Χαμένοι στο συντονισμό και στην έλλειψη κεντρικού προγραμματισμού φαίνεται ότι είναι οι θεσμοί για την Ελλάδα, εμφανίζοντας έντονα τα σημάδια ασυνεννοησίας.
Αυτή είναι η εικόνα που αποκομίζει από πηγές στους θεσμούς το www.financialreport.gr, το οποίο ήλθε σε επαφή με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών, θέτοντας σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν εάν οι θεσμοί έχουν στόχο να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η φορολογία στην Ελλάδα πράγματι είναι η υψηλότερη τόσο επί ευρωπαϊκού εδάφους όσο και σε σχέση με γειτονικές χώρες, καθιστώντας τη χώρα μας σε μειονεκτική θέση. Ωστόσο, σε ερώτηση του financialreport.gr σχετικά με τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποκατασταθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας στον επενδυτικό κόσμο, οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν αόριστες. Οι θέσεις και οι προτάσεις ακόμη και στους κόλπους των δανειστών διαφέρουν, χωρίς να υπάρχει διάθεση σύγκλισης.
Ίδια ήταν και η απάντηση σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με τα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την απουσία κεντρικού σχεδιασμού και στοχοθεσίας. Μάλιστα, αυτό που προκάλεσε και τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν τις αδυναμίες και τα προβλήματα του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια διάθεση να διορθωθούν, καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι αγεφύρωτες.
Αναφορικά με την πορεία του τραπεζικού κλάδου, οι θεσμοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί περαιτέρω κεφάλαια, σε περίπτωση που η οικονομία δεν κινηθεί κατά τα προβλεπόμενα. Ωστόσο, ο κλάδος διαθέτει κεφάλαια ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να καλύψει τυχόν κεφαλαιακά ελλείμματα που θα προκύψουν.
Πάντως, η βασική ανησυχία που κυριαρχεί στον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο είναι τόσο η ένταση του εχθρικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί από τα προγράμματα προσαρμογής, αλλά και η παντελής απουσία διάθεσης να διορθωθούν πολιτικές που συντηρούν ή εντείνουν αυτές τις ανισορροπίες. Με άλλα λόγια, οι θεσμοί μπορεί να αντιλαμβάνονται τι έχουν δημιουργήσει, αλλά ουδείς επιχειρεί να βελτιώσει τις συνθήκες.
Τελικά μήπως είμαστε μόνοι σε αυτό το μονοπάτι εξόδου από την κρίση…;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στο 7,98% το ποσοστό της ΔΕΗ
- Ευρώπη Holdings: Από τις 2 Δεκεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Masdar: Δηλώσεις των κ.κ. Γιώργου Περιστέρη και Mohamed Jameel Al Ramahi
- Σκυλακάκης: Με επιδότηση το ρεύμα τον Νοέμβριο, ώστε να μην ανεβαίνουμε πάνω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα
- Ημέρα «Τέρνα Ενεργειακής» στο Χρηματιστήριο – Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης
- ΔΕΗ: Σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης με μείωση εκπομπών και ενίσχυση ΑΠΕ
- Ελληνοσαουδαραβική συνεργασία για δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ψηφιακές υποδομές
- Επ. Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικός έλεγχος σε εταιρείες και καταστήματα ζωοτροφών για ζώα συντροφιά
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις