Το ρωσικό Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών (NSD) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές του σε ευρώ λόγω των τελευταίων κυρώσεων της ΕΕ, κάνοντας λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε το NSD, το οποίο η Μόσχα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση των eurobonds (κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί εκτός της χώρας σε ξένο νόμισμα), στη λίστα των οντοτήτων υπόκεινται σε κυρώσεις, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ.
Η Ρωσία ακροβατεί με «χρεοκοπία»
Η αποτυχία της Ρωσίας να αποστείλει πληρωμή τόκων στους πιστωτές της εκκινεί τη διαδικασία πληρωμής ασφαλίστρων χρέους, φέρνοντας τη χώρα ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πρώτη χρεοκοπία της σε διεθνή ομόλογα από την επανάσταση των Μπολσεβίκων πριν από πάνω από έναν αιώνα.
Η ώθηση της Ρωσίας προς μια κρίση χρέους μέσω του μηχανισμού των οικονομικών κυρώσεων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης κατά τη διάρκεια των 100 ημερών του πολέμου στην Ουκρανία.
Υπό τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία έχει εκδιωχθεί από τα χρηματοπιστωτικά συστήματα που τροφοδοτούν το παγκόσμιο εμπόριο. Μια χρεοκοπία θα επισφραγίσει το καθεστώς της ως “παρία”.
Γιατί η Ρωσία δεν πληρώνει το χρέος
Τα κράτη που αθετούν τις υποχρεώσεις τους είναι συνήθως χρεοκοπημένα ή απρόθυμα να πληρώσουν. Η Ρωσία όμως, διαθέτει εκατοντάδες δισ. δολάρια και βγάζει πολλά ακόμη δισ. εβδομαδιαίως από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Έτσι, τα περίπου 40 δισ. δολάρια που εκκρεμούν σε ξένα ομόλογα – με περίπου 2 δισ. δολάρια σε πληρωμές που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους – θα έπρεπε να είναι εύκολα διαχειρίσιμα.
Η Μόσχα θέλει επίσης να πληρώσει, για να αποφύγει να συσχετίζεται με φτωχές και χαοτικά κυβερνώμενες χώρες που συνήθως αθετούν τις υποχρεώσεις τους.
Ωστόσο, μια σειρά κυρώσεων κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση την εμποδίζουν να στέλνει χρήματα μέσω του παγκόσμιου συστήματος πληρωμών. Μια εξαίρεση που επέτρεπε στους Αμερικανούς κατόχους ρωσικών κρατικών ομολόγων να λαμβάνουν πληρωμές έχει πλέον λήξει.
Αυτό σπρώχνει τη Ρωσία προς τη χρεοκοπία, εμποδίζοντας τη διαδρομή μέσω της οποίας οι πληρωμές θα έφταναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ομολογιούχων.
Οι εναλλακτικές
Η Ρωσία έχει προτείνει την πληρωμή των πιστωτών σε ρούβλια ή σε σκληρά νομίσματα εκτός του δολαρίου, παρακάμπτοντας τις δυτικές υποδομές πληρωμών.
Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ πρότεινε την «αντιγραφή» του συστήματος πληρωμών σε ρούβλια που επέβαλε η Ρωσία στους Ευρωπαίους πελάτες για το φυσικό αέριο, με τους πιστωτές να ανοίγουν λογαριασμούς σε ρωσική τράπεζα για να πληρώνονται σε άλλα νομίσματα εκτός του δολαρίου.
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν θα επέτρεπε στη Ρωσία να αποφύγει τη χρεοκοπία, καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν. Και την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών της Ρωσίας, το οποίο σχεδιαζόταν να διεκπεραιώσει τις πληρωμές των ομολόγων.
Πότε αναμένεται να λάβει χώρα η χρεοκοπία
Η επίσημη χρεοκοπία θα μπορούσε να έρθει προς τα τέλη του Ιουνίου.
Η Ρωσία όφειλε να καταβάλει στις 27 Μαΐου πληρωμές των τόκων των ομολόγων ύψους 71,25 εκατ. δολαρίων και 26,5 εκατ. ευρώ.
Η Ρωσία είχε αναφέρει ότι είχε μεταφέρει τα μετρητά στο εθνικό αποθετήριο διακανονισμών, αλλά οι κυρώσεις πιθανόν να την εμποδίσουν να προχωρήσει περαιτέρω. Για να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμών, τα χρήματα πρέπει να καταλήξουν στους λογαριασμούς των ομολογιούχων εντός περιόδου χάριτος 30 ημερών.
Πιστωτικό γεγονός
Η μη καταβολή μιας μικρής πληρωμής τόκων σε ένα άλλο ομόλογο έχει ήδη προκαλέσει ένα “πιστωτικό γεγονός αδυναμίας πληρωμής”, σύμφωνα με την Επιτροπή Προσδιορισμού Πιστωτικών Παραγώγων που αποτελείται από τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό σημαίνει ότι έχει συμβεί αθέτηση πληρωμών για τους σκοπούς της ασφάλισης χρέους, θέτοντας τους κατόχους των λεγόμενων CDS στη σειρά για πληρωμές.
Προσφυγές και κατασχέσεις
Η Ρωσία είναι ήδη αποκλεισμένη από τις παγκόσμιες αγορές και, σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να δανειστεί. Εκτός όμως από τη ζημιά στη φήμη, μια χρεοκοπία έχει και συνέπειες.
Πιστωτές θα μπορούσαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στο εξωτερικό.
Δεύτερον, αν οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μεταβληθούν στο μέλλον, επιτρέποντας στη Μόσχα να επιστρέψει στο προσκήνιο, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά και δαπανηρή διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.
Και τέλος, μια κρατική χρεοκοπία συνήθως αυξάνει το κόστος δανεισμού για τα επόμενα χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στυλιανίδης: Βαθιά θλίψη για την απώλεια των 8 συνανθρώπων μας, ανάμεσά τους 6 μικρά παιδιά
- Μέρκελ στο BBC: «Αν η Ουκρανία έμπαινε στο ΝΑΤΟ το 2008, θα είχαμε πόλεμο νωρίτερα»
- Ρούτε: Συζήτησε με τον Ερντογάν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
- Bloomberg: Η γερμανική χαλυβουργία Thysenkrupp σχεδιάζει 11.000 απολύσεις
- Στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα για φοιτητές Δημόσιων Επαγγελματικών Σχολών
- Νετανιάχου: «Ναι» σε μια κατ΄αρχήν κατάπαυση πυρός με τη Χεζμπολάχ
- Cosmote και Telekom θα στείλουν 3 γυναίκες gamers στο EPF Bootcamp στη Γερμανία
- H ΔΕΗ ρίχνει φως στη σκληρή πραγματικότητα των γυναικών με αναπηρία θυμάτων έμφυλης βίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις