Διεθνή

Tο απόλυτο τρολάρισμα του Έλον Μασκ στo Twitter: Η πρόταση εξαγοράς

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορείς να πεις για τον Έλον Μασκ είναι πως δεν είναι ποτέ βαρετός. Επίσης μπορείς να πεις πως ο επιχειρηματίας, τεχνολογικός οραματιστής, ριψοκίνδυνος κροίσος και λάτρης του Twitter βλέπει τις ευκαιρίες. Χθες, εν μέσω της γενικότερης ατμόσφαιρας που έχει ήδη δημιουργήσει αναφορικά με την εταιρεία, υπέβαλε μια χαμηλή προσφορά ύψους 43 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Twitter.

Αλλά ποιος θα έκανε αντιπροσφορά; Ο αγοραστής, παρά το προφίλ της εταιρείας, θα αναλάμβανε όχι μόνον μια αμφιλεγόμενη εταιρεία, αλλά μια γενικότερα «ετοιμοθάνατη» μετοχή και δραστηριότητα, γράφουν οι New York Times.

Όπως επισημαίνουν, ενώ άλλες τεχνολογικές μετοχές έκαναν άλματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέχρι να εμφανιστεί ο Μασκ η μετοχή της Twitter παρέμενε κοντά ή και χαμηλότερα της αρχικής τιμής διαπραγμάτευσης του Νοεμβρίου 2013, όταν αυξήθηκε κοντά στα 45 δολάρια. Την Τετάρτη έκλεισε στα 45,85 δολάρια, ένδειξη πως παρά την ενίσχυση της τιμής που πέτυχε πρόσκαιρα ο Μασκ κάποια στιγμή πέρυσι (έφτασε στα 77 δολάρια), η Wall Street πιστεύει πως ο επιχειρηματίας προσπαθεί να αδειάσει τη μετοχή για να αποκομίσει ένα γρήγορο κέρδος.

Ασχέτως των κινήτρων του, ο Μασκ προσπαθεί να δείξει πως σοβαρολογεί. Στον φάκελο που κατέθεσε στη SEC ανέφερε πως θα ήταν καλύτερο η εταιρεία να γίνει ιδιωτική καθώς ο ίδιος δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην διοίκηση της Twitter. Ανέφερε επίσης πως η προσφορά του αντιπροσωπεύει premium 54% από την τιμή της μετοχής την ημέρα προτού ξεκινήσει να αγοράζει μετοχές της Twitter τον Ιανουάριο.

Στην επιθετική του προσφορά σημειώνει – ορθώς – πως «η Twitter έχει εξαιρετική προοπτική». Και αφού πρόκειται για κάποιον που εμφανίζεται ως ο επόμενος Στιβ Τζομπς, ο Μασκ διατείνεται πως αυτός είναι που θα «ξεκλειδώσει» την προοπτική αυτή.

Αν και ορισμένοι μπορεί να τον θεωρούν ως τον «Τραμπ της τεχνολογίας», ο Μασκ με πολλούς σημαντικούς τρόπους – Tesla, Space X, Paypal –  έχει κερδίσει το δικαίωμα να λέει πως είναι καλός στο να δημιουργεί αξία και να σπρώχνει τα όρια για να το κάνει αυτό, γράφουν οι NYT.

Παρά το ότι οι δραστηριότητες και η τιμή της μετοχής της ήταν απογοητευτικά, η Twitter κατέχει υπερμεγέθη ρόλο αφού τα μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικοί και οι επιχειρηματικοί ηγέτες ανά τον κόσμο το χρησιμοποιούν ως ένα είδος παγκόσμιου «καφενέ». Έχει γίνει επίσης ένα ισχυρό εργαλείο διανομής ειδήσεων και ένα τέλειο σημείο για marketing. Ο Μασκ έχει μερικές καλές ιδέες –που έχουν ήδη προτείνει και άλλοι- για τις συνδρομές και την επιβράβευση των πιστών χρηστών, καθώς και για βελτιώσεις στο προϊόν που είναι ευκολότερο να γίνουν αν η εταιρεία είναι ιδιωτική. Τούτου λεχθέντος έχει χρησιμοποιήσει διχαστική ρητορική για την ελευθερία του λόγου, που οπωσδήποτε έχει αποξενώσει τους υπαλλήλους.

Οι αναρτήσεις του στο Twitter, συχνά πολύ αστείες αλλά εξίσου συχνά τελείως ανώριμες, αντανακλούν κάποιον που ευχαριστιέται να «καρφώνει» τους ανταγωνιστές και να εκνευρίζει κόσμο, σχολιάζουν οι NYT. Ως προς την προσφορά του, σε σχόλια που έκανε σε ένα συνέδριο TED, φάνηκε να παραδέχεται πως μπορεί να μην πετύχει. «Δεν είμαι σίγουρος πως θα μπορέσω να την αποκτήσω», είπε. «Τεχνικά έχω την οικονομική δυνατότητα να το κάνω». Ο Μασκ, που αποκάλεσε «μπάσταρδους» τη SEC, είπε πως το Twitter θα πρέπει να είναι μια αρένα ελεύθερου λόγου και να ανοίξει τον αλγόριθμο του για το κοινό προκειμένου να αποτρέψει την «παρασκηνιακή χειραγώγηση».

Αυτού του είδους η συμπεριφορά και οι επίμονοι τσακωμοί του με τη SEC οδηγούν πολλούς να υποθέσουν πως όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι του Μασκ για να ανεβάσει την τιμή προκειμένου να πουλήσει τα holdings του, που ανέρχονται σε λίγο περισσότερο από το 9% των μετοχών της Twitter, σύμφωνα με τους NYT. Μετά από ένα σύντομο φλερτ με το ενδεχόμενο να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter και τις μεγαλοστομίες του περί ελευθερίας του λόγου, ο Μασκ κατάλαβε πως θα ήταν ισχυρότερος αν παρέμενε «έξω από τον χορό». Ως συνεργαζόμενος –αντί για ακτιβιστής- επενδυτής, θα έπρεπε να κάνει συμβιβασμούς που δεν κάνει στις δικές του εταιρείες, στις οποίες είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς.

Έτσι, για να είναι ο πραγματικός αυτοκράτορας του Twitter, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πρέπει να αγοράσει την εταιρεία. Και είναι σωστό πως το Twitter δεν μπορεί να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται αν είναι δημόσια εταιρεία. Επιπλέον, μόνο ένα πολύ θαρραλέο hedge fund ή ένας άλλος μεγιστάνας του τεχνολογικού κλάδου θα μπορούσαν να τα βάλουν με τον Μασκ, αν και το Twitter εξακολουθεί να είναι ένα από τα λίγα μεγάλα «κτήματα» στο διαδίκτυο που θα μπορούσαν να αποκτηθούν για περίπου 50 δις. δολάρια. Είναι πάντως δύσκολο να φανταστεί κανείς πως δεν υπάρχουν και άλλοι παίκτες που να έχουν κάνει και αυτοί τους υπολογισμούς τους, ακόμα και αν πρέπει να τα βάλουν με τον μεγαλύτερο και πιο «θορυβώδη» μέτοχο.

Ασχέτως του αν πρόκειται για μια σοβαρή επιθετική προσφορά εξαγοράς ή για μια υπερβολική προσπάθεια για να «φουσκώσει» η τιμή της μετοχής ώστε να τις «αδειάσει» μετά, η ηγεσία των μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών έχει γίνει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και κομματική. Η ιδέα πως ένας και μόνο δισεκατομμυριούχος είναι ιδιοκτήτης μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών η επιρροή των οποίων αυξάνεται, είναι προβληματική απ’ όποια πλευρά και αν το δεις. Το Twitter, όπως και το Facebook δεν τα έχουν πάει καλά στη διαχείριση των χρηστών τους και στην επιβολή των κανόνων τους. Η λύση του Μασκ είναι απλή αλλά και απλοϊκή: αφήστε το ελεύθερο και δεν μας νοιάζουν οι επιπτώσεις.

Όπως επισημαίνουν οι NYT, το θέμα ενδεχομένως να μην λήξει με την προσφορά του Μασκ, καθώς εκτιμάται πως Google, Microsoft και όλες οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες πιθανότατα ήδη ρωτούν τα νομικά τους τμήματα εάν μπορούν να αγοράσουν την Twitter.

Σύμφωνα με τους NYT, πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της Twitter, που συνεδριάζει για το θέμα, πιθανότατα στο τέλος θα απορρίψει την προσφορά, ενώ ήδη φέρεται να εξετάζει ένα «χάπι-δηλητήριο» για να αποτρέψει την εξαγορά της από τον Μασκ.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu