Επιχειρήσεις

Τί γυρεύουν Viohalco, Kleemann και Pharmex στην Γκάνα – Οι business της Μytilineos

Άποψη από την πρωτεύουσα της χώρας, Άκκρα

Η Μytilineos ήταν από τις πρώτες εταιρείες που είδε τις ευκαιρίες

Η ενέργεια, οι κατασκευές και τα φάρμακα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους τομείς στους οποίους οι Ελληνικές εταιρείες μπορούν να διεκδικήσουν ευκαιρίες συνεργασίας σε μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής: Την Γκάνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες όπως η Μytilineos, η Tsakos Shipping, η Green Power, η Alusynco, Party Ice, Metron, Kate, Sea and Shore έχουν δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στη Γκάνα, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμα περισσότερες ελληνικές εταιρείες.

Ειδικά για την Mytilineos, η Γκάνα αναδεικνύεται σε πεδίο δόξης λαμπρόν, με την εταιρεία να δραστηριοποιείται πάνω από έξι χρόνια, ενώ πριν από λίγους μήνες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έλαβε άδεια παραχώρησης για έρευνες βωξίτη στην Γκάνα σε μια περιοχή που εκτιμάται ότι έχει γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη, ενώ είναι πιθανό αυτή η άδεια να συνοδευθεί και από την κατασκευή σχετικής παραγωγικής μονάδας.

Σύμφωνα με την Μαρίνα Γκάμπριελ, επίτιμη Πρόξενο της Ελλάδας στην Γκάνα, πρόκειται για μια φιλική προς το επιχειρείν χώρα, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις ως πλατφόρμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Παράλληλα, κατά τον κ. Νίκο Βασίλειου, εκπρόσωπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, υπάρχει διαδικασία διερεύνησης των δυνατοτήτων και των επιχειρηματικών ευκαιριών για περαιτέρω και στενότερη συνεργασία Ελλήνων και επιχειρηματιών της Γκάνα, σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα της ενέργειας, των κατασκευών, των φαρμάκων, των καλλυντικών, των τροφίμων, όπως και άλλων εξαγωγικών κλάδων.

Ως εκ τούτου, σε πρόσφατη επιχειρηματική αποστολή στην χώρα συμμετείχαν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων Viohalco-Eλληνικά Καλώδια, Kleemaan, Bright, Venman, Pharmex, Aenaos Systems και Arkmen Hellas, προκειμένου να γνωρίσουν τη χώρα, αναζητώντας, παράλληλα, πεδία σύναψης συνεργασιών με αντίστοιχες εταιρείες της Γκάνα του κλάδου τους.

Αναμένεται στο άμεσο μέλλον να δούμε αν όντως τελικά θα κάνουν την απόπειρα να επιχειρήσουν ή όχι.

Η Γκάνα, το ΔΝΤ και η ευημερία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη χώρα της Αφρικής είναι από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Economist, η Γκάνα βρέθηκε υπό την εποπτεία του ΔΝΤ για 22 από τα τελευταία 35 χρόνια, ενώ πριν από δύο χρόνια ζήτησε νέο bail-out, κάτι το οποίο συνέβη, ούτε μία ούτε δύο, αλλά για 17η φορά στην ιστορία της.

Επίσης, παρότι υπάρχει αυτό ως γεγονός, στο ίδιο άρθρο τονίζεται ότι η Γκάνα είναι μια από τις πλέον ευημερούσες οικονομίες στην περιοχή της, ενώ διαθέτει, σε αντίθεση με άλλα κράτη της Αφρικής και μια ζωηρή δημοκρατία, επίσης κάτι που την διαφοροποιεί και λειτουργεί ως πρόσθετο δέλεαρ για τις επιχειρήσεις που πιθανά θα θέλουν να δραστηριοποιηθούν εκεί.

Εξάλλου, η Γκάνα καταφέρνει συχνά να επιδείξει εντυπωσιακή ανάπτυξη: Αγγίζοντας τα $6.178, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, για το 2023 είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο για τη δυτική Αφρική.

Μια αιτία πίσω από αυτή την επιτυχία, υποστηρίζει ο Economist, είναι ακριβώς το γεγονός ότι απευθύνεται συχνά και εγκαίρως στο ΔΝΤ.

Η οικονομία της Γκάνας όπως και των περισσοτέρων αφρικανικών χωρών στηρίζεται στην γεωργία, η οποία καθιστά το 50% του ΑΕΠ και απασχολεί το 85% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Επίσης, η αφρικανική χώρα είναι βασικός εξαγωγός μετάλλων και αγαθών όπως ξύλο, χρυσό, βωξίτη, μαγγάνιο, κακάο κ.ά.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu