Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιουνίου, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μια ημέρα μετά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που ανέδειξαν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη.
Ουσιαστικά αυτό που επέλεξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα είδος «rotation» χωρίς ριζικές αλλαγές νέα πρόσωπα πρόσωπα που θα ηγούνται στα υπουργεία.
Ξεχωρίζουν ονόματα όπως της Νίκης Κεραμέως που αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, του Κωστή Χατζηδάκη ως νέου υπουργού Οικονομικών αντικαθιστώντας τον Χρήστο Σταικούρα που μετακινείται στο Υποδομών με μια σαφή υποβάθμιση.
Πάντως, ενώ πολλοί έκαναν λόγο για μη ουσιαστικό ρόλο του Νίκου Δένδια στον νέο σχηματισμό εξαιτίας της ουδέτερης στάσης του σε ζητήματα που έλαβαν χώρα, εν τέλει αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στον αντίποδα, ηχηρές απουσίες καταγράφονται όπως αυτή του Κ. Καραμανλή μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη αλλά και εκείνες των Θεοδωρικάκου, Πλεύρη, Πέτσα, το νέο σχήμα ουσιαστικά «επενδύει» στην παλιά συνταγή και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αρμόδιοι στα παρακάτω Υπουργεία που αναλαμβάνουν τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκιά είναι οι εξής:
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Χάρης Θεοχάρης
Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
Αναπληρωτής υπουργός: Θεόδωρος Λιβάνιος
Υφυπουργός: Στάθης Κωνσταντινίδης
Υπουργείο Παιδείας
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Οικονόμου
Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου
Υφυπουργός: Ζέτα Μακρή
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρώτρια υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Υπουργός: Κώστας Σκρέκας
Υφυπουργός: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου
Υφυπουργός: Μάξιμος Σενετάκης
Υπουργείο Προστασίας του πολίτη
Υπουργός: Νότης Μηταράκης
Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος
Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Δημήτρης Καιρίδης
Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Μαρία Κεφάλα
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Σταύρος Κελέτσης
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υφυπουργός: Γιάννης Παππάς
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς
Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης
Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου
Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης εκπέμπει το μήνυμα της σκληρής δουλειάς και την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων χωρίς έπαρση ή αλαζονικές συμπεριφορές.
Αυτό άλλωστε τόνισε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη που εναποθέτει ο ελληνικός λαός στους ώμους μου. Έχω δεσμευτεί ότι θα κάνουμε πράξη μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τη δεύτερη τετραετία και έχουμε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να το πράξουμε. Θα προχωρήσουμε άμεσα στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να ορκιστεί αύριο και να πιάσει δουλειά»
Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος έμειναν οι: Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Θάνος Πλεύρης, η Μίνα Γκάγκα, ο Στέλιος Πέτσας, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Λευτέρης Οικονόμου και ο Χρήστος Στυλιανίδης.
Οι προκλήσεις του Μητσοτάκη στην οικονομία: Επενδυτική βαθμίδα, μεταρρυθμίσεις, φοροδιαφυγή, κατώτατος μισθός
Τις προκλήσεις στο μέτωπο της οικονομίας με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύει το Bloomberg, στον απόηχο των εκλογών της Κυριακής (25/6/2023). Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει ισχυρή εντολή διακυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ενώ έχει διαβεβαιώσει τις αγορές ότι θα είναι σε θέση να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Μητσοτάκης υλοποίησε τον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, με το ΑΕΠ να ανακάμπτει σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το μισό από το υψηλό του 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν ισχυρή πλειοψηφία για να μπορέσει να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και να τονώσει την οικονομία για να βοηθήσει στην άρση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα υγείας και να επιταχύνει τις διαδικασίες στις δικαστικές υποθέσεις.
Η σύνθεση της νέας Βουλής
Το νέο κοινοβούλιο θα αποτελείται από οκτώ κόμματα, συμπεριλαμβανομένων τριών ακροδεξιών ομάδων, όπως οι Σπαρτιάτες.
«Τα περιθωριακά κόμματα θα έχουν μια πλατφόρμα από την οποία θα μεταδίδουν το λαϊκιστικό τους μήνυμα και θα επιχειρούν να διαταράξουν την ατζέντα της κυβέρνησης», έγραψε σε ερευνητικό σημείωμα ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence. «Τα ακροδεξιά κόμματα πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η σχέση με την Τουρκία, οι αμβλώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να προσπαθήσουν να στριμώξουν την κυβέρνηση».
Οι προκλήσεις
Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα είναι να βελτιώσει την αξιολόγηση του δημοσίου χρέους, την οποία έλαβε η Ελλάδα πριν από 13 χρόνια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι οίκοι αξιολόγησης προγραμματίζουν της αξιολογήσεις τους για την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με οίκους όπως η Fitch Ratings και η Standard & Poors να τοποθετούν τώρα τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αξιοποιήσει η χώρα τις τεράστιες δυνατότητές της, να αυξήσει τις επενδύσεις και να υπεραποδώσει στην ευρωζώνη όσον αφορά την ανάπτυξη, αποφεύγοντας επίσης τις εξωτερικές ανισορροπίες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Eurobank, Τάσος Αναστασάτος ενόψει των εκλογών. «Αυτά θα εξασφαλίσουν επίσης ότι η χώρα θα ανέβει γρήγορα ψηλότερα» στην κλίμακα πιστοληπτικής ικανότητας, είπε.
Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει επίσης να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.
Είπε επίσης ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ήταν μία από τις προτεραιότητες της νέας του κυβέρνησης. Το Bloomberg αναφέρεται και σε δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο In.gr ότι οι Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα ύψους 80 δισ. ευρώ (87,1 δισ. δολάρια), παρόλο που η κατανάλωση ήταν 140 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις να αυξάνονται ταυτόχρονα.
«Δεν είναι μόνο θέμα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και θέμα καλού σχεδιασμού του προϋπολογισμού και του τρόπου λειτουργίας του κράτους», είπε σε συνέντευξή της η Μαρία Γκαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ με έδρα την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά την επόμενη τετραετία του στα 950 ευρώ το μήνα από 780 ευρώ. Το 2010 πριν από την κρίση χρέους της χώρας, ήταν 740 ευρώ. Είπε επίσης ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει τα 1.500 ευρώ από κάτι λιγότερο από 1.200 ευρώ μέχρι το τέλος της θητείας του, καθώς θα συνεχίσει να προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα που θα φέρουν καλύτερες και πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Noval Property: 6η περίοδος εκτοκισμού του πράσινου ομολογιακού δανείου – Στις 6 Δεκεμβρίου η καταβολή
- Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Μέσα στο 2025 οι μελέτες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Σ. Αραβίας
- ΗΠΑ: Αυξήθηκε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
- Μπάιντεν: Μετά τον Λίβανο, επόμενος στόχος η ειρήνη στη Γάζα και η απελευθέρωση των ομήρων
- Space Hellas: Εκδίδει ομολογιακό δάνειο 7 εκατ. ευρώ
- Χρηματιστήριο: Kατασκευές, ΔΕΗ και Coca Cola αποσόβησαν μεγαλύτερη πτώση μετά τις νέες απώλειες των τραπεζών
- Υπ. Εσωτερικών: Έρχεται η αυτόματη απαλλαγή των κλειστών ακινήτων από δημοτικά τέλη και πρόστιμα
- Παπαθανάσης: «Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση χρέους, σε σχέση με το ΑΕΠ, στην Ευρώπη»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις