Οικονομία

Την Τετάρτη ξεκινούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις ΕΕ – Αθήνας

Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις του Εurogroup για την Ελλάδα, με το μήνυμα πως έφθασε η ώρα για πρόοδο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο.

 

Ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τώρα είναι «η ώρα για πρόοδο», ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα της Ελλάδας. «Τελείωσε», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Οι υπουργοί είπαν πως τώρα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», επεσήμανε.

 

Μάλιστα, την Τετάρτη 11 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές και κοινοτικές πηγές. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ξεκινάει εντατικά η διαδικασία των τεχνικών διαβουλεύσεων, ενώ απέκλειαν το ενδεχόμενο να μεταβούν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα.

 

Οι πηγές σημείωναν, ακόμη, ότι το Eurogroup εξέφρασε τη βούλησή του να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εάν κριθεί απαραίτητο.

 

Θα στηρίξουμε την Ελλάδα, εάν συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, διεμήνυσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση, δίνοντας το στίγμα του κλίματος που επικρατεί, με το μήνυμα των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα να είναι κοινό. Ο Ντάισελμπλουμ, πάντως, έθιξε και το θέμα του χρόνου, σημειώνοντας πως «έχουμε χάσει πάνω από δυο εβδομάδες και οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο. Αυτό είναι το μήνυμα μου σήμερα».

 

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε, άλλωστε, και ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ διευκρίνισε πως το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικός φορέας και πως σήμερα δεν θα συζητηθούν τεχνικές λεπτομέρειες.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επεσήμανε πως τις τελευταίες ημέρες δεν έγιναν πολλά πράγματα, υπογραμμίζοντας πως οι Ελληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά, για τα οποία έχουν δεσμευτεί και θα πρέπει να αφήσουν τις μονομερείς αλλαγές που δεν έχουν συμφωνήσει με την Τρόικα.

 

Τρεις νέες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα

 

Με τρεις επιπλέον μεταρρυθμίσεις – που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα – προσήλθε στο Eurogroup η Ελλάδα, όπως γίνεται γνωστό από το Μαξίμου, από όπου και διαμηνύεται πως «δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μαξίμου «το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της».

Όπως σημειώνεται, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

«Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία», επισημαίνεται, εκτός των άλλων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις τρεις μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα, αφορούν σε:

1. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
2. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
3. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή Βαρουφάκη περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα εξής θέματα:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.
3. Συγκρότηση ευέλικτου Σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.
6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.
7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu