Οικονομία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για χρέη, συναλλαγές με το Δημόσιο και κατασχέσεις

Για τις συναλλαγές των φορολογούμενων με το Δημόσιο και τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος.

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για νέο ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, στην πρόβλεψη δόσεων, αλλά και στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε στα χέρια τρίτων.

«Έρχεται ρύθμιση το αργότερο μέχρι τέλος Μαρτίου η οποία θα βοηθήσει τον επαγγελματικό ακατάσχετο λογαριασμό. Αυτό είναι ένα πάγιο ζήτημα των επαγγελματιών. Από τη στιγμή που δηλώνονται οι επαγγελματικοί λογαριασμοί, εξουσιάζονται από πλευράς διαχείρισης κατασχέσεων. Η ρύθμιση που έρχεται προοδευτικά θα ονομάζεται ακατάσχετος λογαριασμός. Προοδευτική αποδέσμευση πιο σωστά του ακατάσχετου λογαριασμού. Η λογική της ρύθμισης είναι να ρυθμίσει κάποιος μια οφειλή που έχει δεσμευθεί. Υπάρχει μία δέσμευση για παράδειγμα 5.000 ευρώ. Είναι δεσμευμένα, δεν στα έχω πάρει. Αν είσαι επαγγελματίας αυτή η ρευστότητα σου λείπει. Και έχεις μια οφειλή ας πούμε άλλες 5.000 και γι’ αυτό σου έκανα τη δέσμευση και κάνεις μια ρύθμιση.

Αυτή τη ρύθμιση πρέπει να την τηρείς απαρέγκλιτα. Υπάρχει και μια σκέψη και η πάγια ρύθμιση να αυξηθεί. Ας πούμε λοιπόν ότι οι 5.000 της οφειλής είναι 12.000. Αν κάποιος πληρώνει 600 ευρώ τον μήνα, θα μπορούν να απελευθερώνονται περισσότερα από τον λογαριασμό του. Μπορεί να είναι τα τριπλάσια, 1.800 ευρώ. Μπορεί να πληρώνει και την επόμενη δόση με συνέπεια, πάλι απελευθερώνεται. Άρα δημιουργείται μια ρευστότητα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους οφειλέτες που βρίσκονται σε καθεστώς αναγκαστικής εκτέλεσης: «Αυτοί δεν σημαίνει ότι τους έχουν πάρει σπίτια, είναι στη διαδικασία. Έχει δοθεί το μήνυμα ότι η οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό. Η νέα γενιά οφειλών μέσα στο ’18 είναι περίπου στα 8 δισεκατομμύρια. Καινούργιες οφειλές. Αν προσθέσουμε ότι μιλάμε για 104 δισεκατομμύρια τότε έχουμε μια συνολική εικόνα. Αυτά είναι κάποιες παλιές επιχειρήσεις, δεν είναι από σπίτια και νοικοκυριά, αλλά μικρά ποσά περίπου ως 3.000 ευρώ είναι 3.500.000. Ο αριθμός των μεγαλοοφειλετών είναι μικρός. Μέχρι 500 ευρώ για παράδειγμα είναι 3.500.000 οφειλέτες. Βέβαια προ των πυλών βρίσκονται 674.190 οφειλέτες, ενώ 4.200.472 άτομα είναι το σύνολο των οφειλετών που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία».

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε και στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία: «Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε στη Βουλή ότι προχωράει η ρύθμιση, η οποία προβλέπει έναν επαναϋπολογισμό των οφειλών με τη λογική ότι οι υποαπασχολούμενοι ή εκείνοι που δεν έχουν εισόδημα, εάν προσθέσουμε τις οφειλές τους που ήταν 500-600 ευρώ τον μήνα, χρειάζονται ευμενέστερη διάταξη. Αυτό στη λογική ότι δεν μπορούν τώρα να καταδικαστούν για τις οφειλές τους στο παρελθόν. Αυτό γίνεται για επιχειρηματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους την περίοδο της κρίσης, για αγρότες, συνταξιούχους που δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σύνταξή τους. Θα προβλέπει μάλιστα και κούρεμα της οφειλής, αυτό θα είναι η μητέρα των μαχών. Το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Πετρόπουλος στη Βουλή είναι :οφειλή 70.000 ευρώ θα πέσει στις 20.000. Αυτή είναι πολύ μεγάλη ανακούφιση. Θα δούμε πώς θα γίνει».

Τέλος ο φοροτεχνικός αναφέρθηκε στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και στο ακατάσχετο των κοινών λογαριασμών στις τράπεζες: «Η ΑΑΔΕ λέει ότι δεν βάζει χέρι στα χέρια του οφειλέτη. Μέχρι 500 ευρώ δεν μπορούν να μπουν μέτρα κατάσχεσης, δηλαδή να κατασχέσουν το ταμείο σου, το αυτοκίνητό σου ή το ακίνητο. Στα χέρια τρίτων όμως μπορεί να διαταχθεί κατάσχεση. Αν παίρνει κάποιος ένα μικρό ενοίκιο, αν είναι έμπορος από τις πωλήσεις του να τον μπλοκάρει στην πηγή. Από το 2015 και μετά κατέβηκε το όριο του ακατάσχετου ποσού στα 1.000 ευρώ και αυτό είναι για περιοδικές καταβολές μισθού, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων. Εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος, να μπει στην ΑΑΔΕ με τους κωδικούς του, να δηλώσει το IBAN του λογαριασμού και να τον παγώσει και να κατεβάσει μία υπεύθυνη δήλωση. Αυτή τη δήλωση πρέπει να την πάει στην τράπεζα.

Από 1.000 μέχρι 1.500 μπορεί να κατάσχεται μέχρι το 50%. Άρα δεν πειράζει το χιλιάρικο και κατάσχει τα 250 ευρώ. Πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται όλο. Αν κάποιος δεν πειράζει τον μισθό των 1.000 ευρώ και μαζεύονται τώρα μπορεί να κατασχεθούν αλλά έχει τεθεί ζήτημα ρύθμισης και για αυτές τις περιπτώσεις. Οι τράπεζες βέβαια για οφειλές προς αυτές απαγορεύεται να βάλουν χέρι στους μισθούς. Σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι βάζουν τη γυναίκα και τα παιδιά τους στον λογαριασμό, άρα αυτός γίνεται κοινόχρηστος. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να κατασχεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στον οφειλέτη. Δηλαδή αν υπάρχουν 6.000 ευρώ στον λογαριασμό και κάποιος χρωστάει 2.000 και συνδικαιούχοι είναι 3 άτομα, τότε διαιρείται το ποσό και μπορεί να πάρει το 1/3».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu