ότι ο ρυθμός μεταβολής του δείκτη των περιθωρίων κέρδους για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας τα έτη 2021 και 2022 ξεπέρασε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας αύξηση 4% και 9% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΤτΕ είδε «πάρτι» της ακρίβειας: Ιστορικό ρεκόρ στα κέρδη από βιομηχανία, εμπόριο, ξενοδοχεία, εστιατόρια

Οι ρυθμοί μεταβολής του δείκτη περιθωρίων κέρδους για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας τα έτη 2021 και 2022 ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, καταγράφοντας αύξηση 4% και 9% αντίστοιχα

Τα διαγράμματα περιέχονται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος του 2023.

Σύμφωνα με την ΤτE, τη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους την ευνοούν, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, η σχετικά μικρή κλίμακα μεγέθους της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά την αγορά προϊόντων και η υστέρηση της εφαρμογής επαρκών διαθρωτικών αλλαγών στην εν λόγω αγορά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής προσαρμογής.

Ολα τα παραπάνω είναι διαπιστωμένα δια γυμνού οφθαλμού.

Αλλά θα διερωτηθείτε: Δεν έχει μπει πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους ως μέτρο καταπολέμησης του πληθωρισμού και της ακρίβειας; Αυτό δεν πιπιλάνε  σαν καραμέλα πρώτα ο Αδωνις Γεωργιάδης και μετά ο διάδοχός του στο υπουργείο Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας;

Η απάντηση είναι – όπως έχει γράψει μόνο το Financial Report – ότι το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχει επιβάλει η κυβέρνηση είναι αφενός ένα λάθος μέτρο αφού δεν περιορίζει τα κέρδη. Αντίθετα, συμβάλει και ενθαρρύνει την αύξηση των κερδών. Αφετέρου,  το πλαφόν στο μειτκό περιθώριο κέρδους επιβάλλεται κατά βούληση και όχι σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται τυχαία πρόστιμα, τα οποία ενδέχεται να μην εισπραχθούν ποτέ γιατί οι επιχειρήσεις μπορούν με διάφορους τρόπους να τεκμηριώσουν ότι δεν αύξησαν το περιθώριο κέρδους, λαμβάνοντας υπόψη και παραμέτρους όπως οι αποσβέσεις, τις οποίες δεν έχουν λάβει υπόψη τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Θυμίζουμε ότι το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους αρχικά επιβλήθηκε την περίοδο του κορονοϊού το 2020 και εν συνεχεία τον Νοέμβριο του 2022 εφαρμόστηκε στο καλάθι του νοικοκυριού από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Όταν ο Κώστας Σκρέκας διαδέχτηκε τον Αδωνι στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο νέος υπουργός συναίνεσε και πήρε την καυτή πατάτα συνεχίζοντας να επικαλείται το πλαφόν ως μέσο ανάσχεσης των τιμών και το επέκτεινε σε άλλα προϊόντα. Το μέτρο αποδείχθηκε μία τρύπα στο νερό ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτή τη φορά φέρει και με την υπογραφή της Τράπεζας της Ελλάδος!

Θυμίζουμε πως όταν το Financial Report ρώτησε τον υπουργό Κώστα Σκρέκα σχετικά με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ο υπουργός κρύφτηκε και δεν απάντησε.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu