Οικονομία

Την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς venture capital/private equity προωθεί η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων

Την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς venture capital/private equity προωθεί η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης και διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures Γιάννης Παπαδόπουλος στο συνέδριο Equity Investment Forum που πραγματοποιείται σήμερα, αυτό μπορεί να γίνει:

– Με τη δέσμευση περισσοτέρων κεφαλαίων για επενδύσεις αυτής της μορφής μέσα από τα κεφάλαια του νέου ΕΣΠΑ

– Με τη δέσμευση κεφαλαίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (μέριμνα στον υπό δημιουργία Αναπτυξιακό νόμο)

– Με την άντληση κεφαλαίων απευθείας από Κοινοτικές Πρωτοβουλίες όπως τα προγράμματα Horizon 2020 και COSME

– Με την ένταξη venture capital/private equity δράσεων στο λεγόμενο πακέτο Juncker και ειδικότερα στο Joint Equity Investment Platform, μηχανισμό συνεργασίας των εθνικών παρόχων venture capital/private equity χρηματοδότησης και του European Investment Fund.

Η αρχή μπορεί να γίνει με τη δέσμευση κεφαλαίων που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο στο 15% του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ αλλά και των τομεακών προγραμμάτων (ενέργεια, αγροδιατροφή κλπ.), ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 2,7% του προγράμματος ΕΣΠΑ, και τη κατεύθυνσή τους μέσω του μηχανισμού Fund of Funds, στη δημιουργία Funds ανά τομέα (ενέργεια, αγροδιατροφή κλπ.) και κατηγορία επενδύσεων (start up, venture capital, PE), με στόχο την καλύτερη διασπορά ρίσκου, την ταχύτερη διοχέτευση πόρων στις επιχειρήσεις και υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που παγκόσμια ισχύουν στην αγορά μας.

Οι προτάσεις δημιουργίας των Funds μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα μέσω του υφιστάμενου μηχανισμού Fund of Funds, δηλαδή το ΤΑΝΕΟ Α.Ε. και η καταβολή των χρημάτων αυτών να είναι εμπροσθοβαρής, ώστε τα κεφάλαια να επενδυθούν στα venture capital & private equity funds και στη συνέχεια να κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις, μέσα στην οριζόμενη από το πρόγραμμα επενδυτική περίοδο.

Τα κεφάλαια αυτά δεν θα πρέπει να έχουν τομεακό και κλαδικό προσανατολισμό ή γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά αυξανόμενη ευελιξία ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικονομίας. Η δημιουργία τομεακών funds, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ζήτησης της αγοράς για συγκεκριμένους τομείς, χωρίς όμως την ύπαρξη αυτοπεριορισμών, που μπορεί να οδηγήσουν σε μη απορρόφηση πόρων.

Κύριο ζητούμενο για την επιτυχή εφαρμογή των ανωτέρω προτάσεων θα αποτελέσει η δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση των κεφαλαίων ΕΣΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να υπάρξουν κίνητρα με κύριο αυτό της φορολογικής απαλλαγής για όσους επενδύουν σε κεφάλαια ρίσκου, παροχή εγγυήσεων στα ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και priority payment ή first loss guarantee.

Για την υλοποίηση και προώθηση των προτάσεων αυτών η συνεργασία της HVCA με το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως είπε ο κ.Παπαδοπουλος, υπήρξε τα 3 τελευταία χρόνια εξαιρετική εποικοδομητική. Η ηγεσία του Υπουργείου αναγνωρίζει τη σημασία του θεσμού των εταιριών διαχείρισης venture capital funds στην αλλαγή της φιλοσοφίας διοχέτευσης πόρων στις ελληνικές επιχειρήσεις και η συνομιλία μας είναι στενή στην προσπάθεια για την διαμόρφωση μιας συνεκτικής και πλήρους στρατηγικής για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu