Το συμπέρασμα προέρχεται από μελέτη ερευνητών που ανέλυσαν στοιχεία για 8.714 άτομα ηλικίας από 51 έως 61.
Το άγχος του βιοπορισμού εξαντλεί τον άνθρωπο. Ακόμη και άτομα που έζησαν μια καλή ζωή, όταν απειλείται η οικονομική τους σταθερότητα και ο τρόπος ζωής που έχουν συνηθίσει, παρουσιάζουν ψυχοσωματικό στρες, κατάθλιψη, υπέρταση ή ακόμα μπορεί να αναζητήσουν παρηγοριά στο αλκοόλ.
Ένας στους τέσσερις ενήλικες που βίωσε το σοκ της οικονομικής καταστροφής βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα υγείας και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 50%.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης για τις οι επιπτώσεις της απώλειας περιουσίας στην υγεία, από ερευνητές των πανεπιστημίων Νορθγουέστερν και Μίσιγκαν, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Λίντσεϊ Πουλ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA). Τα αποτελέσματα προήλθαν από την ανάλυση στοιχείων για 8.714 άτομα ηλικίας από 51 έως 61 ετών σε βάθος χρόνου 20 ετών. Από αυτούς, οι 749 (9%) ήταν από την αρχή χρεωμένοι, ενώ οι 2.430 (28%) υπέστησαν απότομη μείωση της περιουσίας τους ( έχασαν το σπίτι τους, πτώχευσε η επιχείρησή τους, εξανεμίστηκαν οι οικονομίες τους).
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης:
Συνολικά πέθαναν 2.823 άνθρωποι. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσοι βίωσαν το σοκ της απώλειας του πλούτου, ήταν 50% πιθανότερο να πεθάνουν μέσα σε αυτό το διάστημα,
H πιθανότητα πρόωρου θανάτου ήταν ακόμη μεγαλύτερη (67%) για όσους είχαν οικονομικά προβλήματα από την αρχή της έρευνας.
Η αύξηση της θνησιμότητας στις συγκεκριμένες καταστάσεις «είναι παρόμοια με την αύξηση του κινδύνου μετά από μια διάγνωση στεφανιαίας νόσου», δήλωσε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας ‘Αλαν Γκάρμπερ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Ψυχίατροι, ψυχολόγοι και σύμβουλοι ψυχικής υγείας δεν μπορούν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικής φύσης αίτια ψυχικών διαταραχών. Ειδικά όταν οι στρεσογόνοι παράγοντες βρίσκονται σε εξέλιξη ή δεν πρόκειται να εκλείψουν.
«Δυστυχώς στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει μια απλή συνταγή του τύπου «κόψτε το κάπνισμα» ενώ και οι συμβουλές για διαχείριση του στρες δεν έχουν νόημα όταν η οικονομική κατάσταση κάποιου έχει μεταβληθεί ριζικά, ειδικά σ ‘αυτή την ηλικία. Ακόμη και η προτροπή όπως “να πηγαίνετε συχνά στον γιατρό” ευκολότερα λέγεται παρά γίνεται, όταν η οικονομική κατάσταση κάποιου έχει μεταβληθεί ριζικά», ανέφερε η Λίντσεϊ Πουλ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Bosch: Προχωράει σε 5.500 απολύσεις εν μέσω κρίσης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
- ΟΤΕ: Αγορές μετοχών αξίας 6,15 εκατ. ευρώ
- Οι Σαουδάραβες στην Αθήνα για το ελληνικό φάρμακο
- CEPE: Οι δασμοί στις εισαγωγές Κίνας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας χρωμάτων της ΕΕ
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- Μητσοτάκης στο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ: «Η Ευρώπη πρέπει να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα με τις ΗΠΑ»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις