Διεθνή

Το ντόνερ κεμπάπ διχάζει Γερμανούς και Τούρκους

Οι Τούρκοι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωριστεί ως τουρκική σπεσιαλιτέ με συγκεκριμένα συστατικά, αλλά η Γερμανία αντιδρά

Εκτενές ρεπορτάζ αφιέρωσε το BBC στο θέμα της αναγνώρισης του ντόνερ κεμπάπ ως τουρκικής σπεσιαλιτέ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, κάτι που εάν ισχύσει θα χαθούν δεκάδες παραλλαγές που υπάρχουν ειδικά στη Γερμανία. Ετσι, η τουρκική αίτηση προκάλεσε την αντίδραση των Γερμανών.

Η τουρκική κυβέρνηση αιτήθηκε προσφάτως προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωριστεί το ντόνερ κεμπάπ ως τουρκική σπεσιαλιτέ. Αυτό θα του έδινε την ίδια θέση με την ναπολιτάνικη πίτσα της Ιταλίας ή το ζαμπόν Serrano της Ισπανίας. Μόνο τα κεμπάπ που τηρούν αυστηρά κριτήρια θα μπορούσαν να ονομάζονται döner kebab. 

Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές. Σύμφωνα με την τουρκική πρόταση καμία παραλλαγή δεν θα μπορούσε έχει το ίδιο όνομα. Η τουρκική πρόταση οριοθετεί τα πάντα μέχρι το πλάτος κάθε φέτας κρέατος (πάχους μεταξύ 3-5 χιλιοστών). Επίσης, το βόειο κρέας θα πρέπει να προέρχεται από βοοειδή ηλικίας τουλάχιστον 16 μηνών και να είναι μαριναρισμένο με συγκεκριμένες ποσότητες ζωικού λίπους, γιαουρτιού ή γάλακτος , κρεμμυδιού, αλατιού, θυμάρι, καθώς και διαφόρων ειδών πιπεριάς.

Ετσι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας (BMIL) είναι ένας από τους 11 οργανισμούς που υπέβαλαν ένσταση. «Λάβαμε υπόψη την αίτηση από την Τουρκία με κάποια έκπληξη», δήλωσε εκπρόσωπος στο BBC.

«Το ντόνερ κεμπάπ είναι μέρος της Γερμανίας και η ποικιλομορφία των μεθόδων παρασκευής του αντανακλά την ποικιλομορφία της χώρας μας – αυτό πρέπει να διατηρηθεί», ανέφερε το υπουργείο. “Για το συμφέρον των πολλών φίλων του ντονέρ στη Γερμανία, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι το ντόνερ κεμπάπ μπορεί να παραμείνει όπως παρασκευάζεται και τρώγεται εδώ.”

Η βερολινέζικη εκδοχή του döner, που έκτοτε αγκαλιάστηκε στη Γερμανία, γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με το Visit Berlin. Δύο ξεχωριστοί άνδρες διεκδικούν τη δημιουργία του. Ο Mehmet Aygün και ο Kadir Nurman ήταν και οι δύο μέρος του κύματος των Τούρκων, που βοήθησαν να τροφοδοτηθεί η μεταπολεμική οικονομική άνθηση της Γερμανίας. Πήραν το κλασικό τούρκικο ντόνερ κεμπάπ και το μετέτρεψαν σε ένα ευκολοφαγώσιμο σάντουιτς, που είναι πλέον μια ισχυρή οικονομική δύναμη από μόνο του.

Το ταπεινό döner εκτιμάται ότι παράγει ετήσιες πωλήσεις περίπου 2,3 δισ. ευρώ μόνο στη Γερμανία και 3,5 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Παραγωγών Döner στην Ευρώπη με έδρα το Βερολίνο . Η προσιτή τιμή του το έχει καταστήσει εργαλείο για την πολιτική βαθμολογία: νωρίτερα φέτος το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke ζήτησε από την κυβέρνηση να εισαγάγει ένα ανώτατο όριο τιμής Dönerpreisbremse ή döner (Η κυβέρνηση αρνήθηκε.)

Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι σε ένα αυστηρά καθορισμένο döner.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει οδηγίες στις τουρκικές και γερμανικές κυβερνήσεις να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για την εξεύρεση συμβιβασμού, αλλά οι συνέπειες οποιασδήποτε συμφωνίας είναι πιθανό να γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο, όπου το döner έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς εξαγωγές της Τουρκίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu