Παιδεία

Την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Παιδεία

 

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση». Τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, την Παρασκευή, με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει ένας ευρύτερος διάλογος, στον οποίο θα μπορέσουν να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές επιθυμούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Όσον αφορά το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των λυκείων, προστίθεται μία διδακτική ώρα Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών σε αντικατάσταση μίας ώρας Λογοτεχνίας. Η προσθήκη αφορά στους μαθητές όλων των κατευθύνσεων και έγινε προκειμένου «να συμβάλλει στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης» όπως ανέφερε ο κ. Κουράκης.

Επίσης στον κατάλογο των προτύπων σχολείων προστίθεται η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, μετά από σχετική πρόταση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αντιπολίτευσης και συμπολίτεσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας την Παρασκευή την επανέναρξη του θεσμού η «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, για τις αλλαγές που προωθούνται στην Παιδεία και προανήγγειλε νέο νόμο πλαίσιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά από ολοκληρωμένη διαβούλευση και δημόσιο διάλογο.

Τα θέματα της Παιδείας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις, είπε ο κ. Τσίπρας. O πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο υπουργός Παιδείας φέρνει στην Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο για να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα. Μίλησε για κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, λέγοντας ότι η μέχρι τώρα προσφορά τους είναι αρνητική, καθώς έχουν δημιουργήσει διάφορες τριβές και δυσλειτουργίες στα Πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε στο θέμα των “αιώνιων φοιτητών”, λέγοντας ότι είναι ένα διαρκώς επανερχόμενο επικοινωνιακό θέμα, που συνιστά επίδειξη αυταρχισμού καθώς οι “αιώνιοι φοιτητές” δεν επιβαρύνουν επικοινωνιακά τα πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα που έχει προκύψει με τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν τα καταργεί, όπως κακώς λέγεται, αλλά διαχωρίζει τα Πρότυπα από τα Πειραματικά όπως γινόταν στο παρελθόν. Σημείωσε δε ότι η λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων βασίζεται σε τυχαίο δείγμα μαθητών, που προκύπτει μέσω κλήρωσης, και όχι εξετάσεων όπως στα Πρότυπα, για να εφαρμοστούν σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια πειραματικές εκπαιδευτικές μέθοδοι.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu