Οικονομία

Τι προβλέπει το σχέδιο Γιούνκερ για συμφωνία για την Ελλάδα

Συμφωνία και συμβιβασμό πάνω στη βάση επιστολής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βλέπει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, η οποία εστάλη για να συζητηθεί στο Eurogroup της Τετάρτης.

Αυτή είναι η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης, όπου όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα επιλέξουν τη ρήξη, καθώς το σχέδιο 4 αξόνων που ετοιμάζεται να τεθεί υπόψιν τους, βασίζεται στη λογική.

Αναλυτικά το πρόγραμμα-γέφυρα ως τέλος Αυγούστου

Πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου, αντί τέλους Μαΐου που σχεδίαζε αρχικά, σκοπεύει να παρουσιάσει στο κρίσιμο Γιούγκρουπ της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά.

Το σχέδιο συμφωνίας αφορά σχέδιο δέκα βασικών μεταρρυθμίσεων. Τεχνική παράταση του Μνημονίου θα θεωρείται από την πλευρά των Βρυξελλών, αλλά θα ονομαστεί συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά.

Θα συζητηθεί την Τετάρτη στο Eurogroup

Το σχέδιο συμφωνίας θα συζητηθεί στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και θα οριστικοποιηθεί, εάν υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει:

    καταβολή των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ- συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ ευρώ προς την Ελλάδα με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
    Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.
    Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελεχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
    Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Saaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
    Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.
    Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1, 49% του ΑΕΠ.
     
Τα 4 σημεία της ελληνικής πρότασης στους δανειστές

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δίνουν τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πρόταση της κυβέρνησης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης στο πλαίσιο της επίτευξης μιας συμφωνίας γέφυρας η οποία θα έχει ισχύ εώς τις 31 Αυγούστου.

    Να διαγραφεί το 1/3 των “τοξικών” δεσμεύσεων του υφιστάμενου προγράμματος και να αντικατασταθεί με δέκα ελληνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμφωνηθούν με τον ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κρατάει το 70% του Μνημονίου.
    Κατάργηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ το 2015. Οσο δηλαδή έκλεισε και το 2014.
    Ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους μέσω ανταλλαγών, η οποία θα συζητηθεί από το τέλος Αυγούστου και μετά.
    Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα βάση του προγράμματος που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Πέραν αυτών, η χρηματοδότηση της χώρας στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου μπορεί να καλυφθεί είτε με επιπλέον έντοκα γραμμάτια είτε με εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσας δόσης. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ζητά την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος επί των αναλυτικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ είτε την απευθείας διάθεσή τους στο ΔΝΤ για την εξόφλησή του. Επίσης, ζητεί την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και την χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητα (ΕLΑ) ανάλογα με τις ανάγκες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας και αναφέρουν ότι προσέρχεται με ανοιχτό μυαλό αλλά με κόκκινη γραμμή να μην συνεχιστεί η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Άγνοια δηλώνει η Κομισιόν

Άγνοια δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες που κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να έχει στείλει επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επιστολή που περιλαμβάνει πρόταση – σχέδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, πάντως, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σε σχέση με την ύπαρξη ανάλογης επιστολής. Επισήμανε δε εκ νέου ότι οι διαβουλεύσεις της Επιτροπής τόσο με την ελληνική πλευρά όσο και με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι συνεχείς και ότι προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu