Πως ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών μεταμορφώνει τις μέχρι πρότινος εξαθλιωμένες φοιτητικές εστίες, καταφέρνοντας να ξεπεράσει τα προβλήματα και να βρει τους πόρους
Μπορεί στην Ελλάδα οι εικόνες με κατεστραμένες φοιτητικές εστίες να είναι κάτι το συνηθισμένο στα Πανεπιστήμια, ειδικά στην περιοχή της Αθήνας και οι αρμόδιοι να ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο – γιατί οι περισσότερες Πρυτανικές Αρχές της χώρας είτε αδιαφορούν (όπως και οι κυβερνήσεις) είτε διαμαρτύρονται για την έλλειψη πόρων προκειμένου να προχωρήσουν στα απαραίτητα προγράμματα εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης των εξαθλιωμένων φοιτητικών εστιών – όμως υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας (καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής) αποφάσισε να φέρει τον «κόσμο ανάποδα» και να αλλάξει τα πράγματα, με όσα μέσα διαθέτει και με όσα μπορεί με θέληση και πείσμα να διεκδικήσει. Το έκανε από την ημέρα που εξελέγη και φαίνεται να έχει πετύχει μικρά θαύματα.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματοποίησε τα τελευταία δύο χρόνια πρόγραμμα ανακαινίσεων των φοιτητικών εστιών στο Ρίο, στο Κουκούλι και στο Μεσολόγγι, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του. Αρχικά ξεκίνησε να υλοποιείται από ίδιους πόρους του Πανεπιστημίου 500.000 ευρώ. Αυτό το ποσό εξασφάλισε από το Πανεπιστήμιο ο κ. Μπούρας. Στη συνέχεια αναζήτησε κονδύλια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εξασφάλισε 700.000 ευρώ. Στην πορεία διεκδίκησε κρατική αρωγή 4,3 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση των ανακαινίσεων που είναι σε εξέλιξη (τα χρήματα αυτά δεν έχουν εκταμιευθεί). Οι συνθήκες στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών πριν από τρία χρόνια, δεν ήταν καν ανθρώπινες σε πολλές περιπτώσεις. Η κατάσταση όμως, με πολύ κόπο και επιμονή, έχει αρχίσει να αλλάζει και τα έργα επεκτείνονται πλέον και εκτός των εστιών.
Η προηγούμενη κατάσταση και οι δυσκολίες
Στην αρχή της θητείας του ο κ. Μπούρας παρέλαβε εξαθλιωμένες εστίες, απόρροια χρόνιων παθογενειών και της αδιαφορίας των κυβερνήσεων. Μεταξύ των εμποδίων που αρχικά συνάντησε στην προσπάθεια ανακαίνισης των φοιτητικών εστιών ήταν ότι αυτές αποτελούσαν σε κάποιες περιπτώσεις «γκέτο». Η Πρυτανεία δεν είχε ούτε καν την εικόνα των διαθέσιμων δωματίων, καθώς υπήρχαν ακόμα φοιτητές που είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών τους και συνέχιζαν παρ´ όλα αυτά να μένουν στα φοιτητικά δωμάτια της εστίας, ακόμα και περιστασιακά. Κάποιοι δεν παρέδιδαν τα δωμάτια και τα κρατούσαν για να μένουν εκεί όταν έρχονταν στην πόλη για το καρναβάλι.
Προκειμένου να δοθεί λύση και τα δωμάτια αυτά να επιστραφούν και να δοθούν ανακαινισμένα σε ενεργούς φοιτητές που τα είχαν ανάγκη, διασταυρώθηκαν τα στοιχεία από το αρχείο των οικότροφων με το φοιτητολόγιο. Επικοινώνησε ο ίδιος ο Πρύτανης με όσους είχαν τα κλειδιά των δωματίων. Αυτό το έκανε για να ξεδιαλύνει την κατάσταση και να διασταυρώσει τα στοιχεία από τα αρχεία του Πανεπιστημίου, ώστε να διαπιστώσει ποιοι ήταν ενεργοί φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα. Για το γεγονός αυτό δέχθηκε πιέσεις και απειλές, αλλά δεν υποχώρησε. Οι ενέργειες του Πρύτανη είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 200 δωματίων.
Η εξεύρεση των πόρων
Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχει δαπανηθεί τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τις ανακαινίσεις, συμπεριλαμβάνοντας γκρεμίσματα, δίκτυα και διαμόρφωση χώρων. Το Πανεπιστήμιο Πατρών διαθέτει συνολικά 700 δωμάτια στις φοιτητικές του εστίες, από τα οποία τα 100 έχουν ήδη ανακαινιστεί και αναμένεται να ανακαινιστούν άλλα 200 με πόρους της Περιφέρειας και άλλα 300 με πόρους του Υπουργείου Παιδείας.
Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Πατρών υλοποιεί πρόγραμμα ανακαίνισης 12 δωματίων στο Μεσολόγγι καθώς και την κατασκευή 26 επιπλέον σύγχρονων δωματίων που θα είναι έτοιμα μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Οι νέες φοιτητικές εστίες στο Μεσολόγγι διαθέτουν αίθουσα lobby με τηλεοράσεις, καθώς επίσης και αίθουσα υπολογιστών. Με άλλα λόγια πρόκειται για σύγχρονες φοιτητικές εστίες, που όπως αναφέρει ο κ. Μπούρας «συναντά κανείς στα σοβαρά Πανεπιστήμια του εξωτερικού».
Την ίδια ώρα, το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συνέταξε μελέτη κατασκευής σύγχρονου φοιτητικού εστιατορίου, έργο με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου «οι φοιτητές να έχουν ένα αξιοπρεπές εστιατόριο», όπως μας λέει ο Πρύτανης. Για την σημαντικότητα του εστιατορίου, στην Πάτρα αρκεί να ειπωθεί ότι σιτίζει χιλιάδες φοιτητές κάθε μέρα. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η ουρά ήταν τόσο μεγάλη, που κάποιες φορές, τα μεσημέρια, μπορεί να χρειαζόταν ίσως και ώρα οι φοιτητές για να πάρουν το φαγητό τους. Με μια σειρά από πολιτικές, οι ουρές μειώθηκαν και για πρώτη φορά το φοιτητικό εστιατόριο απέκτησε άδεια λειτουργίας!
Πέρα από την αποτελεσματική οικονομική διαχείριση των πόρων του πανεπιστημίου, η Πρυτανεία έχει εξασφαλίσει και σημαντικές δωρεές ιδιωτών. Ο κ. Μπούρας μας ανέφερε πως με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίστηκαν πλυντήρια και στεγνωτήρια για τους φοιτητές. «Οι φετινές αιτήσεις των φοιτητών για στέγαση ικανοποιήθηκαν πιο γρήγορα από ποτέ στα 60 χρόνια ζωής του Πανεπιστημίου Πατρών», λέει ο Πρύτανης.
Οι φοιτητικές εστίες της Πάτρας διαθέτουν πλέον κανονική υπηρεσία φύλαξης και κάθε φοιτητής δίνει ένα ποσό εφάπαξ ως εγγύηση, που ανέρχεται στα 200 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το δωμάτιο θα επιστραφεί σε καλή κατάσταση. Τα χρήματα αυτά, εφόσον δεν υπάρχουν ζημιές, θα επιστρέφονται με την παράδοση του δωματίου.
Ο κ. Μπούρας μας πληροφόρησε πως «πρόκειται να αξιοποιηθεί και ο χώρος της φοιτητικής εστίας στη Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο, όπου υπήρχαν δύο σεισμόπληκτα και εγκαταλελειμμένα κτίρια από το 2008, τα οποία αποτελούσαν εστία μόλυνσης και παραβατικότητας. Με πρωτοβουλία και πόρους του Πανεπιστημίου, τα κτήρια αυτά κατεδαφίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο».
Είναι σημαντικό ότι αυτές οι πολιτικές εξασφάλισαν σε όλους τους δικαιούχους στέγαση άμεσα και ταυτόχρονα εξοικονόμησαν ετησίως 720.000 ευρώ που δίνονταν για ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία στην Πάτρα. Επίσης η ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών στο Μεσολόγγι θα εξοικονομμηιούν επιπλέον 105.00 ευρώ ετησίως. Αυτό το συνολικό ποσόν των 835.000 ευρώ ετησίως θα διατεθεί για ανακαινίσεις και αλλαγή του ξενοδοχειακού εξοπλισμού στις φοιτητικές εστίες.
Φεστιβάλ καλωσορίσματος
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, πέραν του προγράμματος ανακαινίσεων των φοιτητικών εστιών που υλοποιεί, αποτελεί το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που πραγματοποίησε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, πενθήμερο φεστιβάλ καλωσορίσματος των πρωτοετών φοιτητών, το Welcome UP, σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Πάτρα. Ένα φεστιβάλ, που περιελάμβανε συνέδρια, εκδηλώσεις, περιηγήσεις στην πόλη, θεατρικές παραστάσεις, πάρτυ και πέντε μεγάλες συναυλίες, προκειμένου να υποδεχτεί τους 5.000 πρωτοετείς φοιτητές του.
«Η πολιτική της Πρυτανικής Αρχής, με χαρακτηριστικά ουμανισμού και υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, απέδωσε καρπούς» δηλώνει ο κ. Μπούρας, του οποίου το έργο μιλάει από μόνο του.
Εμείς απλά ελπίζουμε να βρεθούν και άλλοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Μάριος Αϋφαντής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΥΔΑΠ για λεωφόρο Ποσειδώνος: Καμία αρμοδιότητα και ευθύνη για τα όμβρια – Εχουν γίνει 7.000 παράνομες συνδέσεις
- Εκπαίδευση: Κόντρα στις σειρήνες των funds Πουκαμισάς και Τριανέμι – Στο Δ.Σ. του Dorothy Snot ο Γ. Σάλλας
- Από δολιοφθορά ναυάγησε το Usra Major, λένε οι Ρώσοι
- Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι ρωσικός πύραυλος προκάλεσε την πτώση του αεροπλάνου στο Καζακστάν
- Νερά στο γήπεδο μπάσκετ του Ολυμπιακού – Σοβαρές ζημιές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
- Τομ Χόμαν: Υπο κράτηση οι οικογένειες παράτυπων μεταναστών που γέννησαν παιδιά στις ΗΠΑ
- Σε εμφύλιο εξελίσσεται ο πόλεμος στη Συρία
- Καλάβρυτα: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις