Επιχειρήσεις

Threatscene: Η στροφή στη ναυτιλία και τα επόμενα βήματα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας με υποστήριξη Βαρδινογιάννη

H CEO της Τhreatscene, Κατερίνα Τασιοπούλου

Επικεφαλής της ThreatScene είναι η νεαρή Κατερίνα Τασιοπούλου

Τα επόμενα βήματά της σχεδιάζει με στόχο τις συνέργειες με εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις, η εταιρεία κυβερνοσφάλειας ThreatScene, η οποία πριν από λίγα 24ωρα προχώρησε στην ανακοίνωση δύο πρωτοβουλιών σε θεσμικό επίπεδο: Τον νέο κώδικα κυβερνοασφάλειας για τη ναυτιλία και το πιστοποιητικό εκτίμησης κινδύνου.

Ειδικότερα, με αφορμή την παρουσίαση του κώδικα κυβερνοασφάλειας (MARINE) από τη ThreatScene τονίστηκε ότι πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΑΤ), η οποία θα προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές και θα ενισχύσει την ικανότητα του κλάδου της ναυτιλίας για προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.

Όπως ανέφερε η κυρία Κατερίνα Τασιοπούλου διευθύνουσα σύμβουλος της ThreatScene, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο με πάνω από 5.500 πλοία και μια πολύ μεγάλη παράδοση στον χώρο της ναυτιλίας. Η ελληνική ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 60% του στόλου της Ε.Ε. και συνεισφέρει στην οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης, με έσοδα των 40 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα πλαίσιο καθοδήγησης που απευθύνεται ειδικά σε ναυτιλιακές οργανώσεις, όχι μόνο στην ποντοπόρο ναυτιλία αλλά και στην ακτοπλοΐα, τα πλοία μικρών αποστάσεων, ημερόπλοια, κρουαζιερόπλοια, ρυμουλκά, αλιευτικά, λιμενικές εγκαταστάσεις και γενικά στη ναυτική συστάδα (maritime cluster).

Αυτή η μεθοδολογία λειτουργεί ως καθοδήγηση, επιτρέποντας σε κάθε τμήμα IT να διαθέτει ένα πλαίσιο που από μόνο του οδηγεί στη συμμόρφωση με τα πρότυπα του IMO και της NIS2. Επίσης η ThreatScene έχει δημιουργήσει μια δωρεάν πλατφόρμα όπου οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να συνδεθούν και να πραγματοποιήσουν αυτοαξιολόγηση για να λάβουν μια εκτίμηση κινδύνου με βάση το πλαίσιο MARINE.

Τρεις μήνες ζωής

Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε πολύ σύντομη χρονικό διάστημα (τρεις μήνες και κάτι) από την ίδρυση της εταιρείας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες κινήσεις, προκειμένου να εδραιώσουν την παρουσία της σε ένα περιβάλλον που οι κυβερνοεπιθέσεις στις επιχειρήσεις ολοένα και αυξάνονται. Η Threatscene ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νέο «παίκτη» στον κλάδο, που επιδιώκει να φέρει τα αυστηρά πρότυπα κυβερνοασφάλειας που εφαρμόζονται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και επικεντρώνεται στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους οργανισμούς σε κρίσιμους τομείς, όπως η Motor Oil Hellas, η EFA Group, η Nova ICT και η Exelasis Ltd.

H Motor Oil δεν είναι μόνο συνεργάτης της ThreatScene αλλά και μέτοχος, καθώς το family office του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου της Motor Oil, Γιάννη Βαρδινογιάννη εισήλθε στη μετοχική σύνθεση της νεοσύστατης εταιρείας κυβερνοασφάλειας ThreatScene Greece MAE, με τον προσφάτως εκλιπόντα Βαρδή Βαρδινογιάννη να αποτελούσε, μάλιστα, και μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου.

Χάκερ με την καλή έννοια

Επικεφαλής της ThreatScene είναι η νεαρή Κατερίνα Τασιοπούλου. Η εκπαίδευση της Κατερίνας Τασιοπούλου ξεκινά από το πανάκριβο, αγγλόφωνο κολέγιο St Catherines, απ΄όπου αποφοίτησε με πτυχίο σε μαθηματικά, φυσική και πληροφορική ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και ακολούθως στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου.

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική της πορεία, η κ. Τασιοπούλου έχει εργαστεί στην IBM και στην εταιρεία Hack the Box. Εκτός από CEO της ThreatScene είναι και CEO της εταιρείας Exelasis. Στα χρόνια της στη Μεγάλη Βρετανία, και από τη θητεία της στη Hack the Box βρέθηκε πολύ κοντά στο φαινόμενο του «χάκινγκ» από το οποίο, εξάλλου, έλαβε πολλά μαθήματα και στη δική της εταιρεία.

«To χάκιννγκ είναι ένα επάγγελμα επίσημο πλέον. Έχει δημιουργηθεί ένας κλάδος σχετικός, όποτε χτίζεται ένα δίκτυο που απειλεί τις εταιρείες, πρέπει να υπάρχει το αντιχάκινγκ, είναι ένα πάρα πολύ ωραίο επάγγελμα, οι χάκερς δεν είναι πάντα κακοί», είχε τονίσει σε συνέντευξή της το 2023.

Άνοδος στις επενδύσεις για την κυβερνοασφάλεια

Η εταιρεία ξεκινά τη δραστηριοποίηση της σε μια πολύ γόνιμη και κερδοφόρα περίοδο για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων στην κυβερνοασφάλεια. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της IDC, την οποία επικαλείται και ο ΣΕΠΕ, οι ευρωπαϊκές δαπάνες για την ψηφιακή ασφάλεια αυξάνονται μέσα στο 2024 κατά 12,3%, ενώ η αγορά θα κινηθεί με διψήφια ανάπτυξη καθ’ όλη την περίοδο πρόβλεψης έως το 2027, οπότε αναμένεται να φθάσουν τα $84 δισ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ανάλυση «Η ασφάλεια αποδεικνύεται βασικός τομέας επενδύσεων πληροφορικής για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τη συνεχή απειλή των κυβερνοεπιθέσεων, τη θωράκιση του υβριδικού εργασιακού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης τόσο με τους εθνικούς, όσο και με τους διεθνείς κανονισμούς (π.χ. NIS2 και DORA)».

Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι η αξιοσημείωτη τάση αύξησης των δαπανών ασφαλείας θα χαρακτηρίσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή μέσα στο 2024, με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) να καταγράφουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω της συνεχούς άνοδο της αγοράς λογισμικού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αναφέρεται ανάπτυξη 15,4% στην Τσεχία και 13,4% στην Ουγγαρία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Μ.Μπακ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu