Τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 15-16 Νοεμβρίου 2022, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Πρόκειται για μια συνάντηση, που – αν επιβεβαιωθεί ο Καλίν – θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της αναβίωσης της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, έπειτα από μεσολάβηση της Τουρκίας, αλλά και εν μέσω διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό και αγορά F-16.
Η σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας (υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μετατραπεί σε κόμβο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη) έχει δημιουργήσει ένα δίπολο Ρωσίας και Τουρκίας που προκαλεί έντονη ανησυχία στη Δύση σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει σε εξέλιξη.
Η συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν
Μιλώντας στο CNN Turk, o εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αφενός ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ θα συναντηθούν στο Μπαλί ενώ αφετέρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός δύο μηνών, οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
«Ο πρόεδρος μας και ο Biden θα συναντηθούν στο G-20. Πρόσωπο με πρόσωπο, ο Ερντογάν θα εξηγήσει τα πάντα (σχετικά με την επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά)» δήλωσε ο Καλίν.
Το Σάββατο (29/10/2022), η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά στον απόηχο της επίθεσης που δέχθηκαν τα πλοία της από την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, την Τετάρτη (2/11/2022) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Μόσχα επιστρέφει στη συμφωνία αφού έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία, μετά τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, «οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Erdogan πώς κατάφερε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι θα το πει πρώτα στον Μπάιντεν». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύς της συμφωνίας για τα σιτηρά θα λήξει στις 19 Νοεμβρίου.
Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16
Όσον αφορά τα F-16, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας υποστήριξε ότι η διαδικασία έγκρισης από τις ΗΠΑ, πηγαίνει καλά και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών. Σύμφωνα με το CNN Turk, o Καλίν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για το θέμα.
«Δεν είναι πολύ εύκολο να δώσουμε μια σαφή πρόβλεψη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον επόμενο μήνα ή δύο», ανέφερε ο Καλίν ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλήσουν F-16 στην Τουρκία.
«Όταν συμβεί αυτό, το πρόβλημα των F-16, τόσο ο εκσυγχρονισμός όσο και η αγορά νέων F-16, θα επιλυθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2021 για να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη, προκειμένου να αναβαθμίσει την πολεμική της αεροπορία, αφού η αγορά των F-35 έπεσε στο κενό.
Ωστόσο, το κλίμα προς την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, αφότου η Άγκυρα απέκτησε ρωσικής κατασκευής αμυντικά πυραυλικά συστήματα, γεγονός που προκάλεσε αμερικανικές κυρώσεις και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Πυρά Kalin κατά Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, ο Καλίν ανέβασε περαιτέρω τους τόνους στο ελληνοτουρκικό. Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη του στο CNN Turk επέμεινε στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενώ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία.
«Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Τουρκίας από τα νησιά και ότι η Τουρκία θα δώσει τις απαντήσεις σύμφωνα με το νόμο και σε όλους τους τομείς» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να σύρει την Τουρκία σε μία αντιπαράθεση, ενώ την κατηγόρησε ότι μπορεί να φτιάξει ένα αντιτουρκικό ρεύμα στη Δύση.
Ακόμα είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία και ότι δεν έχει τέτοια δύναμη.
Σχέδια για δεύτερο αγωγό στην Τουρκία
Στον απόηχο των δηλώσεων Πούτιν, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν τεράστιο κόμβο φυσικού αερίου από το οποίο θα μπορούσε να προμηθεύεται αέριο και η Ευρώπη, εφόσον το επιθυμεί, ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ερντογάν, υποστήριξε πως η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει και έναν δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου για να ενισχύσει τη μεταφορική ικανότητα του υπάρχοντος αγωγού Turkish Stream.
«Με το να κάνει την πρόταση του να μετατραπεί η Τουρκία σε ένα μεγάλο κόμβο φυσικού αερίου ο Ρώσος πρόεδρος είδε ότι θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένας νέος ενεργειακός χάρτης σε αυτή την περιοχή σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η Τουρκία είναι η κατάλληλη φυσική γεωγραφική τοποθεσία για αυτό το σκοπό» υπογράμμισε ο Kalin σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.
Όπως είπε ο Καλίν «αυτή τη στιγμή υπάρχει ο αγωγός Turkish Stream, ο οποίος θα μπορούσε να ενισχυθεί λίγο ακόμα, με την προσθήκη ενός άλλου αγωγού».
«Και τότε ένας τελείως νέος ενεργειακός χάρτης θα μπορούσε να εμφανιστεί, από τα ανατολικά προς τα δυτικά, και από τα βόρεια προς τα νότια. Δεν είναι κάτι απίθανο. Σκεφτείτε την προοπτική αυτή σε 5 με 10 χρόνια.
Εάν αυτό συμβεί, τότε η Τουρκία θα γίνει όχι απλά μια χώρα transit για το φυσικό αέριο, αλλά θα εξελιχθεί σε μια χώρα όπου η αγορά αερίου θα λαμβάνει αποφάσεις και όπου θα καθορίζονται οι αγορές φυσικού αερίου» τόνισε ο Καλίν.
Αποστάσεις Ερντογάν από τη Δύση
Και τη στιγμή, που οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αναβαθμίζονται διαρκώς, ο Ερντογάν τήρησε νέες αποστάσεις από τη Δύση. Ειδικότερα, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως είναι ντροπή η Δύση να δίνει μαθήματα ανθρωπιάς, τη στιγμή που αγνοεί τα προβλήματα λιμού που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη της Αφρικής, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση του να θέσει το θέμα της παροχής τροφίμων στα αφρικανικά κράτη κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδονησία.
Οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν εν πολλοίς με την κριτική που ασκεί εδώ και καιρό ο Πούτιν, ο οποίος καυτηριάζει τη στάση της Δύσης σχετικά με την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, μια και όπως λέει, μόλις το 2% με 3% της ποσότητας αυτής καταλήγει στα κράτη της Αφρικής και της Ασίας που έχουν απόλυτη ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις τρομερές ελλείψεις τροφίμων, με την υπόλοιπη ποσότητα να καταλήγει στα πλούσια κράτη της Ευρώπης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Νετανιάχου: Κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο – Ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στο Ιράν
- Το Μεξικό προειδοποίησε τον Τραμπ: Οι δασμοί θα πλήξουν και τις δύο χώρες
- Θεοδωρικάκος για Black Friday: Ενδείξεις για παραβίαση 2.000 κωδικών και έναν influencer που προωθεί προϊόντα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν στο «κόκκινο» μετά τις δηλώσεις Τραμπ για δασμούς
- Stellantis: Κλείνει το εργοστάσιο στο Λούτον της Βρετανίας, προς απόλυση 1.000 εργαζόμενοι
- Κιβωτός του Κόσμου: Η εισαγγελέας άσκησε κατά του πατέρα Αντωνίου
- Gazprom: Κλείνει η στρόφιγγα για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από το 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις