Διεθνή

Τι θα προκαλέσει η «βόμβα» 275 δισ. δολαρίων στην αγορά ομολόγων μετά το deal Credit Suisse – UBS

Μεταξύ των μεγάλων χαμένων από την πώληση της Credit Suisse στη UBS είναι οι επενδυτές που κατείχαν τα πιο επικίνδυνα ομόλογα της τράπεζας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισ. δολαρίων.

Αυτοί οι επενδυτές δυνητικά χάνουν όλα τα χρήματά τους, δημιουργώντας μια βόμβα 275 δισ. δολαρίων στην αγορά, και διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις πιέσεις για τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές ψάχνουν από χθες τα ψιλά γράμματα για τα ομόλογα ΑΤ1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές άλλων χωρών θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: να τους “εξαφανίσει”, διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισ. δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.

“Αυτό δεν έχει νόημα”, υπογράμμισε ο Πάτρικ Κάουφμαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management, ο οποίος έχει την κατοχή του τέτοια ομόλογα: “Οι μέτοχοι θα πρέπει να πάρουν “μηδέν” επειδή είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές”.

Ένας διευθύνων σύμβουλος βρετανικής τράπεζας σχολίασε: “Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική πηγή χρηματοδότησης των δανειστών”, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή η κατάσταση είναι ευαίσθητη. Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, μετά και την κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ πτώση καταγράφουν τα τραπεζικά ομόλογα υψηλού κινδύνου στην Ασία τη Δευτέρα, με ορισμένα μάλιστα να καταγράφουν επίπεδα-ρεκόρ – Το perpedual bond της Bank of East Asia Ltd. σε δολάρια υποχώρησε κατά 9,4 σεντς έναντι του δολαρίου, στα περίπου 80 σεντς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Το πρόσθετο ομόλογο Tier 1 της HSBC ύψους 2 δισ. δολαρίων υποχώρησε έως και 10 σεντς στα περίπου 85 σεντς τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους traders. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται στις αρχές αυτού του μήνα.

“Δεν είναι ότι τα ομόλογα δεν έπρεπε να δεχτούν μέρος του πλήγματος από την κατάρρευση της Credit Suisse”, επισημαίνει το Bloomberg. Εξάλλου, δημιουργήθηκαν για αυτόν ακριβώς τον σκοπό από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ώστε, οι πιστωτές να αναλαμβάνουν μέρος της ζημιάς όταν οι τράπεζες αρχίσουν να καταρρέουν χωρίς να καταφεύγουν στα χρήματα των φορολογουμένων.

Ωστόσο,  η κατάσταση δημιουργεί σύγχυση και αναταραχή στους ομολογιούχους, όσον αφορά το ποιος κατατάσσεται πρώτος όταν πρόκειται για την ιεραρχία των αξιώσεων των επενδυτών την επόμενη φορά που μια τράπεζα θα έχει πρόβλημα.

Με πιθανό ενδεχόμενο να ξεκινήσουν δικαστικές διαμάχες, οι traders της Goldman Sachs  ετοιμάζονταν να υποβάλουν προσφορές για αξιώσεις έναντι των πιο επικίνδυνων ομολόγων της Credit Suisse για τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι μπορούν τελικά να ανακτήσουν κάποια αξία.

“Η εξάλειψη των κατόχων AT1, ενώ πληρώνει σημαντικά ποσά στους μετόχους, έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008”, σύμφωνα με τον Jérôme Legras, της Axiom Alternative Investments, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που εκδίδονται από την Credit Suisse.

“Κακώς σχεδιασμένο”

Οι ρυθμιστικές αρχές θέλησαν τα AT1 να λειτουργούν ως πρόσθετο απόθεμα κεφαλαίου μεταξύ των μετόχων και των ομολογιούχων. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο ήταν πάντα αντικείμενο αβεβαιότητας και διαμάχης.

Η τελευταία κίνηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δείχνει ότι “η δομή έχει αποδειχθεί κακώς σχεδιασμένη και πιθανότατα θα καταργηθεί σταδιακά”, παρατήρησε ο Francesco Castelli, της Banor Capital.

Η απόφαση της Ελβετικής Εποπτικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Αγοράς είναι “μάλλον νόμιμη”, είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι υποχρεώσεις της Credit Suisse σε AT1 να διαπραγματεύονται σε μηδενικά επίπεδα αύριο. “Οι κάτοχοι θα έχουν μόνο κάποιες πιθανότητες ανάκτησης στο δικαστήριο”. 

Κίνδυνος αντισυμβαλλομένου

Η εξαγορά της Credit Suisse ήρθε μετά την κατάρρευση ορισμένων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό τον μήνα που προκάλεσε κλυδωνισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ομόλογα και οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας υποχώρησαν και οι αντισυμβαλλόμενοι στις συναλλαγές άρχισαν να αγοράζουν προστασία έναντι πιθανής χρεοκοπίας.

Η κατάρρευση της τράπεζας θα προκαλούσε τεράστιες παράπλευρες ζημιές στον ελβετικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και κίνδυνο μετάδοσης για τη UBS και άλλες τράπεζες, τόνισε η υπουργός Οικονομικών της χώρας Κάριν Κέλερ-Σάτερ στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Κυριακή για την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse.

“Η χρεοκοπία μιας παγκόσμιας συστημικά σημαντικής τράπεζας θα είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική αναταραχή στην Ελβετία και σε ολόκληρο τον κόσμο”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu