Οικονομία

Τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων, μελετά το υπουργείο Οικονομικών

Στη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις συμφωνεί το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ και, συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι: «Ο κ. Αλεξιάδης, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ της ΕΣΕΕ, αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα εξής: α) Οι δωρεές από τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πρόκειται να έχουν απαλλαγή από το ΦΠΑ, β) αναφορικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου θα συγκροτηθεί ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο, γ) μετά την αξιολόγηση θα τεθεί σε προτεραιότητα το θέμα του «φορολογικού ανταγωνισμού» που πλήττει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές. Τέλος, δ) συμφώνησε στη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού».

Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων, ιδίως όταν αυτή η δυνατότητα παρέχεται ήδη στα φυσικά πρόσωπα και έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι με αυτό το μέτρο οι επιχειρηματίες αποκτούν τη δυνατότητα να υποδείξουν έναν λογαριασμό ως κύριο τροφοδότη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο οποίος θα προστατεύεται αντίστοιχα, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο κ. Κορκίδης πρότεινε ο ακατάσχετος λογαριασμός της επιχείρησης να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS λογαριασμού της επιχείρησης, προκειμένου ταυτόχρονα να διαδοθεί η χρήση τους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τη χρήση των POS δεν αποτελούν κέρδη (μεικτά ή καθαρά), καθώς είτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Η κατάσχεση των συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και στο κλείσιμό της.

«Η μέχρι σήμερα εφαρμογή μέτρων δέσμευσης-κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ, οδηγεί σε αποτελέσματα αντίθετα από τον στόχο για τον οποίο η ίδια η κατάσχεση εφαρμόζεται. Στερεί από την επιχείρηση τη δυνατότητα να λειτουργήσει, ώστε να παράξει τα έσοδα που της επιτρέπουν την αποπληρωμή της οφειλής της. Πέραν δε αυτού, επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αφού δεν είναι δυνατόν να τους καταβληθεί ο μισθός τους, αλλά και τους προμηθευτές της, πυροδοτώντας μία αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης», όπως είπε ο πρόεδρος.

Δεδομένων αυτών, ο κ. Κορκίδης πρότεινε την παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτών) να συνοδεύεται από τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών, όπως, επίσης και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Κορκίδης δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, για τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, που, κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, έχει στηρίξει και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την εθνική οικονομία. Είναι μία απόφαση που θα ανακουφίσει τους επιχειρηματίες και θα τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα ενός μίνιμουμ προγραμματισμού. Η ΕΣΕΕ θα θέσει στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα στοιχεία για τον προσδιορισμό των λεπτομερειών που θα καταστήσουν το μέτρο άμεσα αποτελεσματικό».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu