The Mentor

Θόλωσε η εικόνα της κυβέρνησης πριν συμπληρώσει τις 100 μέρες

Ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να εμφανιστεί στη ΔΕΘ ως θριαμβευτής, επιδεικνύοντας την επενδυτική βαθμίδα, αλλά η πλημμύρα στη Θεσσαλία, τα ανέτρεψε όλα.

Πριν συμπληρώσει τις πρώτες 100 μέρες η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει υποστεί μια εντυπωσιακή φθορά που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται τι της έχει συμβεί, καθώς μοιάζει να έχει χαθεί όχι μόνο ο συντονισμός, αλλά και ο έλεγχος σε ορισμένες περιπτώσεις.

Εδώ και μερικές μέρες υπήρχε η πληροφορία ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα από μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες έδειχναν μεγάλη πτώση της δημοτικότητας της. Οι δημοσκοπήσεις αυτές ωστόσο, δεν είχαν δημοσιευθεί, όπως συνηθίζεται σχεδόν πάντα πριν από τη ΔΕΘ. Εχθές δημοσιεύθηκε έρευνα της Metron Analysis για τη μάχη της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ , όπου υπήρχαν και κάποιοι πίνακες για την εικόνα της κυβέρνησης. Ετσι, λίγες μέρες μετά το περίφημο 41% που τους έκανε να νιώθουν ανίκητοι, οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση φτάνουν μόλις το 32% , ενώ οι αρνητικές ξεπερνούν το 60%. Ως σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων καταγράφεται η ακρίβεια και ακολουθεί αυτό της ανασφάλειας των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ακρίβεια και φυσικές καταστροφές «αποκαθηλώνουν» την κυβέρνηση

Δυσαρέσκεια των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς καταγράφεται στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega - 61% έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να επανέλθει, αισθάνονταν άτρωτοι και χωρίς σοβαρό αντίπαλο που να τους απειλεί. Δεν υπολόγιζαν όμως, ότι ακόμα κι έτσι, η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων δεν είναι δεδομένη. Η τεράστια καταστροφή των δασών και ειδικά του Έβρου από τις πυρκαγιές και η κακή διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πλημμύρα στη Θεσσαλία έφερε την κυβέρνηση εκεί που ήταν μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, καθώς ανέδειξε για άλλη μία φορά την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους και την απουσία κάθε προληπτικού σχεδίου.

Από τα περίπου δύο δισεκατομμύρια που έχουν διατεθεί από το 2021 για το πρόγραμμα αντιμετώπισης κρίσεων «ΑΙΓΙΣ», δύο χρόνια μετά, μόλις το 1% έχει υλοποιηθεί, ενώ η Πολιτική Προστασία, παρότι αναβαθμίστηκε σε υπουργείο και απέκτησε υπουργό με όλα τα προνόμια, ούτε όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς επιβλέπει και συντονίζει, ούτε τον έλεγχο των έργων και της πορείας τους έχει. Στις αρχές Αυγούστου, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις πυρκαγιές και το σχέδιο ΑΙΓΙΣ, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι υπήρχε πλήρης ετοιμότητα. Ένα μήνα μετά, τη διάσωση των εγκλωβισμένων στη Θεσσαλία ανέλαβε ο στρατός, όπως γινόταν δηλαδή και πριν την «αναβάθμιση» της Πολιτικής Προστασίας.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αντί να εξηγούν γιατί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αναπτύξουν με επάρκεια τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας, εισηγούνται τη μεγαλύτερη εμπλοκή του στρατού σε αυτήν.

Η Πολιτική Προστασία 

Στην πρόσφατη και τελευταία εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή, ανέφερε ότι δημιούργησαν ένα Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη θέση της γγ κι ενός ερειπωμένου γραφείου, γιατί «Αυτό ήταν η Πολιτική Προστασία επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, σε ένα κτήριο μάλιστα ετοιμόρροπο», όπως είπε. Σήμερα υπάρχει πράγματι ένα υπουργείο με σημαντική χρηματοδότηση, αλλά παραμένει εδώ και δύο χρόνια σχεδόν «άδειο κέλυφος». Ο πρωθυπουργός, παρότι πήγε στη Βουλή να λογοδοτήσει για τις καταστροφές των πυρκαγιών, δεν έκανε καμία αυτοκριτική για την κυβέρνησή του, ούτε εξήγησε ποιο ακριβώς ήταν το έργο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που δημιούργησε πριν από δύο χρόνια. Οπως δεν εξήγησε ποτέ, γιατί δεν ανανέωσε τη θητεία του Χρήστου Στυλιανίδη. Και αν σε αυτό, η αυτονόητη εξήγηση είναι επειδή «δεν τα πήγε καλά», τότε γεννάται και πάλι το ερώτημα, γιατί τον τοποθέτησε ξανά τώρα στο υπουργείο Ναυτιλίας, που παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό;

Το αν θα προχωρήσει σε επιπλέον αλλαγές ή και ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, ήταν κάτι που δεν είχε αποφασιστεί μέχρι χθες, με τις πληροφορίες να συγκρούονται. Η σύνθεση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές δεν προκάλεσε ενθουσιασμό, αλλά ο ανασχηματισμός της τόσο σύντομα, θα εκληφθεί ως παραδοχή μιας αποτυχίας. Από την άλλη, αν δεν προχωρήσει σε αλλαγές που θα αλλάξουν το κλίμα, η δυσαρέσκεια θα αυξάνεται.

Η διακοπή του market pass που δίνονταν σε οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, χωρίς να έχει επιλύσει προηγουμένως το πρόβλημα για το οποίο δόθηκε, όπως θα μπορούσε να γίνει με τη μείωση του πληθωρισμού ή τις αυξήσεις των μισθών (όπως έγινε στη Γερμανία), θα μεγαλώσει την απογοήτευση, την ώρα που η ακρίβεια στη χώρα φτάνει σε νέα ρεκόρ, τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί και οι μισθοί στους περισσότερους κλάδους παραμένουν καθηλωμένοι.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu