Πολιτική

Τι είπε ο Δένδιας για το πρόγραμμα “Θητεία-Ευκαιρία”

Το οποίο όμως θα πρέπει να πρέπει να τυγχάνει αναγνώρισης τόσο εντός στρατού όσο και εκτός, διότι μέχρι τώρα οι αντίστοιχες πιστοποιήσεις δεν αναγνωρίζονται από πουθενά

Μέσω του προγράμματος “Θητεία-Ευκαιρία” φιλοδοξούμε -με την απόκτηση πιστοποιημένων δεξιοτήτων- να καταστεί η θητεία περισότερο ελκυστική και να συμβάλλουμε στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντας νέες ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης στους νέους της χώρας μας”, επισήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δήλωση του στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ο κ. Δένδιας αφού επανέλαβε ότι “η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα της Εθνικής ‘Αμυνας”, γνωστοποίησε τα εξής :
“Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τόσο οριζόντιες δεξιότητες για όλους, όπως η εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, όσο και κάθετες εθελοντικού χαρακτήρα, όπως η εκπαίδευση σε ειδικότητες που οδηγούν σε επαγγελματική αποκατάσταση και η φοίτηση σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Να σημειωθεί ότι θα δοθεί έμφαση σε ειδικότητες για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη προσφορά εξειδικευμένων επαγγελματιών.
Η πιστοποίηση της απόκτησης των δεξιοτήτων κατά τη στρατιωτική θητεία φιλοδοξούμε να έχει άμεσο αντίκρισμα στην επαγγελματική αποκατάσταση, μέσω της μοριοδότησης στις προκηρύξεις συναφών αντικειμένων από το Δημόσιο, αλλά και μέσω της σύνδεσης με την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με συγκεκριμένες δράσεις.
Επιθυμία μας είναι ο νέος να αντιμετωπίζει με επιπλέον εφόδια το νέο στάδιο της ζωής που ανοίγεται μπροστά του, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας”, κατέληξε.

Τα εμπόδια

Να σημειωθεί ότι τέτοια προγράμματα υπάρχουν στον στρατό από το 1993. Όμως υπάρχει πρόβλημα με την αναγνώριση αυτών των δεξιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους πρόσφατους διαγωνισμούς των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), τα πτυχία που εκδίδει ο Στρατός δεν αναγνωρίζονται ως προσόντα και δεν μοριοδοτούνται από τον ίδιο τον Στρατό.

Χαρακτηριστικό παράδειμα οι ΟΒΑ που είχαν αποκτήσει πτυχία μάγειρα από το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ), αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό, γιατί ο Στρατός δεν αναγνώρισε τα ίδια του τις πιστοποιήσεις που ο ίδιος έδωσε. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu