Διεθνή

Το ακριβό λάδι «απειλεί» την κατανάλωση πίτσας και παέγιας

Η εκτίναξη των τιμών επιβαρύνει το παραδοσιακό φαγητό Ιταλίας και Ισπανίας

Το ακριβό ελαιόλαδο δεν έστειλε στα ύψη μόνο την τιμή της χωριάτικης σαλάτας! Το αγαπημένο Μεσογειακό προϊόν που στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και στην Ισπανία εκτοξεύθηκε κατά 67% , ανέβασε σημαντικά και το κόστος των κορυφαίων πιάτων των δυο αυτών χωρών.

Τον Σεπτέμβριο οι δείκτες Pizza και Paella του Bloomberg, οι οποίοι υπολογίζουν πόσα πρέπει να ξοδέψουν τα ιταλικά και τα ισπανικά νοικοκυριά σε υλικά για να φτιάξουν τα επώνυμα αυτά μεσογειακά πιάτα, αυξήθηκαν κατά 8,2% και 20,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα ποσοστά αυτά είναι πολλαπλάσια του συνολικού πληθωρισμού στις δύo χώρες, που διαμορφώθηκε στο 5,6% στην Ιταλία και στο 3,3% στην Ισπανία.

 Με μαθητές και… καταδίκους στο μάζεμα της ελιάς η Ευρώπη “πολεμά” την έλλειψη εργατών

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αυξανόμενες τιμές του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα διατηρηθούν για άλλη μια σεζόν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωσή του. Η Ευρώπη φιλοξενεί τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και είναι τεράστιος καταναλωτής. Οι τιμές έχουν διπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο, αφού η ξηρασία πλήγωσε τη συγκομιδή σε βασικούς καλλιεργητές αλλά και τα παράσιτα και οι ασθένειες έχουν αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το κόστος των τροφίμων υπήρξε κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης κόστους τροφίμων που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα άλλαξε ελάχιστα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα φθηνότερα φυτικά έλαια, καθώς οι συγκομιδές ηλίανθων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και οι καλλιέργειες φοίνικα στη Νοτιοανατολική Ασία μείωσαν τις τιμές σχεδόν κατά 4%.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu